Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Tražeći drva pronašao leglo sa stotinama crnih udovica

Autor:

16.11.2009. 23:00
Tražeći drva pronašao leglo sa stotinama crnih udovica

Foto: Sebastian GOVORČIN



Darko Burčul iz Galovca uz kuću je pronašao cijelo leglo crnih udovica – tri crne udovice i nekoliko čahura u kojima se nalazi na tisuće malih pauka
Darko Burčul iz Galovca nemalo se iznenadio kada je tražeći drva za vatru pokraj svoje kuće pronašao tri crne udovice i osam čahurastih legla s tisućama paukova. Osim Darka, još nekoliko mještana Galovca reklo nam je kako su ove godine vidjeli crne udovice u poljima, a neki i u blizini kuća.
– Ovoga ljeta ubili smo najmanje pet stotina crnih udovica u polju s lubenicama i dinjama. Ljetos je jednog mještanina ubola udovica dok je radio sa sjenom, završio je u bolnici na nekoliko dana. Danas sam pronašao i tri velike koje sam odmah ubio, a ove ću baciti u šumu, govori Burčul pokazujući nam čahure crnih udovica pune malih živih paukova koje je bez straha puštao po svojoj ruci.
Rekao nam je i kako je ove godine imao posađeno osam tisuća lubenica, a na skoro svakoj od njih bilo je čahura koje su odmah gazili nogama.
– Prošle godine je bilo crnih udovica, ali ne kao ove. Čini mi se da se svake godine sve više razmnožavaju. Čuda će biti za pet godina. Ne znam kako ih je ovoliko, dolaze li zrakom ili s nečim drugim, govori Burčul.
Na zadarskom području ove godine zabilježeno je sedam slučajeva ugriza crne udovice. Većina ih se dogodila u zaleđu, no i jedan slučaj u samom Zadru kada je crna udovica ženu ubola u kupaonici. Crna udovica je najotrovniji pauk našeg podneblja čiji otrov u nekim slučajevima može izazvati teške simptome, a kod rizične populacije i smrt. Može se prepoznati po crvenim točkama na leđima kojih je najčešće trinaest. Ugriz crne udovice je gotovo bezbolan te često prođe i nezapažen, a simptomi se javljaju nakon otprilike sat vremena u vidu grčenja mišića. Crne udovice se obično razmnožavaju u poljima, a pretpostavlja se kako su ove koje Galovčani pronalaze u blizini svojih kuća donešene sa sijenom.