Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Marihuana je poskupila i teže je dostupna

Autor:

16.11.2009. 23:00
Marihuana je poskupila i teže je dostupna

Foto: Sebastian GOVORČIN



Krećemo u novu orijentaciju u liječenju ovisnika, što uključuje nove lijekove, njihov veći asortiman na teret HZZO-a i liječnike. Imamo najbolji svjetski model koji je sada potrebno integrirati. Potrebno je još poraditi i s liječnicima opće medicine na njihovu pristupu ovisnicima, koji mora biti individualan, istaknuo je dr. Slavko Sakoman
U povodu Mjeseca borbe protiv ovisnosti prošlog je ponedjeljka organiziran okrugli stol, a potom i predavanje za liječnike opće medicine u hotelu Kolovare. Tema spomenutog predavanja nosila je naslov “Moderni principi liječenja ovisnosti”, a na predavanju su govorili dr. Zoran Škrgatić, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Zadar, prof. Margareta Mesić, voditeljica Službe za prevenciju i izvanbolničko liječenja ovisnosti i dr. Slavko Sakoman, voditelj referentnog centra za droge MZSS i Odjela ovisnosti KB “Sestre Milosrdnice”. Tema o kojoj su na predavanju govorili Škrgatić i Mesić slovila je “Uloga liječnika primarne zaštite u liječenju ovisnosti; produbljivanje međusektorske suradnje”, dok je tema Sakomanova govora bila “Racionalni izbor farmakoterapije ovisnika”.
Dr. Slavko Sakoman je ovom prilikom govorio i o trenutačnom stanju na tržištu droga u Hrvatskoj te o njegovu utjecaju na broj ovisnika.
– Glavna promjena na tržištu droga je sve slabija ponuda kanabisa, odnosno marihuane te poskupljenje ove droge. Ova je situacija dovela do teškoća u opskrbi mladih, a u Hrvatskoj se još uvijek nije pojavila neka od onih droga koje su u Europi zamijenile marihuanu. Svojevrsna kompenzacija je sve veća dostupnost kokaina, kao najprofitabilnije droge, usmjerene na veće urbane sredine, dok je heroin već neko vrijeme u stagnaciji, kazao je dr. Sakoman, istaknuvši da je od 2002. godine u Hrvatskoj zabilježeno 300 manje heroinskih ovisnika.
Istaknuo je da su provođenje akcijskog plana te promjena stručnog savjeta pozitivno utjecali na broj smrtnih slučajeva heroinskih ovisnika, odnosno na smanjenje ovog broja za 30 posto. Ovi podaci, kako pojašnjava Sakoman, govore o pozitivnom pomaku uzrokovanom promjenama orijentacije u liječenju ovisnika, što otvara prostor za ozbiljniji kazneni progon kriminalne piramide.
– Krećemo u novu orijentaciju u liječenju ovisnika, što uključuje nove lijekove, njihov veći asortiman na teret HZZO-a i liječnike. Imamo najbolji svjetski model koji je sada potrebno integrirati. Potrebno je još poraditi i s liječnicima opće medicine na njihovu pristupu ovisnicima koji mora biti individualan, kazao je dr. Sakoman, naglasivši da je Zadarska županija na prvom mjestu po broju liječenih heroinskih ovisnika, a što je zapravo posljedica povijesti ovog zadarskog problema još iz 1980-ih godina.
Evidentno je također da je prošle godine u Zadarskoj županiji registrirano 66 novih heroinskih ovisnika, što je u odnosu na 90 novih ovisnika, koliko ih je najčešće godišnje bilo registrirano ranijih godina, svojevrstan pomak. No, Sakoman ipak navodi da pet posto novorođenih u Zadarskoj županiji završe kao heroinski ovisnici, što nije malo i taj bi broj trebalo smanjiti na jedan ili dva posto.
Spomenuo je također i takozvanu detoksikacijsku jedinicu čije je osnivanje u Zadru već neko vrijeme u planu, što za sada ovisi o dogovoru između Grada, Županije i Zavoda za javno zdravstvo Zadar.