Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Luksuzni iskorak u budućnost

Autor: Edi Prodan

16.11.2008. 23:00
Luksuzni iskorak u budućnost


Spoj dinamike, vrhunske tehnologije i izgleda koji objedinjava luskuz s elementima sportske elegancije od nove “sedmice” stvara jednu od najpoželjnijih limuzina današnjice
Prošlog tjedna u zagrebačkom sjedištu tvrtke Tomić & Co., generalnog zastupnika BMW-a za Hrvatsku, održano je svečano predstavljanje najluksuznije BMW-ove limuzine, serije 7. Domaćin hrvatske premijere bio je, dakako, Franjo Tomić, predsjednik uprave Tomić & Co., a goste je pozdravila njegova zamjenica dr. Valentina Pirić. Poseban gost bio je gospodin Kevin Coon, direktor prodaje marki BMW i MINI za tržišta istočne Europe, Afrike i Kariba.
Na predstavljanju se okupilo više od 300 uzvanika – sadašnjih vlasnika BMW-a, partnera i prijatelja, gostiju s političke i gospodarske scene a pripremljen im je privlačan program pod vodstvom Mile Horvat i Duška Ćurlića, s izvedbama sopranistice Danijele Pintarić i mađioničara M.G. Taylora te scenske skupine Serpentes.
A peta generacija BMW-a serije 7 uistinu i zaslužuje iznimnu pažnju jer riječ je o potpuno novoj definiciju stila, luksuza i zadovoljstva u vožnji. Tržište je bogatije za tri nove verzije motora: BMW 750i, BMW 740i i BMW 730d. Još više luksuza nudi karoserija modela BMW 750Li i BMW 740Li, s međuosovinskim razmakom produženim za 140 mm i osobitim naglaskom na vrhunsku udobnost stražnjeg dijela. Osobitosti i kvalitete ovog vozila su autentično vizualizirane kroz moderan izgled i potpuno novu ponudu motora koji pridonose razvojnim strategijama BMW EfficientDynamics na najvišoj razini snage i izvedbe.
Moćan izgled automobila odražava sportsku osobnost BMW-a u svom najelegantnijem izdanju. Jedinstvena klasa i stil novih luksuznih BMW vozila plod su osobitog dizajna koji čine dinamične proporcije, izdužene siluete, skulpturalne površine te izuzetno velike, uspravne i izdužene BMW-ove prednje rešetke, kao i vodoravno položene linije na stražnjem dijelu koje ističu snagu i širinu vozila. Unutrašnji dizajn novog BMW-a serije 7 nudi čisti luksuz umotan u suvremeni stil. Kokpit sa zaslonom u inovativnoj tehnologiji crne ploče i s ručicom elektronskog automatskog mjenjača kao dijelom standardne opreme, a na dohvat ruke je i Dynamic Drive Control sustav, BMW iDrive upravljač te višenamjenski upravljač.
Automatski prijenos sa šest stupnjeva ima optimiziranu dinamiku mjenjača kao dijela standardne opreme kod svih vrsta motora, brže i udobnije mijenjanje stupnjeva prijenosa, značajno veću uštedu goriva i elektroničku ručicu mjenjača. Novi ovjes istovremeno usavršava dinamičnost vožnje i udobnost upravljanja na poseban način: prva BMW-ova limuzina s prednjom dvostrukom osovinom, a straga s integralnom V osovinom prepoznatljivom za BMW, obje osovine su većim dijelom izrađene od aluminija. Nova generacija BMW-a 7 donosi i gotovo nevjerojatno obilje sustava pomoći pri vožnji: Cruise Control (tempomat) s funkcijama Stop & Go, LDW i LCW (sustavi za upozorenje pri napuštanju vozne trake) koji sadrži pokazivač ograničenja brzine, Head-Up Display, High-Beam Assistant, BMW Night Vision sustav koji noću prepoznaje svakog pješaka kao prvi takav na tržištu, te bočni pogled i stražnju kameru a kao dodatna oprema pojavljuje se i funkcija poziva u hitnom slučaju s automatskim lociranjem vozila pomoću BMW ConnectedDrive sustava. Od onog na što smo već i navikli od najklasnije BMW-ove limuzine pronalazimo 4-zonsku automatsku klimu, aktivni sustav ventilacije sjedala i – masažu. Sigurnost putnika omogućuju usavršena struktura karoserije zajedno s nizom međusobno povezanih i elektronički upravljanih pasivnih sigurnosnih sustava.
U svakom slučaju, nova generacija luksuza s bavarskim pečatom je pred nama a kako ju tradicionalno doživljava automobilski svijet – znak je to da je pred nama i jedna od najvećih količina napredne tehnologije te luksuza koji se uopće može pronaći na četiri kotača.


 
MOTORI


 
BMW serije 7 dolazi s benzinskim motorima 750i i 740i te 730d. BMW 750i pokreće V8 motor zapremnine 4.395 ccm sa 407 KS čije je ubrzanje od 0 do 100 km/h 5,2 sekunde a najveća brzina 250 km/h. Prosječno troši 11,4 litre na 100 kilometar uz emisiju CO2 od 266 g/km. Iako je modelu 740i zapremnina bitno manja (2.979 ccm uz snagu od 326 KS) dinamika mu je i dalje odlična: ubrzanje 5,9 sekundi uz također maksimalnu brzinu limitiranu na 250 km/h. Kod ove opcije posebno veseli da je potrošnja u odnosu na prethodnu generaciju smanjena za čak 12 posto te sada u prosjeku iznosi svega 9,9 litara na 100 kilometara.
Vrlo je zanimljiv i dizelaš 730d: zapremnina 2.993 ccm, snaga 245 KS, ubrzanje 7,2 sekunde, najveća brzina 245 km/h uz prosječnu potrošnju od svega 7,2 litre.




 
CIJENE


 BMW7 je najpovoljniji s dizelskim agregatom, kada mu je cijena 643 tisuće kuna. Opcija 740i je 738 a 750i 842 tisuće kuna. Najskuplje su L, produžene izvedbe 740Li – 785 tisuća kuna a 750Li još 100 tisuća više – 885 tisuća kuna.