Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

“Put u svemir” poštanskim markama

Autor: Jelena Miloš

16.11.2008. 23:00
“Put u svemir” poštanskim markama

Foto: Irena JURJEVIĆ



Članovi Hrvatskog filatelističkog društva Zadar u subotu su u prostorijama Gradske knjižnice izložili poštanske marke na temu «Put u svemir» posvećenu astronautima, raketama, satelitima, svemirskim misijama i svemirskim postajama.
Izložbeni materijal na šest panoa na 132 lista poštanskih marki u vlasništvu Milenka Radovića predstavlja samo mali dio njegove zbirke koju je stvarao punih osam godina.
Predsjednik Hrvatskog filatelističkog društva Zadar Igor Černigoj istaknuo je da su izložbom «Put u svemir» prvi put izložili i predstavili poštanske marke posvećene osvajanju svemira, čemu je čovjek oduvijek težio.
– Prema grčkoj mitologiji, prvi ljudi koji su poletjeli u visine bili su Atenjani Dedal i Ikar, a iza njih mnogi su znanstvenici pokušavali ostvariti vjekovni san o letu čovjeka, poput Leonarda da Vincija i Laurenca de Gusmoa, rekao je Černigoj, ističući i 1957. godinu kada je započela nova era u ljudskoj povijesti, odnosno novo znanstveno područje istraživanja, astronautika i osvajanje svemira.
Od spomenute 1957. godine, ističe Černigoj, nastaje i nova tema za filateliste koja obuhvaća više stotina europskih izdanja poštanskih marki i blokova.
Osvajanje svemira markicama
Najviše izdanja posvećenih osvajanju svemira u Europi izdale su poštanske uprave SSSR-a, Mađarske, Rumunjske, Bugarske, Njemačke, te izvan Europe uprava SAD-a. Od astronauta se na poštanskim markama najčešće nalazi lik Jurja Gagarina, čovjeka koji je 1961. godine u raketi «Vastok 1» prvi put u povijesti čovječanstva poletio u svemir.
Na panoima su još izložene poštanske marke s likom Nikole Kopernika, planeta u sunčevom sistemu, lik psa Lajke, prve životinje u svemiru, zatim marke u znak sjećanja na američke astronaute Whitea, Grissona i Chaffea, kao i mnogo serija poštanskih marki izdanih povodom spuštanja «Apolla» na mjesec…
Izložbeni materijal u vlasništvu je člana Hrvatskog filatelističkog društva Zadar Milenka Radovića, koji je, kako i sam tvrdi, spomenutu zbirku poštanskih marki skupljao gotovo osam godina. Također je razjasnio da vrijednost poštanske marke ne jamči njezina dobna starost, već tiražna naklada, upozoravajući da je najvrjednija i jedina u svijetu poštanska marka iz Britanske Gvajane, koju posjeduje britanska kraljica.
Zadarsko društvo
Hrvatsko filatelističko društvo Zadar postoji 63 godine, a djeluju prostoru Matice hrvatske, po riječima predsjednika Černigoja, zbog nedostatka vlastitog prostora. Trenutačno ima 45 članova, koji se svakog ponedjeljka sastaju u prostorijama udruge. Osim što se bave skupljanjem poštanskih marki, Društvo često sudjeluje na raznim međunarodnim i svjetskim filatelističkim izložbama. Također, ističe Černigoj, članovi društva uređuju i vlastiti časopis, «Zadarski filatelist» koji izlazi dva puta godišnje.
Uz sve navedeno, članovi Hrvatskog filatelističkog društva Zadar izrađuju prigodne omotnice, koje se najčešće izrađuju u povodu događaja koji obilježavaju naš grad i Hrvatsku, komentirao je Černigoj napominjući da su 2007. godine s omotnicom «Dan kravata u Hrvatskoj i svijetu» proglašeni najboljim autorima za izradu najljepše prigodne omotnice.