Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Kupce preoteli trgovački lanci

Autor: Jelica Farkaš

16.11.2008. 23:00
Kupce preoteli trgovački lanci

Foto: Jelica FARKAŠ



“Ubiše” nas veliki trgovački lanci. Oni nude sve više vrsta roba po sve nižim cijenama. Upravo je to ono što odvlači naše kupce. U današnjoj teškoj financijskoj situaciji za veći broj domaćinstava najvažnije je nabaviti dovoljne količine hrane kako bi se prehranila obitelj. Malo njih bira kvalitetne proizvode kakvi su naši domaći, navodi jedan trgovac
Nikad slabije prodaje, žale se prodavači na biogradskoj tržnici i ribarnici. A da je tomu doista tako potvrđuje i letimičan pogled po bancima, koji tijekom većeg dijela dana puni robe uglavnom stoje bez kupaca ili barem zainteresiranih za ponuđene proizvode. Prave kupnje nema više ni u jutarnjim, a ni u kasnijim prijepodnevnim satima, kako je to nekada znalo biti, kažu prodavači.
Izbor svježeg voća i povrća za ovo doba godine dosta je dobar, no kvaliteta domaćih proizvoda kao da više nikome nije važna.
– “Ubiše” nas veliki trgovački lanci. Oni nude sve više vrsta roba po sve nižim cijenama. Upravo je to ono što odvlači naše kupce. U današnjoj teškoj financijskoj situaciji za veći broj domaćinstava najvažnije je nabaviti dovoljne količine hrane kako bi se prehranila obitelj.
Nezamjenjivi domaći proizvodi
Malo njih bira kvalitetne proizvode kakvi su naši domaći, jer ih jednostvano zalude reklamama i povoljnim cijenama, najrazličitijim prigodnim prodajama, iza kojih često i ne stoji jamstvo kvalitete, navode biogradski trgovci.
U masi tih uvoznih artikala iz svih dijelova svijeta, kupci se najčešće i ne snalaze baš najbolje te se nakon nekoliko kupnji tih “povoljnih” artikala ipak ponovno vraćaju na tržnicu. Domaći i svježi proizvod ipak je nezamjenjiv. Ima dakako i onih stalnih kupaca, koji kupuju isključivo na tržnici. No ima ih premalo da bi to bilo dostatno da bi svi oni koji se bave ovim poslom mogli opstati. Nažalost, plasman proizvoda još je upitniji zbog nadolazećeg zimskog perioda, kada se u pravilu ionako mala kupnja dodatno prepolovi. U kompletno slabijoj kupnji, jedino se ovih dana malo izdvajaju mandarine i limuni, koji se kupuju u nešto većim količinama i to po cijeni od šest kuna za mandarine i 15 kuna za limun. Od voća su po prihvatljivim cijenama u ponudi još i jabuke, koje se kreću po cijeni od šest do deset kuna te banane za osam do deset kuna po kilogramu. Kivi i grejp nude se po 14 kuna, a ananas i kruške po 15 ili 16 kuna za kilogram. Šipak se prodaje po cijeni od 18 do 20 kuna, a grožđe stoji od 20 do 25 kuna. Od 18 do 20 kuna morat ćete izdvojiti i za kilogram graha, a za jesenske delicije – suhe smokve i kestene od 25 do 30 kuna.
Roba za svačiji ukus i džep
Orasi i bademi nude se također, a njihove se cijene na biogradskoj tržnici kreću između 60 i 80 kuna po kilogramu. Veća potražnja ovih artikala očekuje se uoči Božića i Nove godine.
Što se, pak, povrća tiče, ponuda je uobičajena. Krumpir, kupus i luk mogu se kupiti po cijeni od pet do šest kuna za kilogram. Zadnje ovogodišnje zelene paprike i rajčice stoje između osam i deset kuna, a po istoj se cijeni prodaje i mrkva, blitva, špinat, cvjetača i brokula. Krastavci i tikvice mogu se kupiti po cijeni od deset do 12 kuna, kao i zelena salata, dok će za kilogram radiča kupac morati izdvojiti 20 kuna. Što se ribe na ribarnici tiče i tu je slika približno ista. Ima ponude, no kupaca je malo.
Svaka riba ipak nađe svoga kupca, kažu prodavači ribe. Tako je upravo netom prije našeg dolaska prodana velika dva i pol kilograma teška škarpina i to za 170 kuna po kilogramu. Od ostalih vrsta u ponudi su srdele, manule, bugve, šaruni i lokarde, koje se prodaju za 20 kuna po kilogramu. Tu su zatim oslići, hobotnica i pas po 50 kuna, podlanica se prodaje po cijeni od 90 do 130 kuna.
Manji pauci mogu se dobiti po cijeni od 30 kuna i oni veliki po 70 kuna, dok kilogram liganja stoji ravno 100 kuna.
Dagnje stoje 20, a kunjke 50 kuna. Sve u svemu, na biogradskoj tržnici i ribarnici svatko za sebe može naći ono što mu najviše odgovara. Samo da je novaca…