Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

UGOSTITELJI PLAĆAJU CEH Nikoga ne krive za nove mjere, ali smatraju da im je potrebna dodatna pomoć

17.10.2020. 09:19


Ugostitelji su prije svega bili zbunjeni ovim mjerama jer nisu znali što one točno podrazumijevaju i kako ih provesti. Sada, dva tri dana poslije, te vijesti su »sjele« i puno ugostitelja mi je reklo kako više nemaju kalkulaciju raditi. Naime, mi moramo ostvariti neki dnevni promet kako bismo mogli platiti određene obaveze. Međutim, ako nam netko limitira broj ljudi koji mogu dnevno boraviti u lokalu, mi ne možemo ostvariti taj prihod, a to znači da ne možemo platiti ugovorene obveze koje imamo, rekao nam je jučer Robert Kovačević, predsjednik Ceha ugostitelja pri Udruženju obrtnika komentirajući najnovije epidemiološke mjere po kojima ugostiteljski objekti moraju osigurati 4 četvorna metra po osobi u objektu. On je i sam vlasnik kafića te dobro zna s čim se ugostitelji moraju nositi ovih dana.


Neizvjesnost ubija
– Moj kafić je zadnjih dana gotovo prazan. Naime, ljudi su isto zbunjeni te ne znaju mogu li i smiju li ići u kafić na kavu i ne znaju u kojem broju smiju ići. Ja, primjerice, prema ovoj odluci u zatvoreni dio kafića smijem primiti petero ljudi. Dakle, ukoliko mi dođe njih više, ja ih moram otjerati i reći im da ne smiju ući, pojašnjava nam pomalo nadrealnu situaciju Kovačević. Objašnjava kako su vlasnici ugostiteljskih objekata dobili ulogu redara jer trebaju određivati tko može, a tko ne može ući u lokal, a što ih stavlja u nezgodnu situaciju. Smatra kako bi odgovornost trebala biti osobna, a ne da vlasnici kafića trebaju odgovarati ukoliko neki gost ne poštuje epidemiološke mjere.
– Mi imamo pomoć grada i države i to je svakako dobrodošlo, ali, nažalost, nije dovoljno. Onaj tko ima terasu moći će raditi, ali i tada ovise o vremenskim uvjetima. Ovo nas je sve zateklo i svjesni smo da ima zaraženih, ali pitam se je li baš trebalo na ovakav način regulirati naše poslovanje. Mi ćemo se pridržavati ovih mjera iako nam to ne odgovara financijski. Najgore od svega je što ne znamo do kad će ovo trajati i ta neizvjesnost nas ubija, rekao je Kovačević dodajući i kako nikoga ne krive za ove odluke, ali smatraju da im je onda potrebna dodatna pomoć. Dodaje kako je mnoge kafiće spasila terasa gdje su mogli primiti goste, ali podsjeća da dolazi zima i da je pred ugostiteljima izuzetno zahtjevno i neizvjesno razdoblje.


Još ide spremanje marendi…
– Sezone nije bilo, zima je neizvjesna, imamo manji broj stolova, pitanje je kad će početi sljedeća sezona i hoće li je uopće biti… Sve je ovo na leđima brojnih ugostitelja od kojih velik broj već ne može raditi. Naš posao je propao. Mi možemo funkcionirati samo ako imamo zalihe ili ako ćemo trebati dignuti kredit, a što opet ne možemo jer smo rizični. Situacija je baš loša. Na Poluotoku je bilo preko 70 objekata koji nude hranu, a trenutno ih je dva ili tri dovoljno za ovaj broj posjetitelja. Neki restorani koji imaju dnevne menije, koji su se orijentirali na domaće ljude, spremanje marendi i slično, oni još i rade, ali ovim drugima koji su vezani uz turizam je upitan opstanak, zaključio je Kovačević.




»Mi imamo pomoć grada i države i to je svakako dobrodošlo, ali, nažalost, nije dovoljno. Onaj tko ima terasu moći će raditi, ali i tada ovisi o vremenskim uvjetima. Ovo nas je sve zateklo i svjesni smo da ima zaraženih, ali pitam se je li baš trebalo na ovakav način regulirati naše poslovanje. Mi ćemo se pridržavati ovih mjera iako nam to ne odgovara financijski«
Robert KOVAČEVIĆ