Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Korak prema prijateljstvu

16.11.2010. 23:00
Korak prema prijateljstvu


Sporazum o prijateljstvu bit će svečano potpisan 1. travnja 2011. godine prigodom proslave Dana grada Dómbovára kada se priprema velika svečanost. Prilikom susreta obje su strane izrazile zadovoljstvo dosadašnjom dobrom suradnjom
Izaslanstvo Općine Vir, predvođeno načelnikom Općine Kristijanom Kapovićem, boravilo je od 12. do 14. studenoga u posjetu gradu Dómbováru. U pratnji izaslanstva Općine bili su i predstavnici Turističke zajednice općine Vir, veterani NK Mornara te klapa “Vir”. Ovom prilikom izaslanstvo je posjetilo i prijateljski grad Garešnicu te mađarske gradove Siget (Szigetvár) i Pečuh.
U Garešnici je prvog dana Virane ugostio gradonačelnik Velimir Žunac, poželjevši im ponovni susret u tjednu u kojem se obilježava Dan grada Garešnice uz bogati kulturni i sportski program. Istog je dana na proputovanju kroz Mađarsku virska delegacija obišla grad Siget (Szigetvár), odnosno mjesto spomenika Nikoli IV. Zrinskom Sigetskom te povijesni stari grad.
U Pčuhu, u kojemu živi oko deset tisuća Hrvata, Virane je u generalnom konzulatu RH primila generalna konzulica Ljiljana Pancirov, upoznavši ih s radom konzulata i predstavljajući djelovanje autohtone hrvatske zajednice u Mađarskoj.
Idućeg dana u Gradskoj upravi Dómbovára gradonačelnik Szabó Loránd službeno je predao načelniku Općine Vir Kristijanu Kapoviću nacrt Sporazuma o prijateljstvu, koji će biti svečano potpisan 1. travnja 2011. godine prigodom proslave Dana grada Dómbovára. Prethodna najava potpisivanja sporazuma odgođena je za Dan grada Dómbovára kada se priprema velika svečanost čiji će poseban dio biti i samo potpisivanje navedenog sporazuma.
Prilikom susreta obje su strane izrazile zadovoljstvo dosadašnjom dobrom suradnjom dviju lokalnih samouprava te želju da se ta suradnja nakon potpisivanja Sporazuma o prijateljstvu podigne na još višu razinu. Nakon primanja u prostorijama Grada Dómbovára odigrana je već tradicionalna nogometna utakmica veterana FC Dómbovár i NK Mornar, koju su domaćini riješili u svoju korist rezultatom 5:1. Zanimljivost ovog susreta je bio nastup gradonačelnika Szabó Loránda i načelnika Kristijana Kapovića za svoje momčadi.
Posljednjeg dana trodnevnog posjeta općinsko je izaslanstvo posjetilo imanje obitelji Modrić i Berček u mađarskom Dalmondu nedaleko od Dómbovára.