Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Borba i ljubav prema moru

16.11.2010. 23:00
Borba i ljubav prema moru


Od proljeća do jeseni, nažalost, imamo samo troje vrijednih polaznika. To su Andrea Vodopija, Mihaela Čudina i Josip Deković – kaže Jadran Morović, predsjednik kluba
Ovih dana Jedriličarski klub Sv. Filip i Jakov zatvara svoja vrata i završava s radom za 2010. godinu. Klub je osnovan 1998. godine i od tada u klubu postoji škola jedrenja u klasi optimist. Nešto više o radu kluba kazao nam je njegov predsjednik Jadran Morović.
– Naš klub započinje s radom u travnju, a završava ovih dana. Školu optimista pohađaju djeca od 8 do 14 godina uglavnom iz Sv. Filip i Jakova i Turnja, dok im se ljeti pridruže i svi zainteresirani gosti, tako da ljeti imamo 20-ak polaznika za koje je škola jedrenja besplatna. Naš sadašnji trener je mladi kineziolog Luka Pezelj koji svakog vikenda iz Splita dolazi na treninge. Od proljeća do jeseni, nažalost, imamo samo troje vrijednih polaznika. To su Andrea Vodopija, Mihaela Čudina i Josip Deković. Svi su oni išli na državno prvenstvo u Crikvenici. Kako su naši brodovi uglavnom školski, a ne natjecateljski teško je i očekivati neke bolje rezultate. No, rezultat i nije naš primarni cilj već da djeca zavole more i jedrenje. Kada nam to budu sredstva dopuštala u planu je kupnja brodova iz klase laser za djecu koja prerastu optimiste – kazao je Morović, istaknuvši da se klub već 10-ak godina bori za dobivanje koncesije bez koje ne mogu u svojim prostorijama imati vodu i struju, odnosno prave uvjete za kvalitetan rad. Inače, donesen je novi urbanistički plan gdje su oni predviđeni za prostore na kojima se i sada nalaze. Dogodine će se održati jubilarna deseta regata Sv. Roko i to je jedna od rijetkih regata gdje se ne plaća startnina.
– Nakon nekoliko godina rada na projektu, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa odobrilo nam je rad s djecom iz Osnovne škole Sv. Filip i Jakov na čemu smo posebno zahvalni ravnateljici Katici Eškinja. Tim smo projektom dobili da je jedrenje prihvaćeno, kao i svi ostali sportovi u izvannastavnim sportskim aktivnostima i po tome su prvi u Hrvatskoj. Javili smo se i na natječaj za dobivanje sredstava i poticaja ovog programa i, ako se sve poklopi kako smo zamislili, onda bismo imali školu jedrenja tijekom cijele godine. Voljeli bismo ostvariti bolju suradnju sa susjednim marinama u Biogradu na Moru i Sukošanu, odnosno Bibinjama, jer ipak oni školuju buduće mornare i skipere za kojima je sve veća potražnja – zaključio je Morović.