Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Kriza je i u Povljani

16.11.2010. 23:00
Kriza je i u Povljani


Kriza je svagdje pa tako i u Povljani. Nismo uspjeli ostvariti planirani proračun jer su izostala sredstva koja smo trebali dobiti od države, kao i zbog toga što nismo ostvarili planirani prihod od komunalnog doprinosa jer se ove godine u Povljani gotovo ništa nije gradilo, rekao je načelnik Općine Povljana Ivica Pogorilić (HDZ)
Na sjednici Općinskog vijeća Povljane nakon duge rasprave prihvaćena je Prva izmjena i dopuna proračuna za 2010. godinu po kojoj je proračun planiran u visini od 7.620.000 kuna smanjen na 3.400.000 kuna.
– Kriza je svagdje pa tako i u Povljani. Nismo uspjeli ostvariti planirani proračun jer su izostala sredstva koja smo trebali dobiti od države, kao i zbog toga što nismo ostvarili planirani prihod od komunalnog doprinosa jer se ove godine u Povljani gotovo ništa nije gradilo. No smatram da ćemo ovu godinu ipak završiti uspješno te da ćemo dobiti barem dio sredstava iz državnog proračuna, rekao je načelnik Općine Povljana Ivica Pogorilić (HDZ).
Dubravko Pogorilić (HSLS) rekao je da nije trebalo urbanizirati zemljište na predjelu Povljana-jug jer na njemu nisu riješeni imovinskopravni odnosi, a na tom području nema cesta ni koridora za kanalizaciju.
– Smatram da je katastrofa što je ostvaren prihod od tri i pol milijuna kuna jer bi to mogao biti prihod mjesnog odbora, a ne općine. Mi sada moramo osigurati barem sredstva za učenike i studente i za plaće djelatnika općine i općinskih tvrtki, a plaće bi trebalo smanjiti, rekao je Dubravko Pogorilić.
Miljenko Pogorilić (nezavisni) rekao je da je izmjenu i dopunu proračuna trebalo napraviti na početku godine pa zatim pred ljeto, a primjedbu je imao i Petar Tičić (nezavisni), predsjednik Općinskog vijeća.
– Proračun je ostvaren samo pedeset posto, a plaće onih koji se plaćaju iz proračuna smanjene su za samo pet posto, a vijećničke naknade za nula posto i s tim se ne mogu složiti. Rebalans nije transparentan i ja neću glasati za njega, rekao je Petar Tičić.
Tičić je dao prijedlog na glasovanje i prva izmjena i dopuna proračuna je prihvaćena sa šest glasova za i jednim protiv.
U raspravi o postavljanju pokretnih naprava Dubravko Pogorilić je rekao da treba provesti odluku o vrsti kioska i lokacijama na koje se smiju postavljati.
– Kioske bi trebalo ukloniti, a vlasnici bi trebali postaviti tipske kioske, rekao je Dubravko Pogorilić.
Ivica Pogorilić je predložio da se vlasnicima kioska odmah uputi dopis.
– Tražit ćemo da u roku od trideset dana uklone kioske i postave tipske, a ako to ne naprave, kioske ćemo ukloniti o njihovu trošku, rekao je Ivica Pogorilić.
Odluka o uklanjanju kioska u roku trideset dana prihvaćena je jednoglasno.
U raspravi o Programu raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu Republike Hrvatske Miljenko Pogorilić je pitao kada će se program početi realizirati.
– Program smo napravili prošle godine i dostavili smo ga Ministarstvu poljoprivrede, mora i ruralnog razvoja, a kada Ministarstvo obradi program, raspisat ćemo natječaj za davanje poljoprivrednog zemljišta u koncesiju, rekao je Ivica Pogorilić.