Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Političari konobarili, glazbenici pjevali, stari – uživali

Autor:

16.11.2008. 23:00
Političari konobarili, glazbenici pjevali, stari – uživali

Foto: Zvonko KUCELIN



Na trenutak smo se vratili u prošlost, te smo uz najstarije stanovnike Zadarske županije feštali kao prije pedeset godina. Kako je i red, “mladi” su posluživali starije
Ugostitelj i vlasnik restorana “Niko” Erik Pavin organizirao je jučer nedjeljni ručak za najstarije građane Zadra. Iako se špekuliralo kako bi čak mogli doći premijer Ivo Sanader te predsjednik Stipe Mesić, to se ipak nije dogodilo, no usprkos njihovu nedolasku dobre pjesme i zabave nije nedostajalo. Svoju naklonost prema starijim sugrađanima, a neki i roditeljima, iskazali su ministar Božidar Kalmeta, župan Stipe Zrilić, dogradonačelnik Dražen Grgurović, Stanko Zrilić, dr. Dario Nakić, kao i brojni pjevači koji su pjesmom učinili da hrana bude još slađa – Mladen Grdović, Bepo Matešić, Davor Pekota, Riki Perković, Tomislav Bralić, Ićo Sikirić, Zoran Jelenković…
– Ovo je jedan događaj koji je sigurno jedinstven u Europi, a ne bih pretjerao kada bih rekao i u svijetu. Danas u vremenu kada ubrzano živimo, pomalo otuđeno, nemamo vremena jedni za druge, ova gesta koju je Erik osmislio jest nadasve ljudska, prirodna gesta iz srca – otvorio je slavlje ministar Božidar Kalmeta.
Ideja stigla iz Maraske
– Što se tiče same ideje ona se rodila kada je moja majka, inače bivša djelatnica Maraske, kao i još 100 umirovljenika, dobila poziv na ručak, dakle od srca, ali skroman ručak o kojem priča već 15 godina. Tako je meni došla ideja sa okupim sve stare ljude iz Zadarske županije, gospodarstvenike, ribare, konobare, kuhare, nebitno čime se bave, bitno mi je bilo da se nađu svi skupa i da se ponovo zabave nakon dugo godina, jer oni su to zaslužili. Mislim da u ovo vrijeme kada se ljudski životi vrlo rano gase iz kojekakvih razloga, mi svi zajedno ovakvim djelima produžimo živote, kako ovim našim starim ljudima koji su tu, tako i svima nama ostalima, rekao je vlasnik restorana Erik Pavin.
Osim što se htjelo na jednom mjestu okupiti najstarije stanovnike Zadarske županije, ideja je bila da najstarije Zadrane poslužuju poznati zadarski političari, glazbenici, sportaši i drugi. Koliko su bili vješti u posluživanju najstarijih Zadrana govori činjenica da se pojedini političari već sad vide kao ugostitelji. Da bi ostavili još bolji dojam na najstarije, organizatori su pozvali ribare koji su lovili svježu ribu da je donesu izravno iz mora, kako bi je spremili na najbolji mogući način.
Sjećanje na mlade dane
– Svašta sam vidio u životu, ali ovako nešto nikad nisam ni vidio ni doživio. Ova da se skupe stari i mladi Zadrani potekla je od Erika čija obitelj je uistinu hvale vrijedna, tako da se osjećam polaskanim što sam dijelom cijele ove priče. Nadam se da ću i ja doživjeti da nama mladi jednog dana ovako nešto naprave, da se sjetimo naše prošlosti, te da se svi skupa lijepo okupimo i zabavimo. Lijepo je to kada mladi vode računa o starijima, kada im se ne neki način zahvale za sve, a ovakva organizacija uistinu potvrđuje kako mladi Zadrani vole i cijene svoje najstarije. Mnogi od ovih ljudi desetljećima nisu vani izišli. Nismo mi političari ovdje došli zbog reklame, već da bismo uživali te da bi se zahvalili onima zbog kojih smo danas tu gdje jesmo – rekao je dogradonačelnik Dražen Grgurović.
– Nakon što sam dobila poziv da dođem ode na ručak, mislim da nitko nije bija sritniji od mene. Došla sam s nadom da ću viditi svoju staru prijateljicu Luciju, koju sam evo i vidila. Nisam odavno imala ovako sritan dan, rekla nam je baka Milka.
Zabave, pjesme, jela i vina nije nedostajalo. Najstariji Zadrani, zabavili su se kao davno prije, te se nadaju kako će doživiti i sljedeću godinu, kada će se opet svi skupa sastati i lijepo zapivati.
– Ovo jedan od najsretnijih dana u mom životu – kroz suze je na kraju poručio Pavin.


 SLAVLJE BEZ NAJSTARIJE ZADRANKE


 
Iako je ovo bilo slavlje za sve najstarije osobe iz Zadarske županije, fešti nažalost nije pristupila do petka najstarija Zadranka i vjerojatno Hrvatica baka Kata Čavić. Nakon što je nedavno proslavila 107. rođendan, o čemu je Zadarski list pisao, Kata je preminula u petak u 22 sata u svom dom u Zadru.
Baka Kata rodila je sedmero djece od koji je još troje živo, a za sobom je ostavila 13 unučadi, 20 praunučadi i dvoje šukununučadi.
– Uvijek se najviše veselila svojoj djeci i njihovim potomcima i upravo je u tome crpila svoju snagu. Vrlo joj je važna i vjera. Dok je mogla išla je u crkvu, a stalno moli krunicu, rekli su nam tom prigodom sin Ante i nevjesta Marija.