Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

NA TRI HEKTARA Riješit će se problem nedostatka grobnica za narednih sto godina

17.10.2020. 09:51


 Za dva tjedna na blagdane Svih svetih i Dušni dan odlazimo na grobove naših pokojnika i nosimo cvijeće i palimo svijeće, molimo.
– Groblja su zapravo i mir mrtvih i briga živih, istaknuo je Milivoj Kurtov, načelnik Općine Pakoštane (Drage, Pakoštane, Vrana, Vrgada).
Općina Pakoštane u posljednjih nekoliko godina ulaže znatna financijska sredstva kako bi podigla razinu ukopa.


»Prebukirano« staro groblje
– Općinsko središte Pakoštane broji oko 2.300 stanovnika i postojeće groblje je pretijesno, neprimjereno trenutku življenja. U tijeku je izgradnja novog groblja na sjeverozapadu naselja, kod Poslovne zone Servisna zona Pakoštane, između Jadranske magistrale i županijske ceste Pakoštane – Vrana, kazao je Kurtov.
680 grobnica, 2.900 grobnih mjesta
Procijenjena vrijednost izgradnje novog groblja, koje ima čak 30.165 metara kubičnih površine, iznosi 20 milijuna kuna. Podignut je dio ogradnog zida i prvih 117 od ukupno 680 grobnica sa tri i šest ukopnih mjesta. Izgradnjom svih grobnica groblje će imati oko 2.900 grobnih mjesta.
– Novo groblje trebalo bi riješiti problem nedostatka grobnica za najmanje sljedećih 100 godina, naglasio je Kurtov dodajući kako Općina nastoji zadržati duh tradicije, a istodobno odgovoriti i svim zahtjevima modernog života.
Novo groblje, kaže on, gradi se u nekoliko faza jer je preveliko da bi se moglo izgraditi odjednom.
– Kako smo za izgradnju mrtvačnice u vrijednosti od oko dva milijuna kuna bez PDV-a pred potpisom ugovora sa zadarskom tvrtkom Lavčević vjerujem da će se početkom proljeća započeti s prvim ukopima pokojnika, kazao je Kurtov najvljujući i radove u Vrani.


Javna nabava za Vranu
– Na groblju u Vrani izgradit ćemo mrtvačnicu. Međutim, na prvoj javnoj nabavi za izvođača radova objavljenoj 4. rujna 2020., s rokom za dostavljanje ponuda do 29. rujna 2020., pristigle su ponude koje su znatno veće od procijenjene vrijednosti od 644.000 kuna bez PDV-a. Prvu javnu nabavu za izgradnju mrtvačnice ovih dana ćemo poništiti i objaviti novu, najavio je Kurtov.
Novo groblje u Pakoštanima neće biti jedan veliki prostor već će polja biti podijeljena na manje zaokružene cjeline.
– Na površini od 30.165 metara četvornih bit će 17 grobnih polja s oko 40 grobnica po grobnom polju, ovisno radi li se o 6 ukopnih mjesta ili su s 3 ukopna mjesta. Dosad je od 680 izgrađeno 117 grobnica, kazao je Antonio Šarić, direktor komunalnog poduzeća Juština d.o.o. koje na prostoru koje pokriva Općina Pakoštane obavlja komunalne djelatnosti i koje će upravljati grobljem.




Kapelica i parkiralište s 87 mjesta
Izgradnja grobnica povjerena je zadarskom Lavčeviću. Ugovor između Općine Pakoštane i Lavčevića 20. siječnja 2015. potpisan je na razdoblje od četiri godine te je do 20. siječnja 2019. izgrađeno 117 grobnica.
Poslovi koje obavlja Juština d.o.o. su: održavanje, uređenje i rekonstrukcija groblja, dodjela grobnih mjesta i naplata grobne naknade za korištenje grobnice, vođenje grobnog očevidnika i drugi poslovi propisani Zakonom o grobljima.
– Osim mrtvačnice s ispraćajnom dvoranom, koja je pred izgradnjom, lokacijskom dozvolom gradit će se i kapelica te parkiralište s 87 mjesta, od toga četiri za invalide te dva parkirna mjesta za autobuse, istaknuo je Šarić.


»Općinsko središte Pakoštane broji oko 2.300 stanovnika i postojeće groblje je pretijesno, neprimjereno trenutku življenja. U tijeku je izgradnja novog groblja na sjeverozapadu naselja, kod Poslovne zone Servisna zona Pakoštane, između Jadranske magistrale i županijske ceste Pakoštane – Vrana«
Milivoj KURTOV