Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Šest tisuća Zadrana u socijalnom programu

Autor: Petra Mičić

16.11.2009. 23:00
Šest tisuća Zadrana u socijalnom programu

Foto: Zvonko KUCELIN



Različite oblike pomoći u okviru socijalnog programa Grada Zadra koristilo je nešto više od šest tisuća građana, a tijekom godine zaprimi se i nekoliko tisuća dopisa, zahtjeva i zamolbi građana, ali, nažalost, sve molbe ne mogu biti odobrene


Proračun za 2010. godinu još uvijek je u izradi i zasigurno će se i na proračunu osjetiti prisutne posljedice recesije, ali unatoč krizi Grad Zadar izdvaja sredstva za socijalne programe te pomoć potrebitima.
U proračunu Grada Zadra za 2009. godinu sredstva za socijalu povećala su se za 1,9 milijuna kuna u odnosu na proračunska sredstva iz 2008. godine, odnosno za 5,1 milijun kuna u odnosu na sredstva po rebalansu proračuna iz 2008. godine te su sredstva za socijalu u ovoj godini iznosila 32,5 milijuna kuna.
Novčana sredstva su znatnije povećana zbog završetka izgradnje objekta za osobe s posebnim potrebama – Centar “Mocire”, socijalne zaštita obitelji (povećanje naknade za opremu novorođenčadi), izrade projektne dokumentacije i izgradnje spomenika domovinskoj pobjedi koji bi se trebao smjestiti u području Jazina.
Centar “Mocire” bit će jedan od najvažnijih socijalnih projekata u Zadru i jedan od rijetkih te vrste te najmoderniji u zemlji, a koji će svoje prve stanare primiti potkraj ove godine ili početkom iduće. Centar za odgoj i rehabilitaciju djece i mladih s posebnim potrebama gradi se u neposrednoj blizini OŠ Šimuna Kožičića Benje na Brodarici, na prostoru od oko 18.000 četvornih metara. Uz sredstva Ministarstva zdravstva i znanosti, Grad Zadar osigurao je 19 posto sredstava za Centar ili 8,5 milijuna kuna. Osim svega, s obzirom da je riječ o projektu od posebnog značenja, Grad Zadar je investitore oslobodio komunalnoga doprinosa vrijednoga oko dva milijuna kuna.
Grad Zadar također pomaže te aktivno sudjeluje u mnogim potporama ne samo svojim potrebitim stanovnicima, nego i u socijalnim programima koji su bitni za dugoročni razvitak. Tako je za Program socijalne skrbi i zdravstva određeno 450.000 kn za Gradsko društvo Crvenog križa te 430.000 kn za Caritas Zadarske nadbiskupije.
Stalnu pomoć u 2008. godini je primalo oko 350 zadarskih samaca i oko 400 obitelji sa 1.176 članova obitelji, što kazuje da oko 1.600 osoba koristi to pravo koje se nekoć zvalo pravo na pomoć za uzdržavanje, a taj broj se zasigurno u 2009. godini i povećao. No, posebno je zanimljiv podatak da je različite oblike pomoći u okviru socijalnog programa Grada Zadra koristilo nešto više od šest tisuća građana, a tijekom godine zaprimi se i nekoliko tisuća dopisa, zahtjeva i zamolbi građana, ali, nažalost, zbog raznih faktora sve molbe ne mogu biti odobrene.
Podaci za 2009. godinu još nisu dostupni, ali pretpostavlja se da je kriza učinila svoje te da se broj socijalnih slučajeva znatno povećao te će u 2010. godini u Hrvatskoj porasti broj građana koji će za preživljavanje trebati socijalnu pomoć. Priznala je to i Vlada u svom Planu za socijalno uključivanje, ali bez ikakvih predviđanja za koliko bi mogao porasti broj korisnika socijalne pomoći i tko su najugroženije skupine koje će trebati pomoć.