Međunarodna suradnja za kvalitetu obrazovanja

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Zajednička slika svih sudionika Dana e-medice na Bjelolasici

Medicinska škola Ante Kuzmanića sudjelovala je na 4. danima e-medice, koji su prošlog vikenda održani na Bjelolasici i na kojima je bilo 196 sudionika iz 16 škola.

Na Danima e-medice ove su godine sudjelovale zdravstvene škole iz Hrvatske, Slovenije i Makedonije te škole partneri koje nisu zdravstvene struke, među kojima su Pomorska škola iz Zadra i 2. gimnazija iz Zagreba. Zdravstvenoj školi iz Makedonije ovo je bilo prvo sudjelovanje na Danima e-medice i tek će se uključiti u taj projekt, dok je Srednja zdravstvena in kozmetična šola iz Maribora već tri godine u ovom projektu.

Dvadesetak projekata

- Tijekom tri dana, koliko smo bili na Bjelolasici, djeca i nastavnici su sudjelovali na brojnim prezentacijama, radionicama i predavanjima. Naime, predstavljeno je deset zajedničkih projekata u kojima su sudjelovali učenici i nastavnici od dvije do pet škola. Osim toga imali smo predstavljanje i 12 samostalnih školskih projekata koje su napravili učenici pod vodstvom mentora. Također smo sudjelovali u radionici i predavanju za nastavnike te u dvjema sportskim radionicama. Jedna sportska radionica bila je o nordijskom šetanju. Nju je vodio Aleš Voh, koji je prije samog praktičnog dijela održao i kratko predavanje kako bi nas upoznao s nordijskim hodanjem. Druga radionica je bila o floorballu, odnosno dvoranskom hokeju, koju je moderiralo troje nastavnika - Anita Mišković, Aleš Voh i Verica Tičina, rekla je Vera Elveđi, predsjednica programskog odbora Dana e-medice.

Dodala je da su prezentirani programi rezultat cjelogodišnjeg rada učenika koji su radove radili samostalno ili u suradnji s drugim školama, a koju su ostvarili preko videokonferencija ili tijekom razmjena.

- Potrebno je naglasiti da su djeca sama osmislila projekte na kojima su radila, a mi nastavnici smo ih samo usmjeravali i pomagali oko nekih kontakata. Naime, djeca su u projektima radila istraživanja, ankete, razgovore, filmove u kojima su obradili brojne teme vezane uz zdravstvo. Moram reći da su svi projekti bili odlični i zanimljivi, rekla je Elveđi.

Učenici su u svojim projektima obradili različite teme od korištenja maslinova ulja u medicini, preko maloljetničke trudnoće, uporabe marihuane u medicinske svrhe, neplanirane trudnoće i slično. Primjer jednog zajedničkog projekta je "Jednokratne ili platnene pelene", na kojem su radili učenici Škole za primalje Zagreb, Srednje zdravstvene in kozmetične šole Maribor, Zdravstvene škole Split i Medicinske škole Ante Kuzmanića Zadar.

"Ovisnost o internetu"

Učenici ovih škola napravili su jedinstvenu anketu kojom su ispitali mišljenje u svojim gradovima nakon čega su usporedili rezultate. Osim ankete napravili su i razgovore s pedijatrima i to su prezentirali. Učenici Medicinske škole iz Bjelovara su napravili strip "PTSP u stripu" te su snimili film "Ovisnost o internetu".

Uz predavanja sudionici su se razgibali u brojnim natjecanjima pa su se uz radionice nordijskog šetanja i floorballa mogli natjecati u košarci, stolnom tenisu, odbojci i badmintonu. Sudionici su obilježili i Svjetski dan dijabetičara tako da su učenice Primaljske škole iz Zagreba svim sudionicima izmjerile razinu šećera u krvi.

- Djeca su oduševljena i sami žele sudjelovati u projektima. Najčešće su to učenici trećih razreda i to oni koji su se istaknuli svojim znanjem i ponašanjem. Ako pokažu želju za sudjelovanjem u nekom projektu, mi im damo temu i oni je sami poslije istražuju. Ipak, bez obzira na angažman u e-medici, djeca moraju odraditi i sve svoje obaveze prema školi, na kraju je istaknula Elveđi.

Davor Vidaković, ravnatelj Medicinske škole Ante Kuzmanića, rekao je da su osim predstavljenih projekata dogovorili i buduću suradnju te brojne projekte sa školama.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno