Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

HTJELI BI U DUBROVNIK Na vrhuncu pandemije organizirali izlete za umirovljenike!

17.10.2020. 10:05


Razočaran ponašanjem nekih svojih podružnica, predsjednik Matice umirovljenika Zadarske županije Milivoj Dujela stopirao je izlete za umirovljenike, šokiran činjenicom da je nekome uopće palo na pamet u situaciji s tisućom oboljelih u Hrvatskoj organizirati izlet. I to za najosjetljiviju skupinu ljudi koji, prema podacima Nacionalnog stožera od početka infekcije, najviše podliježu ovom virusu.
I dok Stožer, napominje Dujela, svakodnevno apelira na građane neka posebno paze na starije članove obitelji, nekim je podružnicama palo na pamet čak organizirati izlete u druge gradove:


Ne smijemo riskirati
– Kao čelnik Matice umirovljenika Zadarske županije apeliram na svoje udruge da, u situaciji enormnog porasta oboljelih od covida-19 ne organiziraju, niti kakve izlete za Dubrovnik i Istru. Mi imamo jako velik broj podružnica, Poluotok, Jazine-Relja, Stanovi, Bili brig, Brodarica, Bibinje, Sukošan, Pakoštane, Stankovci, Obrovac, Kolan, Privlaka, Molat, Sestrunj i Vir koja je u osnivanju pa zamislite što bi se moglo dogoditi kada bi sve one ili veći dio njih organizirao izlete po Hrvatskoj! Stoga ih ovim putem molim neka se strpe, bit će vremena za izlete, situacija je sada izuzetno ozbiljna. Tako smo otkazali i Susrete umirovljenika Zadarske županije u koje su trebale biti uključene čak četiri županije. Ne možemo i ne smijemo riskirati infekciju naših članova, pogotovo jer je riječ o ljudima starije dobi koji mogu imati ozbiljne posljedice zaraze li se ovim virusom – upozorava Dujela, pojašnjavajući zašto su zapravo prisiljeni na ovaj apel:
– Dogodilo nam se da su dvije udruge išle same organizirati izlete u druge gradove. Kad sam to saznao, odmah sam nazvao njihove čelnike i rekao im da to ne smiju raditi, u protivnom moglo bi biti neugodnih posljedica dođe li do infekcije samo jednog člana. Možemo samo zamisliti kako bi se virus širio među tolikim brojem umirovljenika koji sjede jedan do drugog u autobusu ili za ručkovima i ostalim druženjima, ali i to koliko bi članova svojih obitelji mogli zaraziti u slučaju infekcije na izletu – ističe predsjednik Matice umirovljenika Zadarske županije.


Nikakvi izleti ne dolaze u obzir
Napominje kako rukovodstvo Matice podržava i Gradski i Županijski stožer civilne zaštite u donošenju svih mjera protiv korona virusa, ali isto to traže i od članova jer je to u njihovu interesu:
– Vidimo da smrtne posljedice od covida-19 najviše ima starija populacija, stoga svih svojih 15 udruga molim za pridržavanje mjera protiv ovog virusa jer samo tako možemo izbjeći infekciju. Nikakvi izleti ne dolaze u obzir, ne znam kako im je to uopće palo na pamet jer ovo je situacija kada moramo misliti i na sebe i na druge, a izleti umirovljenika vrlo su rizične situacije. Stoga sve svoje članove još jednom molim za strpljenje, bit će vremena za izlete. Želimo li sebi i svojim obiteljima dobro, pridržavat ćemo se svih mjera Stožera jer one su i propisane zbog našega zdravlja – poručuje Dujela.
Naime, županijska Matica umirovljenika pod vodstvom Milivioja Dujele svih ovih godina itekako vodi računa i o društvenom životu svojih članova organizirajući različita događanja za njih, pa i izlete. Tako su i u listopadu prošle godine, u organizaciji sukošanske podružnice, u Domu mladeži održali veliko slavlje kojemu se odazvalo 150 umirovljenika. O brizi rukovodstva da njihovi članovi što ugodnije provode umirovljeničke dane pak kazuje i podatak da su im u hotelu Kolovare organizirali i – ples za Dan zaljubljenih:
– Godine nisu važne, želja nam je da naše članstvo živi što ispunjeniji život i da osjete ono što je u tim godinama jako važno, a to je da su ravnopravni dio društva. Izleti, ples i druženja zato su bitan dio aktivnosti naše Matice, ali u njihovu interesu morao sam ovakve izlete spriječiti. Malo strpljenja i opet ćemo se svi skupa družiti – poručuje na kraju Dujela.