Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Hrvata na skijanju 50 posto više nego lani

Autor:

16.11.2008. 23:00
Hrvata na skijanju 50 posto više nego lani


Skijaše nije obeshrabrila niti činjenica da je najpopularniji skijaški tjedan, onaj u vrijeme školskog raspusta, ušao u najskuplje termine – oko Nove godine. Četveročlanu obitelj ta će zimska radost stajati oko dvije tisuće eura
Na kartice, na rate, uz odgode plaćanja. Ukratko, bilo kako, ali se ide… To se se moglo reći za skijanje koje ni ove krizne godine nije došlo pod upitnik. Dok se iz Vlade čuju pozivi na opću štednju, skijaški aranžmani su već odavno uplaćeni. Velike agencije u pravilu bilježe rast prodaje ski-aranžmana. U Generalturistu, koji bilježi nevjerojatnih pedeset posto više prodanih ski-aranžmana nego lani, već su u prvom tjednu prodaje zabilježili 30-postotni rast. Doduše, ove je godine, osim krize, skijašku sezonu “zapaprio” i raspored školskih blagdana pa je tako “skijaški tjedan” ustvari ušao u najskuplji dio godine, onaj oko Nove godine. No, i to nije obeshrabrilo skijaše. Kako doznajemo od Janeza Czernyja, vlasnika turističke agencije Tours, ove se godine, zbog toga dio njih odlučio na nešto jeftiniju varijntu po kojoj na skijanje kreću već za Božić.
Vjerni skupom Kronplatzu
– Skijaški aranžmani se, sve u svemu, na ovom području prodaju otprilike kao i lani, nema nekih većih povećanja, ali ni smanjenja potražnje. Prodaja je, dakle, otprilike ista kao i lani, ne vidim tako velike skokove premda je konkurencija među agencijama pa se skijaši “razmile” među njima. Činjenica je, međutim, da se ipak traže jeftiniji anažmani, hoteli se stoga slabije prodaju, dok je potražnja najveća za apartmanima, napominje Czerny o ovogodišnjim skijaškim “planovima” Hrvata.
Premda se polako okreću jeftinijim destinacijama, Hrvati su i dalje najvjerniji skupom Kronplatzu. Najviše se ide na skijališta u Italiju, a jako dobro ide primjerice i Civetta kao i područje Val di Fassa.
Četveročlana obitelj će tako, procjenjuje Czerny, po članu na skijanje potrošiti od 400 do 500 eura. Naime, apartman za četiri osobe u prosjeku stoji od 4 do 5 tisuća kuna, šestodnevni ski-pass je dodatnih oko 180 eura, škola skijanja oko 110 do 120 eura, a svemu tome treba pridodati trošak prijevoza i kod smještaja u apartmanu – hranu. Doduše, u Italiji je hrana čak i jeftinija nego u Hrvatskoj. Lonci sarme koje su nekad domaći skijaši nosili preko granice davna su prošlost, a čini se da bi se neki kućama mogli vratiti i sa špežom. Naravno, ukoliko im ostane koji euro.
Ove je godine velik interes skijaša već za otvorenjem sezone, što znači da želju za snijegom nije uspjela nadjačati briga oko ekonomske krize. Četverodnevni aranžmani za početak prosinca bili su vrlo traženi, saznajemo od Czernyja, koji nadodaje kako je vrlo vjerojatno da će velik dio skijaša, koji prvi “krste” snijeg, tijekom zime otići i na još najmanje jedan skijaški vikend.
Egzotika ne posustaje
Loš raspored školskih ferija, dakle, nije pokolebao Hrvate u odlasku na skijanje, a čini se da se na Novoj godini općenito ne štedi. Osim što, kako se čuje, trgovački centri očekuju onu “dobru, staru” blagdansku potrošačku groznicu i već sada trljaju ruke, u turističkim agencijama pak bilježe odličnu prodaju egzotičnih dočeka Nove godine.
U Adriatica.net Grupi, primjerice, ove jeseni imaju 12 posto više putnika koji za Novu godinu putuju prema dalekim i egzotičnim destinacijama.
– Jedna od hit destinacija koja bilježi velik broj rezervacija je Las Vegas, a zemlja koja se ove godine pokazala kao iznimno popularna destinacija je Kina koja se nameće kao idealan izbor za novogodišnje putovanje, kaže Dora Ječmenjak, glasnogovornica Adriatica.neta.


 NOVOGODIŠNJE RONJENJE I DALJE “IN”


Osim Las Vegasa za kojim su se Hrvati tek počeli “otimati” i Kine, koja je već lani zbog Olimpijskih igara bila tražena, čini se da ni Maldivi ne padaju na ljestvici traženosti. Visoka sezona ronjenja ondje je upravo za Novu godinu, što će, kažu u Adriatica.netu iskoristiti i neki domaći ronioci.