Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Johanu Amonu godina dana zatvora zbog “dilanja” heroina i heptanona

16.11.2010. 23:00
Johanu Amonu godina dana zatvora zbog “dilanja” heroina i heptanona


Sudsko vijeće nije povjerovalo Amonu da je heroin i metadon upakiran u paketiće imao za osobnu uporabu te ga je prema “starom zakonu” osudilo na minimalnu kaznu u trajanju od godine dana zatvora imavši u vidu njegovo teško zdravstveno stanje i dosadašnju neosuđivanost
Na godinu dana zatvora i mjeru obveznog liječenja od ovisnosti jučer je na Županijskom sudu u Zadru u ponovljenom postupku zbog zloporabe opojnih droga osuđen 35-godišnji Zadranin John Amon. Prvotnom nepravomoćnom presudom iz 2005. godine koju je Vrhovni sud vratio na ponovno suđenje, Amon je bio osuđen zbog posjeda 12 paketića heroina, 4,66 grama heroina zamotanog u aluminijsku foliju, 100-tinjak grama laktoze i 10 paketića heptanona pomiješanih s cedevitom. No, kako je 12 paketića heroina policija kod njega zatekla pokraj mjenjača u vozilu, posumnjalo se u vjerodostojnost njegove obrane kako je heroin posjedovao za osobnu uporabu. Po okončanju ponovljenog sudskog postupka dokaznog postupka sudsko ga je vijeće, kojim je predsjedao sudac Ante Anić osudilo zbog preprodaje iste te količine opojnih droga, iako se na navode optužnice Amon izjasnio kako se ne osjeća krivim zbog preprodaje već samo zbog posjeda.
– Heroin sam kupio nekoliko dana ranije u Splitu gdje sam svratio posjetiti neke prijatelje s kojima sam tamo 1995. godine služio vojsku. Ukazala mi se prilika kupiti 15 grama heroina za 2.800 kuna što je bilo povoljno, a novac sam imao jer sam u to vrijeme radio i dobro zarađivao kao monter namještaja. Heroin sam nosio sa sobom da mi ga ne bi otac pronašao u sobi, a dnevno sam u to vrijeme četiri puta intravenozno uzimao i do tri grama – ispričao je u svojoj obrani Amon dodavši kako je heptanon pomiješan s cedevitom dobio od psihijatra, a pronađena količina bila je sedmodnevna doza kakvu i dan danas unaprijed dobiva. Rekao je kako to baš i nije uobičajeno, no da i on, a i svi ostali koje poznaje svo vrijeme dobivaju sedmodnevne doze. Za pronađenu količinu laktoze koja se inače koristi za “ublažavanje” heroina izjavio je da ju je za iznos od deset kuna kupio u ljekarni, no da ju nije koristio jer je heroin koji je nabavio u Splitu od izvjesnog Ive bio već “razrijeđen”. Napomenuo je i kako nikada prije tog uhićenja 2004. godine, a ni do danas, nije bio osuđivan ni za kakvo drugo djelo, da mu je zdravstveno stanje znatno narušeno te da je odnedavna i umirovljen zbog trajne nesposobnosti za rad. Uskoro bi se, kazao je, trebao podvrgnuti i operativnom zahvatu na mozgu gdje mu je pronađena cista promjera 2×2 centimetra. No, sudsko vijeće ipak nije povjerovao njegovoj obrani te ga je osudilo zbog preprodaje. Iako je prema novom Zakonu minimalna kazna zbog preprodaje tri godine zatvora, Amonu je zbog teškog zdravstvenog stanja izrečena jednogodišnja zatvorska kazna prema Zakonu koji je vrijedio u vrijeme počinjenja kaznenog djela za koje ga se optužnicom Županijskog suda u Zadru teretilo.
Njegova braniteljica najavila je žalbu na ovakvu presudu jer se, kako je istaknula, činjenični opis optužnice prema kojoj je njezin klijent prvi put osuđen samo za posjed nije mijenjao te da joj je stoga nelogična osuda za preprodaju.