Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Mesić i Vrančić “čiste” podmorje

16.11.2010. 23:00
Mesić i Vrančić “čiste” podmorje


Cilj projekta “Kalypso”, čiji je idejni začetnik i realizator Kristijan Curavić, čišćenje je hrvatske obale i to konkretno kroz akcije čišćenja podmorja oko gradova na hrvatskoj obali uz pomoć i potporu lokalnih ronilačkih centara, lokalnih vlasti i poznatih lica iz sporta i estrade


U sklopu projekta “Kalypso” u subotu će se u Zadru održati prva ekološka akcija čišćenja podmorja kod Morskih orgulja. Akciji čišćenja podmorja pridružit će se zadarski gradonačelnik dr. Zvonimir Vrančić, bivši predsjednik RH Stjepan Mesić, i veleposlanik Norveške Henrik Ofstag te predstavnici Programa UN-a za razvoj u Hrvatskoj (UNDP) i instituta Plavi svijet koji će dijeliti edukativne materijale na ekopultovima.
Cilj projekta “Kalypso”, čiji je idejni začetnik i realizator Kristijan Curavić, poznati hrvatski ronilac na dah, čišćenje je hrvatske obale i to konkretno kroz akcije čišćenja podmorja oko gradova na hrvatskoj obali uz pomoć i potporu lokalnih ronilačkih centara, lokalnih vlasti i poznatih lica iz sporta i estrade.
Curavić je uz podršku Berniea Ecclestonea pokrenuo i osnivanje neprofitne udruge Global UnderWater Awareness Association (GUWAA), čija misija je sustavno čišćenje kopnenih voda i mora te podizanje ekološke svijesti u Hrvatskoj i na globalnoj razini.
Realizaciju projekta Kalypso u Hrvatskoj, kao projekt od državne važnosti, podržali su veleposlanstva Švedske, Norveške i Engleske, UNDP, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Ministarstvo mora, prometa i veza, Ministarstvo kulture, Institut Plavi svijet i Stjepan Mesić. Zaštitno lice projekta je pjevač Oliver Dragojević.
Čišćenje podmorja kod Morskih orgulja, gdje će biti usidren i brod, trajat će od 9 do 16 sati. Dolazak dr. Vrančića, Stjepana Mesića i Henrika Ofstaga očekuje se oko 12 sati, nakon čega će se u 13.15 sati održati konferencija za novinare u Arsenalu. Po završetku akcije zadarskom gradonačelniku dr. Vrančiću predstavnici udruge GUWAA, koja će u suradnji s Plavim svijetom usvojiti jednog dupina, uručit će posebno osmišljenu zastavicu kao simbol zaštite mora, rijeka i jezera.