Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Plamen sjećanja na Vukovar i Škabrnju

16.11.2010. 23:00
Plamen sjećanja na Vukovar i Škabrnju


Nakon pet godina provođenja ovog projekta, ove šeste godine zaredom pridružila se i naša županija. Mi smo u akciju uključili i Škabrnju u kojoj je u obrani poginulo 80 osoba, a samo prvi dan neprijatelji su ubili 38 civila, kazao je Stanko Panić, naglasivši da će danas na Narodnom trgu biti postavljena dva velika plakata, a građanima će moći upaliti svijeće


Na konferenciji za novinare održanoj u Udruzi invalida Zadarske županije danas je najavljen projekt Udruge osoba s invaliditetom “Prijatelji” iz Metkovića, kojem se ove godine priključila i zadarska udruga. Riječ je o obilježavanju 19. godišnjice pada Vukovara, a što udruga “Prijatelji” već tradicionalno obilježava i to na način da članovi udruge samo izrađuju, distribuiraju i organiziraju paljenje svijeća.
1.700 svijeća
S obzirom da je ove godine udruga započela i s obilježavanjem sjećanja na masakr nedužnih civila u Škabrnji, njihovu se projektu pridružila i zadarska udruga. S akcijom su prije pet godina započeli u Metkoviću da bi se ove godine, uz potporu Mreže udruga osoba s invaliditetom iz Splita i Udruge tjelesnih invalida Zadarske županije paljenje svijeća proširilo na tridesetak gradova u pet županija među kojima je i Zadarska s mjestima Škabrnja, Biograd i Zadar.
Kako je najavljeno na konferenciji, na kojoj su sudjelovali Stanko Panić, dopredsjednik zadarske Udruge invalida, Filip Jadrijev, član udruge, Mile Bašić, tajnik zadarske udruge, te Mario Pešut, pročelnik Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Zadra, ovo paljenje svijeća upriličit će se sutra (četvrtak) u 19 sati na Narodnom trgu te u dvorištima zadarskih osnovnih i srednjih škola i to istovremeno u svih 30 sredina.
– Nakon pet godina provođenja ovog projekta, ove šeste godine zaredom pridružila se i naša županija. Mi smo u akciju uključili i Škabrnju u kojoj je u obrani poginulo 80 osoba, a samo prvi dan neprijatelji su ubili 38 civila, kazao je Panić, naglasivši da će sutra na Narodnom trgu biti postavljena dva velika plakata, a građanima će na raspolaganju biti svijeće koje će moći sami upaliti.
Istaknuo je također kako je Zadarska županija za ovu prigodu dobila 1.700 svijeća, koje su podijelili svim osnovnim školama u gradu te Gimnaziji Vladimira Nazora i Pomorskoj školi. Učenici ovih škola će u isto vrijeme svijeće zapaliti u školskim dvorištima, osim OŠ Voštarnica, škole za djecu s poteškoćama u razvoju te OŠ Krune Krstića, čiji će učenici zbog rada u samo jednoj smjeni svijeće zapaliti ranije.
Humanitarni karakter
– Svijeće koje ćemo zapaliti financiralo je Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti i one su besplatne. No unatoč tome u dopisima koje smo poslali školama navedeno je da svatko ima priliku ovu akciju oplemeniti i dragovoljnim prilozima te da eventualno sakupljena sredstva mogu uplatiti na račun Zaklade ‘Kap za slap’, koja će u dogovoru s čelnicima Općine Škabrnja i Grada Vukovara biti dodijeljena onima kojima je najveća potreba u tim sredinama, pojasnio je Panić, nakon kojeg se obratio i Mario Pešut, uputivši poziv svim građanima da se pridruže ovoj akciji te zahvalu svim udrugama koje su pridonijele da se ovakvo što ostvari.
Cilj ovog projekta je, kako je istaknuto na konferenciji, da svijeće koje će se danas upaliti pošalju jednu konkretnu poruku zajedništva građanima Hrvatske te pokažu da smo jedno malo upaljeno svjetlo može proizvesti plamen ljubavi i dobrote za sve one koji su ostavili svoje živote da bi nama danas bilo bolje. Za Škabrnju i Vukovar koji su dali sebe za slobodu Hrvatske, za svako dijete kojem je ukradeno djetinjstvo i za svaku majku koja je izgubila svoje najmilije, za jedno veliko hvala herojima.
– Ovaj plamen neka budi sjećanje i neka se širi Lijepom našom. Nadamo se da ćemo sljedeću dvadesetu obljetnicu dočekati s paljenjem svijeća u preko stotinu gradova, zaključio je Panić.


 19 GODINA OD MASAKRA




Prije devetnaest godina 18. studenog 1991. godine nakon tromjesečne opsade pao je junački grad Vukovar, a u Škabrnji je izvršen brutalni masovni zločin nad nevinim žrtvama. U obrani Vukovara 1991. godine poginulo je, po nekim izvorima, oko tisuću i sedamsto hrvatskih branitelja i civila. Još toliko ih je stradalo u borbama koje su se za Vukovar vodile u okolnim mjestima tog dijela istočne Slavonije, odakle je dolazila pomoć opkoljenom gradu na Dunavu. Više od 7 tisuća Vukovaraca prošlo je kroz srpske koncentracijske logore. U Vukovaru je otkrivena i najveća masovna grobnica u Europi nakon Drugog svjetskog rata, iz koje su ekshumirani posmrtni ostaci više od tisuću žrtava srpske agresije. Gotovo svih 15 tisuća stambenih jedinica i ostalih građevina koliko ih je bilo u gradu je oštećeno ili gotovo sravnjeno sa zemljom. U obrani Škabrnje poginulo je 80 osoba, među kojima je bilo 55 civila i 25 branitelja. Samo prvi dan agresije neprijatelji su ubili 38 civila, a potom započeli s pljačkom, paležom i rušenjem obiteljskih kuća. Nakon rata od mina je stradalo još šestero mještana Škabrnje.