Petak, 10. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

PREDAVANJE U GKZD Poljoprivreda koja će u budućnosti uništavati tlo smatrat će se barbarskim činom

17.10.2019. 12:45


U zadnjih 50 godina izgubljeno je 70 posto humusa na planeti Zemlji. Tlo je kiselo, žedno i jalovo. U zadnjih 40 godina nestalo je 80 posto kukaca u prašumama. Trenutno se bilježi gubitak zemljišta na planeti čak 30 do 35 puta veći od povijesnog rekorda, a svjetske bi zalihe hrane trebalo povećati za 70 posto kako bi se nahranilo čovječanstvo koje će do 2050. brojati 9 milijardi ljudi. Ovo su porazne, zapravo apokaliptičke činjenice, koje su se mogle čuti u utorak u Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar, u okviru predavanja »Biodinamička poljoprivreda i inovacije u primjeni«, što su ga u suradnji sa Zadarskom županijom održale mr. sc. Dijana Posavec, dipl. ing. i Amalka Vukelić, dipl. ing. agr.


Prezentacija Centra dr. Rudolfa Steinera
U preko dva sata njih su dvije okupljenima prezentirale najprije Centar dr. Rudolfa Steinera, odakle dolaze, centar osnovan za organizaciju predavanja, seminara i radionica u području djelovanja dr. Rudolf Steinera, utemeljitelja bio-dinamičke poljoprivrede, a onda ih upoznale i s konkretnim primjerima spomenutog načina proizvodnje hrane.
– Bio-dinamička poljoprivreda je samoodrživ sustav eko poljoprivrede koji prepoznaje biološke i kemijske vrijednosti tla i odnosi se prema farmi kao živom sistemu, u najkraćim je crtama objasnila prisutnima u dvorani što je to bio-dinamička poljoprivreda Posavec, inače ravnateljica centra.
U nastavku izlaganja okupljene je upoznala s još nekoliko frapantnih činjenica o globalnoj situaciji po pitanju proizvodnje hrane, o »izdisaju« konvencionalnog pristupa uzgoju poljoprivrednih kultura koji ne samo da je gotovo totalno devastirao tlo već je uzrok i raznih bolesti čovjeka zbog enormne upotrebe pesticida.
– Biste li vi jeli ovu hranu?, upitala je okupljene ravnateljica i pokazala im slike zaprašivanja pesticidima biljaka u toj mjeri da ljudi koji to rade nose zaštitna odjela i maske.


​Zdravo i održivo gospodarenje tlom
– Poljoprivreda koja će u budućnosti uništavati tlo smatrat će se barbarskim činom, dodala je i ponudila okupljenima informacije o jednom održivom i zdravom gospodarenju tlom, što ga provode poljoprivrednici spremni uhvatiti se posla i primjenjivati bio-dinamičke principe proizvodnje hrane. Informirala ih je kako je nažalost trenutno sve veći i veći broj oboljelih od karcinoma zbog otrova u tijelu koje unosimo ne-bio hranom, o konkretnim slučajevima iz svoje županije (op. a. Međimurske županije) gdje je zabilježen veliki porast karcinoma debelog crijeva, izdvojivši i jedan pozitivan primjer gdje su djeca u nekim vrtićima na jelovniku u njenoj županiji imala hranu proizvedenu na bio-dinamički način što je gotovo eliminiralo bolesti među mališanima.
– Za vrijeme trajanja projekta zabilježili smo nikad manje bolesti među mališanima te je i potrošnja lijekova, posebice antibiotika, pala na najniže grane. To su uostalom već poznate činjenice i vi danas imate tako veliki porast bio proizvodnje da u zapadnom svijetu gotovo i ne postoje male trgovine koje ne prodaju bio hranu. Imate velike trgovačke lance i male bio trgovine s tim da moram naglasiti kako hrana koja ima EU certifikat – ekološka ima 47 dozvoljenih dodataka dok hrana proizvedena na biodinamički način ima samo 13 dodataka. Ta hrana nosi markicu Demeter. Za usporedbu hrana dobivena na konvencionalni način ima čak 350 dozvoljenih dodataka, kazala je Posavec i prepustila kolegici Vukelić riječ koja je, kao biodinamička poljoprivrednica predavanje zaključila konkretnim primjerima njene primjene.




​Najzahtjevniji oblik poljoprivrede
– Biodinamička poljoprivredna proizvodnja je kruna ekološke poljoprivredne proizvodnje i pristupa na potpuno prirodan način proizvodnji i preradi voća i povrća, uz upotrebu isprobanih bioloških preparata koji ozdravljuju tlo i povećavaju postotak humusa u tlu, rezimirala je Vukelić i dodala kako je riječ o najtežem obliku poljoprivrede koji traži razmišljanje, koji traži pravovremenu reakciju, koji traži jako puno truda.
– Problemi su veliki, od pronalaska konjskog gnojiva i to trkaćih konja koji se zdravo hrane preko primjerice potrebe da se zemlja ore konjskom zapregom kako bi se eliminiralo zbijanje tla pod 15 T teškim traktorima koji u toj mjeri devastiraju tlo da ono postaje nepropusno za prodor korijenja i vode koja onda umjesto da ju tlo upije nastavlja svoj put i uništava sve pred sobom. Puno je zahtjevnih stvari vezanih za ovu proizvodnju, puno je zakonitosti koje treba poštivati, puno je problema i rada no namirnice dobivene na taj način višestruko su bogatije nutrijentima od onih koje potiču od kultura obrađenih na konvencionalan način, istakla je Vukelić.
Svoje je predavanje zaključila nizom slajdova sa svog imanja kao i prezentacijom konkretnih biodinamičkih pripravaka dr. Rudolfa Steinera o kojima se kao i svim ostalim pojedinostima vezanim za ovu poljoprivredu sve informacije mogu naći na službenoj stranici Centra: www.centar-rudolf-steiner.com.