Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

SLUČAJ SILOVANJE Izvanraspravno vijeće Županijskog suda odredilo istražni zatvor petorici osumnjičenih

17.10.2019. 18:09


Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zadru odredilo je u četvrtak istražni zatvor petorici osumnjičenih za višestruko grupno silovanje maloljetnice iz okolice Zadra, objavio je Jutarnji list neposredno nakon što je Hrvoje Visković, glasnogovornik zadarskog Županijskog suda, medije obavijestio da je odluka donesena.
– Nakon zaprimanja žalbi stranaka, izvanraspravno vijeće donijelo je odluku u toj pravnoj stvari vezano za istražni zatvor. Odluka je napisana i otpremljena strankama, stoji u priopćenju koje potpisuje sudac Visković.
Na odluku istražnog suca u utorak ujutro se žalilo i Županijsko državno odvjetništvo, a potom i svi osumnjičenici putem svojih odvjetnika tražeći ukidanje izrečenih mjera zabrane približavanja i kontaktiranja maloljetnice te obaveznog javljanja policiji dva puta tjedno.
Zbog odluke istražnog suca da se osumnjičeni brane sa slobode izbilo je veliko nezadovoljstvo u javnosti, a svakodnevno su se sa svojim stavovima oglašavali pojedinci, udruge, političke stranke, institucije i ini. Održano je i nekoliko mirnih prosvjeda a općenito nezadovoljstvo radom hrvatskih sudova rezultiralo je najavom prosvjeda u petak s početkom u 12 sati pred zadarskim Županijskim sudom gdje su u srijedu navečer djevojke iz udruge studenata socijologije Antifjaka organizirale performans te odjevene u crno pokopale zadarsko pravosuđe, a žrtvi poručile da nije sama, niti kriva. Nezadovoljstvo radom sudova, a posebice u zaštiti žena kad se radi o nasilju i seksualnim deliktima naišlo je na istomišljenike i u drugim hrvatskim gradovima gdje su također najavljeni prosvjedi s istim ciljem – da se nešto promijeni i da konačno profunkcionira pravna država. Tako bi se do subote trebali održati prosvjedi u Splitu, Rijeci, Zagrebu, Osijeku i još nekim gradovima.
Po proceduri nakon ovakve odluke suda policiji se šalje dovedbeni nalog da svih petero osumnjičenika privedu u istražni zatvor.
Činjenicom da je informacija o odluci izvanraspravnog vijeća dospjela u medije prije nego je policija stigla do osumnjičenika dovela je u nezgodan položaj i odvjetnike koji ih zastupaju jer su i oni zapravo za odluku saznali iz medija. Njen sadržaj bio je poznat samo članovima izvanraspravog vijeća.