Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Poticaj snažnijoj poljoprivredi

16.11.2010. 23:00
Poticaj snažnijoj poljoprivredi


Temeljni cilj ovog seminara je edukacija i informiranje stanovnika hrvatskih ruralnih područja o mogućnostima korištenja EU pretpristupnih fondova, a prije svega provedbi IPARD i LEADER programa, kazala je Dijana Katica
U biogradskoj Gradskoj vijećnici održan je stručni seminar pod nazivom “Za razvoj ruralnih krajeva”. Ovaj jednodnevni stručni skup upriličila je tvrtka Hrvatski farmer d.d. u suradnji s gradom Biogradom, a pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja. Ovaj skup kome se odazvalo 50-ak sudionika pozdravila je ispred organizatora predsjednica Hrvatskog farmera Dijana Katica te gradonačelnik grada Biograda Ivan Knez.
– Temeljni cilj ovog seminara je edukacija i informiranje stanovnika hrvatskih ruralnih područja o mogućnostima korištenja EU pretpristupnih fondova, a prije svega provedbi IPARD i LEADER programa. Stoga se provodi serija seminara koji predstavljaju dio edukacijskih procesa, a koji će se kontinuirano, ali s različitom tematikom održavati i nadalje na području čitave države, kazala je u uvodnom izlaganju Dijana Katica. Dalibor Georgijevski iz tvrtke Agro Com Consult predstavio je IPARD, a Višnja Jelić Muck iz Hrvatske mreže za ruralni razvoj LEADRE program. Pažljivo praćenje izlaganja te brojna pitanja sudionika najbolji su dokaz velikog zanimanja za programe, ali i opravdanost ovakvih seminara, koji su očito od višestruke koristi, smatraju mnogi od polaznika. Mjere koje se provode su poticaj snažnije poljoprivredne proizvodnje, prerade, a prije svega održiva razvoja hrvatskih ruralnih područja, rečeno je tijekom predavanja. Potreba za ostankom stanovništva u ruralnim područjima, izjednačavanje života u ruralnim i urbanim sredinama, i to kroz povećanje konkurentnosti proizvodnje, diverzifikaciju ruralnih aktivnosti, kao i razvoj turizma, neke su od temeljnih zadaća koje se moraju ostvariti kako bi porasla kvaliteta života u tim područjima.
Rad ovog seminara korisnim je ocijenio i biogradski gradonačelnik Ivan Knez, ukazavši na potrebu kontinuirane edukacije o pretpristupnim programima i to počevši od djelatnika jedinica lokalne samouprave pa do poduzetnika ovog područja.