Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Škabrnja živi pogleda uprta u budućnost

Autor: Velimir Brkić

16.11.2008. 23:00
Škabrnja živi pogleda uprta u budućnost

Foto: Velimir BRKIĆ



Škabrnja danas izgleda ljepše nego prije rata, kazao je Bubnjar ističući da su događaji iz rata još nazočni u svakodnevnim razgovorima, u mnogim temama, kao da ih neka viša sila stalno vraća u sjećanja. Neki ljudi, koji su te događaje osobno proživjeli, žele ići dalje i lakše se nose s tim, dok drugi, ovisno o težini trauma, teško prolaze kroz život
Ravnokotarska Škabrnja danas ima oko 1.700 stanovnika, a njeni žitelji kažu kako su jako zadovoljni uvjetima života, posebno zbog činjenice da se u ovom ravnokotarskom selu u posljednje vrijeme mnogo toga gradi. Načelnik Općine Nediljko Bubnjar osvrnuo se na život mještana danas, uspoređujući ga s prošlim vremenima.
– Škabrnja danas izgleda ljepše nego prije rata, kazao je Bubnjar ističući da su događaji iz rata još nazočni u svakodnevnim razgovorima, u mnogim temama, kao da ih neka viša sila stalno vraća u sjećanja. Neki ljudi, koji su te događaje osobno proživjeli, žele ići dalje i lakše se nose s tim, dok drugi, ovisno o težini trauma, teško prolaze kroz život, govori načelnik Škabrnje. No, kako god prošlost bila teška, živjeti se mora i to što kvalitetnije. U tom smislu Općina Škabrnja pokrenula je nove komunalne i infrastrukturne projekte.
– Objavljen je javni natječaj za izvođače radova na izgradnji mjesnih vodovodnih mreža u Škabrnji i Prkosu, ukupno vrijednih 14,6 milijuna kuna s PDV-om, koje financira Kalmetino ministarstvo. Ovih dana očekuje se i objavljivanje natječaja za izgradnju dječjeg vrtića, vrijednog 1,8 milijuna kuna koje, pak, financira Čobankovićevo ministarstvo, obznanio je Bubnjar koji je potom nabrojio projekte koji su u tijeku. Tako se kroz cijelo naselje gradi nogostup ukupne dužine 3,1 kilometar i vrijednosti 1,7 milijuna kuna, Hrvatske vode izrađuju glavni projekt navodnjavanja Vlačina vrijedan 1,2 milijuna, pri kraju je izgradnja nogometnog i malonogometnog igrališta s umjetnom travom te dva teniska igrališta na SC Vlačine. Općina sufinancira poljoprivrednike, brine o svim udrugama; tu su i novčani poticaji za svako novorođenče, studente…
Za Škabrnju su vrlo važne aktivnosti oko sustava navodnjavanja na Vlačini, koji će omogućiti podizanje dugogodišnjih nasada na površini od oko 250 hektara. Na tom mjestu zasadit će se višnja maraska i druge kulture za što je i osnovana zadruga putem koje će se ti nasadi planski podizati.
– Višnja maraska jedinstvena je poljoprivredna kultura, škabrnjski brand. Nakon Domovinskog rata, sredstvima državne potpore i angažiranošću zadarske Maraske, podignuto je oko 270 hektara novih nasada. Ovog ljeta za potrebe Maraske otkupili smo 600 tona višnje maraske, pojašnjava direktor PZ Škabrnja Marko Ivković, mladi i ambiciozni agronom koji je prvi put na obiteljska gospodarstva uveo i strojnu berbu tresačem, kupio traktor za potrebe zadruge, dok se uskoro očekuje i otvaranje suvremene poljoprivredne ljekarne kod željezničke postaje.
Inače, mještani uglavnom imaju svoje obrte, građevinske mehanizacije i prijevozničke tvrtke. Planova za budućnost ovog mjesta je puno. Ono već danas ima gotovo cijelu infrastrukturu, a zbog svoje dobre cestovne povezanosti za Škabrnjane i njihove posjetitelje takav je položaj vrlo atraktivan. Unatoč bolnoj prošlosti i svim najtužnijim događajima iz Domovinskog rata, Škabrnja je danas mjesto modernog prostornog uređenja i velikog broja mladog stanovništva, a ratne rane na prvi se pogled na njenoj vanjštini jedva primjećuju.


