Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Zbog svinjske gripe ograničiti posjete bolesnicima u Bolnicu

Autor: Teuta Babajko Jamičić

16.11.2009. 23:00
Zbog svinjske gripe ograničiti posjete bolesnicima u Bolnicu

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Zbog svinjske gripe u zadarskoj Općoj bolnici hospitalizirano je osam osoba. Njih sedmero se nalazi na Odjelu za infektologiju dok se pacijentica, koja je prošloga tjedna hospitalizirana sa simptomima svinjske gripe u visokim stupnju trudnoće, a u međuvremenu je i rodila, nakon poroda oporavlja na Odjelu za ginekologiju u Općoj bolnici Zadar. Stanje hospitaliziranih osoba je stabilno te svi su izvan su životne opasnosti. Te informacije potvrdili su predstavnici Kriznog stožera za svinjsku gripu u Zadarskoj županiji, dr. Dario Nakić, ravnatelj zadarske Opće bolnice, dr. Zoran Škrgatić, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Zadar i dr. Renata Bek, ravnateljica Doma zdravlja Zadarske županije koji su s jučerašnje konferencije za novinare uputili apel pučanstvu Zadarske županije da ograniče svoje posjete bolnici kako bi se spriječilo širenje virusa H1N1.
– Trenutno je na Odjelu za infektologiju hospitalizirano sedam osoba, a kod njih troje laboratorijskim pretragama potvrđen je virus H1N1. Pacijentica, koja je prošloga tjedna hospitalizirana u visokom stupnju trudnoće, a imala je simptome svinjske gripe, u međuvremenu je rodila te se oporavlja na Odjelu za ginekologiju. Svi pacijenti su dobro i za sada sve prolazi bez komplikacija, govori dr. Dario Nakić te dodaje kako se na Odjelu na infektologiju u Zadru dnevno pregleda oko 20 bolesnika, od kojih se najčešće jedan i hospitalizira.
Inače, od kraja mjeseca kolovoza, kada su prvi slučajevi svinjske gripe zabilježeni kod zadarskih maturanata nakon povratka iz španjolskog Lloret de Mara, u Zadru je prijavljeno 90 slučajeva sumnjivih na virus H1N1. Simptomi nove, svinjske gripe, kako pojašnjava dr. Nakić su za sada blaži nego kod sezonske tako da bolest uglavnom prolazi bez komplikacija. No, opreza nikad dosta, zbog čega su čelnici Stožera za svinjsku gripu u Zadarskoj županiji zatražili od građana da ograniče posjete zadarskoj Općoj bolnici kako bi se spriječilo širenje virusa H1N1.
– Nemamo namjeru zabraniti posjete bolesnicima. No, kako bi se spriječilo širenje svinjske gripe molimo pučanstvo da ograniči svoje posjete bolnici. Neka u posjet bolesnicima dolaze samo oni koji moraju te se kratko zadržavaju, a po potrebi mogu i zatražiti zaštitne maske od medicinskog osoblja. Cilj nam je zaštititi bolesnike od moguće zaraze svinjskom gripom koja bi mogla dodatno zakomplicirati njihovo, ionako narušeno zdravstveno stanje, ističe dr. Nakić.
Unatoč širenju svinjske gripe Zadarskom županijom dr. Renata Bek i dr. Zoran Škrgatić ističu kako nema mjesta za paniku. Zadarski Odjel za infektologiju, Služba za epidemiologiju u Zavodu za javno zdravstvo, Dom zdravlja s timovima Hitne medicinske pomoći, ordinacije obiteljske medicine i pedijatrijske ordinacije opskrbljeni su antivirusnim lijekovima koji se daju po strogo propisanim kriterijima, odnosno indikacijama.
– Zavod za javno zdravstvo dostavio je dostavio je antivirusne lijekove Odjelu za infektologiju, Domu zdravlja, ordinacijama obiteljske medicine i pedijatrijskim ordinacijama. Nema mjesta za paniku, antivirusni lijekovi su 24 sata dnevno na raspolaganju, a daju se ovisno o indikacijama, koje su strogo propisane, govori dr. Škrgatić, dodajući kako u Zadru nema kriznih stanja, a zahvaljujući suradnji medicinskih službi, nema ni potrebe za dodatnim dežurstvima.
Dr. Škrgatić podsjetio je kako je u tijeku cijepljenje protiv sezonske gripe. Što se tiče cjepiva protiv svinjske gripe, ono u Hrvatsku stiže u prosincu. No, zbog nuspojava koje ono izaziva, u javnosti je sve izraženija sumnja u njegovu sigurnost. Rizične skupine kojima se preporuča cijepljenje su zdravstveni djelatnici, kronični bolesnici, osobe starije od 65 godina i trudnice. Cijepljenje protiv svinjske kao i sezonske gripe odluka je svakog pojedinca.
Čelnici zadarskog Kriznog stožera za svinjsku gripu složili su se kako cjepivo protiv virusa H1N1 je nedovoljno ispitano, i to iz jednostavnog razloga što zbog rapidnog širenja nove gripe nije bilo vremena za njegovo ispitivanje. Umjesto petogodišnjeg, cjepivo protiv svinjske gripe ima tek jednogodišnje iskustvo, tako da su i nuspojave jedna od njegovih nepoznanica.


 MEDIJI PRIDONIJELI SUZBIJANJU PANIKE


Krizni stožer za praćenje svinjske gripe u Zadarskoj županiji osnovan je prije nekoliko mjeseci sukladno naputku Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi. Uz dr. Nakića, dr. Škrgatića i dr. Bek, u Stožeru su i dr. Boris Dželalija, voditelj Odjela za infektologiju u zadarskoj Općoj bolnici i dr. Alan Medić, voditelj Službe za epidemiologiju u Zavodu za javno zdravstvo Zadar.
Na jučerašnjoj konferenciji, predstavnici zadarskog Kriznog stožera za praćenje svinjske gripe, zahvalili su se medijima na korektnom izvještavanju. Kako je istaknuo dr. Nakić, zadarski mediji o svinjskoj gripi izvještavali su objektivno, čime se izbjeglo širenje panike i histerije, koja je stvorena u pojedinim hrvatskim gradovima.