Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Maksanu srebro u Bruxellesu

Autor:

16.11.2008. 23:00
Maksanu srebro u Bruxellesu


Od 12 inovacija s kojima su hrvatski inovatori nastupili na Na izložbi INNOVA 2008. u Bruxellesu, četiri su dobile zlatnu medalju, tri srebrnu i dvije brončane medalje.
Žiri je u subotu navečer dodijelio zlatnu medalju Branimiru Ružojčiću za njegov elektromotor s višeslojnim permanentnim magnetima. Ta inovacija je dobila i posebnu pohvalu žirija. Zlatnu medalju dobili su još Domagoj Horvat za kompjuterski sustav kontrole popunjenosti mjesta u garažama, Lazo Starčević za novu konstrukciju kolica za unutarnji transport i Neven Milković za koaksijalne dimnjake za plinske grijanje.
Srebrne medalje su dobili Zoran Maksan za rješenje podizanja, spuštanja i rotiranja klasičnih venecijanera, Marijan Čerkez za solarni toplinski kolektor sa spremnikom Roman Ivan i Tomislav Krunć za Roto rašpu.
Najviše interesa među poslovnim ljudima iskazano je za nova kolica za unutarnji transport, koaksijalne dimnjake, roto rašpu, Informatički sustav za kontrolu popunjenosti javnih garaža i solarni toplinski kolektor sa spremnikom i, prema pokazanom zanimanju, uskoro se mogu očekivati i konkretni poslovni kontakti s hrvatskim autorima.
Hrvatske inovacije predstavili su Udruga inovatora Hrvatske i Hrvatska zajednica tehničke kulture, koji već 18 godina sudjeluju na ovoj izložbi. Iz više od tridesetak zemalja predstavljeno je 500 inovacija. Hrvatske su inovacije predstavljene pod pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva, Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa te Hrvatske gospodarske komore. (H)
Nagrađenima je jučer čestitao premijer Ivo Sanader. “Devet medalja rječito govori o snazi i postignućima onog najvažnijeg, ljudskog, kapitala Hrvatske. Svim osvajačima medalja i čitavom hrvatskom inovatorskom timu čije su inovacije predstavljene pod pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva te Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, čestitam na iznimnom uspjehu i želim puno uspjeha u budućem radu”, stoji u čestitki. (Hina)
 
— Slika
Maksanov izum i dalje pobire priznanja