Žene pobrale pola tone maslina

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Velimir BRKIĆ
Slavonke i Pakoštanke ubrale su oko pola tone maslina

Udruga "Žene s osmijehom" iz Slavonskog Broda, koja okuplja volonterke čije se djelovanje temelji na pomaganju ljudima u potrebi, u subotu i nedjelju boravila je u Pakoštanima kod žena iz istoimene udruge koje su ih dočekale širokim osmijehom.

- Naše prijateljstvo započelo je prije dvije godine kad smo s Udrugom roditelja poginulih branitelja Slavonsko-brodske županije noseći žute vrpce 12. listopada došle u Pakoštane uveličati 51. rođendan haškog uznika, generala Ante Gotovine, kaže Zlata Milić, predsjednica slavonskobrodske udruge koja broji oko 250 članica od 8 do 88 godina a svoje sastanke i okupljanja održavaju u prostoru MO Budainka.

- Prijateljstvo je još više produbljeno kad smo krajem rujna s tisućama hrvatskih hodočasnika hodočastile u Lurd u povodu proslave 150 godina Gospinih ukazanja Sv. Bernardici. S nama su bile i Pakoštanke Jeka Lacman, Ksenija Vulin i Milka Marketin. Nije nas trebalo nagovarati dugo jer smo mi kao udruga ovo ljeto bile čak pet vikenda na moru, čak i u Tunisu, a službeno smo osnovali našu udrugu u ožujku. Izvanstranačka smo udruga koja se uz to i sama financira, pripovijeda Zlata dok zajedno s ostalim ženama priprema blagdanski, slavonski stol prepun kulena, kulenove seke, švargle, kobasica, slanine, čvaraka, sira, desetine vrsta kolača i rakije šljivovice.

Domaćini su im uzvratili laganom "dalmatinskom kužinom", lešo mesom, školjkama, oboritom ribom, lignjama, hobotnicama, nadaleko poznatom pakoškom gradeladom i crnim domaćim vinima. A sve je bilo začinjeno zvucima harmonikaša Dejana Bašića, kojem je u slavonskim narodnim stihovima poput "Aj je lijepo u šljiviku (masliniku) seko" i "Misli mama da ja spavam sama" pomagao vozač Josip Petrović, počasni član ove isključivo ženske udruge.

U Pakoštane su doputovale 54 Slavonke koje su gostoljubive domaćice pozvale na berbu maslina u maslinik poznatog pakoštanskog maslinara Nike Ivasa, smještenog kod Vrane na lokaciji Pulićka. Doživljaj je bio gotovo mističan. Iako su se po prvi puta aktivno učestvovale u berbi maslina, za nekoliko sati u subotnje sunčano poslijepodne ubrale su zasigurno oko pola tone ploda. S pažnjom koju masline zaslužuju, sa stabala i poda prikupljen je svaki plod, a poneke su se žene su se s pomoću ljestava i popele na drvo.

- Usprkos suši i znatno manjem urodu, ove godine plod je izuzetno zdrav što je samo od jedan od razloga zbog čega očekujemo i kvalitetnije ulje, ekstra djevičansko, govori Ivas nakon što je Slavonke upoznao s procesom prerade malina u vlastitoj uljari „Pakoška".

Osim što su se upoznale s bogatom turističkom ponudom i kulturno-povijesnim naslijeđem Pakoštana, tijekom boravka u Vrani posjetile su Vidikovac s pogledom preko Parka prirode Vransko jezero sve do Kornata. Upoznali se sa starim gradom Vrana, najzapadnijim postojećim turskim spomenikom u Europi Maškovića hanom, legendama o moći templara i skrivenim templarskim blagom, zlatnom kočijom koja nikad nije nađena. Nakon nedjeljne svete mise u župnoj crkvi Uzašašće Gospodinovo žene su posjetile bivše ovisnike u Zajednici Cenacolo, bratovštini Sv. Nikola u Jankolovici.

- Već za 12. prosinca organiziramo uzvratni posjet u Slavonski Brod gdje ćemo osim na humanitarnom koncertu aktivno sudjelovati i na tradicionalnom slavonskom kolinju, najavljuje Anđela nabrajajući pritom brojne sponzore koje su omogućili Slavonkama dvodnevni boravak u Pakoštanima poput pakoške općine i Turističke zajednice, obrta i tvrtki Proagra, Bagar, Kroštula, Peki, Luiđi, Gigolaj, Joko, Pjaca, Dođi, Zagreb, Galeb avanture, Nina, Asija, Kaštelanac, Dalmar, Orka, Nema što nema, udruge DAN...

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno