Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Župan servirao, Tomasov poentirao

Autor: Drago Bajković

16.11.2008. 23:00
Župan servirao, Tomasov poentirao

Foto: Vedran SITNICA



Zadar je u 15. kolu Prve HNL na Stanovima minimalno porazio Šibenik i s tri nova bod uhvatio priključak s ostalim momčadima s na prvoligaškoj ljestvici. Bila je to utakmica koja nikome neće otati u dugom sjećanju, a razlog je kvaliteta koje su obje momčadi prezentirale gledateljima u Stanovima. Ne može se poreći borbenost igračima i Zadra i Šibenika iako je i ona, kako je utakmica išla kraju, prilično kopnila. Zgoditkom Marina Tomasova osvojena su tri boda i to je jedino što Zadrane u ovome trenutku može veseliti.
Trener Ivica Datković na teren je poslao, rekli bismo, uobičajenu postavu s dva zadnja vezna, Ljubičićem i Milinom, a usamljen u vrhu napada bio je Terkeš. Mjesto ozlijeđenog Josipa Bilavera na desnom boku zauzeo je mladi Šime Maruna. U prvom poluvremenu gledatelji nisu vidjeli ništa što bi ih moglo zadovoljiti. Igralo se većinom na sredini terena, a obje momčadi imale su po nekoliko prigoda i poluprigoda. Utakmicu je bolje otvorila domaća momčad.
Velika prigoda za Zadrane dogodila se već u 2. minuti. Surać je iskoristio nesmotrenost Šibenikove obrane i dokopao se lopte. Krenuo je sam prema Blaževiću, ali si je dao predug for, što je bilo dovoljno gostujućem vrataru da se dokopa lopte. U 12. minuti tuče I. Bulat, Vuković je siguran. Minutu kasnije Ljubičić se iznenada nakon odlične asistencije Tomasova našao “oči u oči s” Blaževićem, ali gostujući vratar skokom u noge otklanja i ovu opasnost.
Zadrani su tako već na početku prvoga poluvremena prokockali dvije stopostotne prigode. Igrala se 17. minuta kada je na kratko dodavanje Suraća Ljubičić na 20 metara primio loptu, ali je pucao neprecizno. U 24. minuti Alispahić je opalio s 20 metara iskosa, lopta je prohujala tik uz lijevu vratnicu Vukovićevih vratiju. Pet minuta kasnije odlična prigoda za Zadrane. Nakon ubačaja Suraća u šesnaesterac gostiju lopte se dočepao Tomasov koji s osam metara tuče reko gola gostiju. Do kraja prvog dijela bilježimo nekoliko poluprilika koje ni na jednoj strani nisu ugrozile vratare.
U drugom poluvremenu trener Datković umjesto Ferde Milina na teren šalje ofenzivnijeg Dragana Župana i to se pokazalo punim pogotkom. Zadrov veznjak na tome mu je zahvalio u 56. minuti kada je fantastičnom okomitom loptom pronašao Tomasova koji je slalomom u maniri Ivice Kostelića prošao vratara Blaževića i praktički se s loptom ušetao u mrežu – 1:0. U 65. minuti u odličnoj prigodi našao se Terkeš, ali umjesto da tuče po golu on je pokušao asistirati i prigoda je otišla u nepovrat. U 73. minuti Celiščak je udarcem s tridesetak metara iskosa pokušao iznenaditi Vukovića, ali Zadrov vratar je bez većih problema otklonio tu opasnost. Minutu kasnije Tomasov je pokušao lobati istrčalog Blaževića, ali u posljednji trenutak s gol-crte loptu izbija Raič i tako sprječava Zadrane da povise vodstvo. U završnici takmice Šibenčani su imali terensku inicijativu, ali nijednom nisu uspjeli ozbiljnije ugroziti vrata Zadra. Bodovi ostaju u Zadru, što znači da je došao kraj velike serije Šibenika.


 ZADAR – ŠIBENIK 1:0


ZADAR – Igralište u Stanovima. Gledatelja: 3.000. Sudac: Danijel Trampus (Osijek) 6. Pomoćnici: Krunoslav Lesandrić (Nuštar) i Hrvoje Menđušić (Vinkovci). Strijelac: 1:0 Tomasov (56).
ZADAR: Vuković 6,5, Batkoski 6,5, Parmaković 6,5, Puljić 6,5, Maruna 6 (od 90. Šiklić -), Milin 6,5 (od 46. Župan 7), Ljubičić 6,5, Pletikosić 6, Tomasov 7 (od 90. Batur -), Surać 6,5, Terkeš 6,5.
ŠIBENIK: Blažević 6, Kwedi 5,5, Milanović 6, A Bulat 5,5, (od 79. Ademi -) I. Bulat 5,5 (od 85. Nunjadi -) Alispahić 6, Rodić 6, Celiščak 5,5, Kulušić 5,5, Raič 6, Kovač 5,5 (od 87. Zoričić -).




 DEMANTIRANE KLADIONIČARSKE PRIČE


Nekoliko dana prije utakmice između Zadra i Šibenika pojavile su se kuloarske priče o tome da se rezultat ovog dvoboja odavno zna. Preciznije, Šibenik je trebao dobiti prvo poluvrijeme, a Zadar je na kraju trebao slaviti. Navodno je koeficijent na tu varijantu bio 30:1, a zbog navodnih velikih uplata kladionice su blokirale ovaj par. Po prvi puta nagađanja ove vrste su demantirana na Stanovima. Poluvrijeme je završilo bez zgoditaka, a Zadar je na kraju osvojio tri boda. Ako ništa drugo, veliki plus za Zadrane koji su na zelenom travnjaku demantirali ulična naklapanja.


 MINUTA ŠUTNJE ZA VUKOVAR


Prije početka utakmice održana je minuta šutnje u znak sjećanja na Vukovar i na sve žrtve grada heroja. Na tribini gdje su bili smješteni navijači Šibenika – Funcuti osvanuo je natpis “Hrvatska dica slušaju cajke, a priče o Vukovaru za njih su bajke”. To je bilo sve hvalevrijedno za navijače iz Krešimirova grada koji su većim dijelom utakmice iritirali nazočne na Stanovima neukusnim povicima: “Zadar Bežigrad”.


 RAME UZ RAME UZ SVOJE IDOLE


Prije početka utakmice igrači obje momčadi na teren su izašle držeći za ruke mlade nogometaše Škole nogometa NK Zadar. To je izazvalo velike simpatije gledatelja koji su pljeskom i skandiranjem pozdravili mlade talente. U poluvremenu su mladi nogometaši podijeljelni u dvije momčadi gledatelje zabavljali igrajući na dvije branke. U svakom slučaju jedan novitet na Stanovima koji zaslužuje pohvalu.