Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Heretična osoba slobodna duha

Autor:

16.11.2009. 23:00
Heretična osoba slobodna duha

Foto: Sebastian GOVORČIN



U organizaciji zajednice žena HDZ-a Katarina Zrinski u ponedjeljak je u Ogranku Arbanasi Gradske knjižnice Zadar održano predavanje o Mariji Jurić Zagorki, književnici, prvoj hrvatskoj ženi novinarki, zagovornici nacionalnih, socijalnih i ljudskih prava. Predavač je bio prof. dr. Šimun Musa s Odjela za kroatistiku Sveučilišta u Zadru.
Musa je tijekom predavanja istaknuo borbenost i živi duh kod Marije Jurić Zagorke.
– Kad se govori o Zagorki obično se misli kako je ona bila heretična osoba, slobodna duha. Kod nje religioznost nije u suprotnosti s radom, slobodom. Njoj je sloboda svetinja, a Bog onostranost, transcendencija, istaknuo je Musa i dodao:
– Unatoč njenoj profilaciji stalno je živjela okružena nerazumijevanjem, čak napadima. Musa je naglasio Zagorkinu neprestanu borbu za slobodom, odnosno protiv ugnjetavanja. Tako predavač navodi kako je prva Zagorkina drama ‘Katarina Zrinska’, a prva pjesma ona protiv Khuena Hedervarija. Marija Jurić Zagorka se uvijek borila za slobodu, nacionalna i socijalna prava. Musa je istaknuo kako je njena borba bila u skladu sa starčevićansko-radićevsko-frankopanskim mitom.
– Bez obzira na sve to, njena orijentacija, njen oslonac na Boga, ideologija… ona nikada neće prigušiti svoje ja. To je pokazala i na slobodi i u zatvoru. To njeno ja postaje uvjet pretvaranja domoljublja u ideju što bi trebalo postati ostvarivo, konkretno, istaknuo je Musa napomenuvši kako Zagorka piše romane u nastavcima, u novinama, samo zato kako bi onemogućila njemačke romane koje su čitala tadašnja gospoda. Na tom planu pokazala je političku umješnost, istaknuo je Musa dodajući kako je Zagorka radije pristajala na apstrakciju, negoli služiti tuđinu. Najveći doživljaj koji je proživljavala Marija Jurić Zagorka, istknuo je Musa među ostalim, je erotika slobode, eros slobode.