 ŠKABRNJA TRAJNO UPISANA U HRVATSKU POVIJEST


Prije 17 godina široj javnosti jedva poznato ravnokotarsko selo Škabrnja zavijena je u crno. Toga ponedjeljka, 18. studenoga 1991. godine, zajedno s Vukovarom Škabrnja je postala poprište najtragičnijih događaja u suvremenoj hrvatskoj povijesti. Stradanje Škabrnje i susjednog Nadina, ubojstva velikog broja civila i hrvatskih branitelja, stravičan je zločin koji se proveo pod patronatom JNA te probio granice Hrvatske i izazvao zgražanje u cijelom svijetu.
Jugoslavenska vojska, zajedno s pripadnicima vojnih i paravojnih srpskih odmetničkih postrojbi, toga dana potpuno je uništili stambene, sakralne i gospodarske objekte Škabrnje, jednoga od najbogatijih sela Ravnih kotara. Potom su krenuli u “pohod” na žene, djecu i starce, koji su se skrivali u podrumima masakriravši pritom 44 mještana, među kojima je bilo žena, djece i staraca. Priča je tužna, teška… Riječ je o najvećem pokolju civila u Domovinskom ratu u jednome danu. Za vrijeme okupacije i tijekom Domovinskog rata stradalo je 86 civila i branitelja Škabrnje.
U Škabrnji je od zaostalih mina poginulo osmero ljudi, od toga šest mještana, jedan pirotehničar i jedan pastir iz Nadina. Ozlijeđeno je 16 ljudi, od toga šestero djece među kojima i Antonio Gurlica, koji je stao na nagaznu minu “paštetu” i ostao bez noge u Ambarima, blizu svoje kuće, te Katarina Ivković, Frane Ivković, Romana Škara, Ana-Marija Škara i Jure Miljanić.




 PROGRAM OBILJEŽAVANJA DANA SJEĆANJA


U povodu 17. obljetnice masakra, večeras u spomen na noć uoči najvećeg škabrnjskog stradanja, u 17.00 sati započinje pobožnost križnog puta od kapele na Marinovcu do vrha brda Ražovljeve glavice. Nakon križnog puta u 18.30 sati u atriju OŠ “Vladimir Nazor” održat će se predstavljanje šeste knjige iz serijala Žene u Domovinskom ratu “Snagom ljubavi – činiti dobro”, u kojoj su žene Škabrnje posvjedočile istinu o patnji i stradanjima u vremenu Domovinskog rata. Od 21.00 sat do sutra, dan kada su 1991. godine Škabrnju okupirali četnici i tenkovi JNA, do 7.00 sati u župnoj crkvi održat će se molitveno bdjenje. Ovu noć s molitvom, liturgijskim pjevanjem, čitanjem tekstova svjedočanstava stradanja, svi nazočni bit će uz 86 ubijenih mještana Škabrnje. Nakon bdjenja u 7.00 sati ujutro 18. studenoga, vrijeme kada je 1991. godine započeo napad na Škabrnju, zapalit će se svijeće od mjesta ulaska tenkova do Trga dr. Franje Tuđmana.
Sutra, 18. studenoga, na samu obljetnicu stradanja, u organizaciji Općine Škabrnja program obilježavanja započinje u 9.30 sati okupljanjem izaslanika u općinskoj zgradi, da bi u 9.45 sati krenuo pohod na masovnu grobnicu te polaganjem vijenaca i svijeća državnih i brojnih drugih izaslanstava. Potom se s početkom u 10.00 sati održava središnja komemorativna svečanost na Trgu dr. Franje Tuđmana kod župne crkve. U 11.00 sati započinje misno slavlje u župnoj crkvi Uznesenja BDM. Nakon mise, točno u podne, u mimohodu povorka pristiglih poštovatelja škabrnjske žrtve iz cijele Hrvatske kreće prema škabrnjskom groblju Sv. Luke, gdje će brojna izaslanstva položiti vijence i zapaliti svijeće te će se održati obred molitve odrješenja za pokojne.