Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Do iduće jeseni novouređeni sajam imat će i eko-etno Dalmatinsku kuću

17.10.2021. 07:13


 Lijepa, izuzetno značajna vijest za žitelje grada Benkovca, Bukovice i Ravnih kotara. Potpisan je ugovor s izvođačem radova na prvoj fazi projekta unaprjeđenja i valorizacije stoljetnog Benkovačkog sajma, najvećeg i najposjećenijeg dućana na otvorenom u Hrvatskoj.
– Projekt Benkovački sajam, unaprjeđenje infrastrukture i valorizacija, glavna je okosnica Intervencijskog plana grada Benkovca. Ukupna vrijednost projekta je 21.671.011,15 kuna, od čega će se 85% osigurati iz Europskog fonda za regionalni razvoj, dok će Grad Benkovac osigurati 15%, kaže dipl. oec. Josipa Rubelj, voditeljica projekta Benkovački sajam.


Sa 6 na 10 hektara
Započeli su radovi na još jednom od ukupno 12 razvojnih projekta Intervencijskog plana Grada Benkovaca vrijednog 25 milijuna eura ili 180 milijuna kuna kojeg sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj koji želi ojačati gospodarsku, socijalnu i teritorijalnu koheziju EU-a uklanjanjem neravnoteže među regijama.
– Projekt je projektirao ugledni, višestruko nagrađivani splitski arhitekt Dinko Peračić, a baziran je na tradiciji Bukovice i Ravnih kotara s kombinacijom modernih i ruralnih elemenata, ističe Rubelj, viša stručna suradnica – asistentica na provođenju Intervencijskog plana.
Ovaj prostor na vratima Ravnih kotara i Bukovice iduću jesen bio bi dovršen, s novim izgledom i na većem prostoru. Umjesto 5,9 hektara Benkovački sajam na lokalitetu Kukalj u Benkovačkom Selu iznad Benkovca uz glavnu prometnicu Benkovac-Karin, s velikim parkiralištem unutar sajma imat će gotovo 10 hektara.


Radovi ne zatvaraju sajam
– U prvoj fazi gradit će se infrastruktura, kanalizacija i voda, a potom objekt koji uključuje i aukcijsku dvoranu, upravnu zgradu i dio za ugostiteljske sadržaje. Zadnja faza obnove bila bi izgradnja eko-etno Dalmatinske kuće, koja bi trebala biti podsjetnik na prošla vremena i običaje na ovim područjima, objašnjava je Rubelj, dodajući kako je Benkovački sajam sve manje stočni.
– Aukcijska dvorana će se oplemeniti novim manifestacijama i sadržajima, osobito ljeti, poglavito zbog sve većeg broja turista, stranih i domaćih, ističe Rubelj te napominje kako se usprkos sveobuhvatnim radovima Benkovački sajam neće zatvarati već će i nadalje za desetke tisuća prodavača i posjetitelja biti otvoren svakog desetog u mjesecu.




Prilika za nezaposlene i mlade
– Građevinski radovi će se odvijati u fazama, dio po dio na prostoru Benkovačkog sajma. U iduću godinu dana najveći dio sajma bit će zapadnije, a sve će se iduću jesen vratiti na novo-staro s velikim, novouređenim parkiralištem, naglašava Rubelj.
Istinski dašak tradicije, popraćen dobrodošlicom i zvucima Bukovice i Ravnih kotara te uobičajena atmosfera trgovanja bez umatanja u celofan, susreti, tradicionalna gastro ponuda, folklorni napjevi i sajamski šušur učinili su da iz cijele Hrvatske na Benkovački sajam dolaze kolone poljoprivrednika, trgovaca, kupaca, posjetitelja i turista.
Kada se prije pet ili šest godina započeo razvijati IP vizija je bila da Grad Benkovac 2023. bude ugodan za življenje, poduzetnicima prilika za ulaganje, a turistima privlačan za posjećivanje. Kroz tu viziju su definirani određeni ciljevi koji se odnose ovaj prostor.
– Aktivnosti koje su obuhvaćene u sklopu ovog projekta povezane su s ciljem valorizacije Benkovačkog sajma i povećanja njegove konkurentnosti kroz provedbu sadržaja i programa osposobljavanja za nezaposlene i mlađe osobe s područja grada Benkovca koje će kroz verificirane edukacije poboljšati svoje kompetencije u cilju konkurentnosti na tržištu rada, zaključuje Rubelj.
U ponedjeljak konferencija
Konferencija za javnost i medije za projekt »Benkovački sajam – unapređenje infrastrukture i valorizacija«, održat će se u ponedjeljak, 18. listopada 2021. godine s početkom u 10 sati u multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Benkovac, najavljuje Rubelj.
Sajmom upravlja Benković d.o.o.


Projektne aktivnosti provodili su prijavitelj Grad Benkovac i partneri Razvojna agencija grada Benkovca s vlastitim kapacitetima te komunalno poduzeće Benković d.o.o. direktora Ivana Mitrovića, koje upravlja Benkovačkim sajmom.