Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Kukljica postaje veliko otočno gradilište

Autor: Dragana Glavočić

16.11.2008. 23:00
Kukljica postaje veliko otočno gradilište

Foto: Adam VIDAS



Sljedeći tjedan započinje uređenje šetnice prema TN Zelena punta. Radove u vrijednosti 500.000 kuna, koje je osiguralo Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, izvodit će tvrtka Proto iz Ugljana. Radovi će obuhvatiti uređenje šetnice, zelenih otoka i njihovo navodnjavanje te postavljanje javne rasvjete
Općini Kukljica nedavno je Fond za regionalni razvoj Republike Hrvatske dodijelio bespovratna sredstva za infrastrukturno uređenje centra mjesta s odvodnjom i to u iznosu od 343.277 kuna.
U razgovoru s načelnicom Općine Kukljice Goranom Poropat, doznali smo nešto više o planiranim projektima.
– Malo prije ljeta završili smo izradu projektne dokumentacije za projekt ukupne vrijednosti 6 milijuna kuna. Riječ je o projektu koji obuhvaća uređenje zgrade društvenog doma, zatim uređenje područja današnje tržnice kao i područja iza zgrade pošte te prostor od zoga do mesnice.
Tipizirani štandovi i kiosci
Ukupno je obuhvaćen prostor površine 9.542 četvorna metra. U spomenuti projekt uključeni su radovi na društvenom domu, uređenje mjesne tržnice, vrtića i dječjeg igrališta, tri parkirališta te zelenih površina. No, prije nego se krene s realizacijom planiranog potrebno je urediti komunalnu infrastrukturu, točnije dovesti vodu i struju te uspostaviti kanalizacijski i sustav odvodnje otpadnih voda, pojasnila je Poropat.
Na prostoru iza zgrade pošte smjestit će se tržnica, koja će biti nenatkrivena i popločena te će sadržavati uređeni sanitarni čvor. Načelnica je istaknula da će štandovi i kiosci, koji se trenutačno nalaze na platou u središtu mjesta, biti tipizirani i time stvarati sliku primjereno uređenog turističkog mjesta kako i dolikuje Kukljici.
Pored današnje ambulante uredit će se prostor namijenjen dječjem vrtiću. Mali Kukljičani preseljenjem u nove prostorije dobit će i dječje igralište koje će niknuti na prostoru današnje mesnice.
U sklopu projekta uredit će se zelena površina od 1.360 četvornih metara.
Komunalna infrastruktura
– Uređenjem zelene površine, Kukljica će dobiti primjereno uređen park s pješčanim stazama, rasvjetom i vodenim elementom u središtu, kazala je kukljička načelnica.
Radovi na komunalnoj infrastrukturi trebali bi započeti kad se izabere izvođač radova, a za sve ostale radove u sklopu projekta financijska sredstva nisu osigurana, stoga je u planu Općine Kukljica projekt iduće godine kandidirati za dodjelu sredstava od strane Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.
Kao što je bilo najavljeno, sljedeći tjedan započet će radovi na šetnici prema Turističkom naselju Zelena punta. Radove u vrijednosti 500.000 kuna, koje je osiguralo Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, izvodit će tvrtka Proto iz Ugljana. Radovi će obuhvatiti uređenje šetnice, zelenih otoka i njihovo navodnjavanje te postavljanje javne rasvjete.
Predviđeno je da će radovi biti završeni do Božića.
Kad svi najavljeni radovi krenu, Kukljica će pored Preka i pomorskog kanala Mali Ždrelac, postati jedno od najvećih gradilišta na zadarskim otocima.