Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Proračun umanjen za 15,3 milijuna kuna

16.11.2010. 23:00
Proračun umanjen za 15,3 milijuna kuna


Proračun se smanjuje i to ne neznatno, što je posljedica stanja u gospodarstvu. Ne samo da su plaće manje, nego je manje i zaposlenih. Proračun mora biti uravnotežen na prihodovnoj i rashodovnoj strani. Ipak, osim nekih manjih projekata, nije se odustalo ni od jednog važnijeg projekta. Samo je možda drukčija dinamika njihove realizacije, prokomentirao je župan Zrilić novu situaciju u Županijskom proračunu


Prema prijedlogu drugog rebalansa proračuna Zadarske županije za 2010. planirani prihodi smanjuju se za 15.360.000 kuna te iznose 169.200.000 kuna, što je za 8,3% manje od planiranog prvog rebalansa proračuna po kojima su ukupni prihodi iznosili 184.560.000,00 kuna, čulo se na današnjem kolegiju župana koji je dao svoju suglasnost na prijedlog te drugi rebalans proslijedio na usvajanje Županijskoj skupštini.
Prihodi su usklađeni s očekivanim manjim ostvarenjem poreznih fiskalnih i ostalih prihoda do kraja proračunske godine.
Najznatnija smanjenja na prihodovnoj strani odnose se na prihode od izvanproračunskih fondova, koji su sa 5.277.000 kuna smanjeni na 458.000 kuna.
 Dotaknuli dno krize
Tako će, primjerice, Županijskom centru za gospodarenje otpadom umjesto planiranih 4,86 milijuna iz izvanproračunskih fondova biti uplaćena samo 1,24 milijuna kuna. Prvenstveni uzrok ovog smanjenja jesu zastoji oko studije za zaštitu okoliša koja je još u proceduri.
Nadalje, prihodi od proračuna JLS-a smanjeni su sa 7.939.000 kuna na 4.291.000 kuna, a znatno smanjenje od čak 3.500.000 kuna doživjeli su i prihodi od poreza na dohodak.
– Proračun se smanjuje i to ne neznatno, što je posljedica stanja u gospodarstvu. Ne samo da su plaće manje, nego je i zaposlenih manje. Proračun mora biti uravnotežen na prihodovnoj i rashodovnoj strani. Ipak, osim nekih manjih projekata nije se odustalo ni od jednog važnijeg projekta. Samo je možda drukčija dinamika njihove realizacije, prokomentirao je župan Zrilić novu situaciju u Županijskom proračunu.  
Dožupan Stanko Zrilić je nakon što je iznio pozitivno mišljenje na drugi rebalans proračuna, najavio svjetliju budućnost:
– Dno krize već smo dotaknuli i sad nas čekaju bolja vremena. Na proljeće 2011. godine potpisuje se predugovor za ulazak u Europsku uniju, što će značiti određeni dotok novca iz europskih fondova. Također, i turistička sezona 2011. prema najavama će biti bolja od ovogodišnje, kazao je dožupan Zrilić.
Župan je dao suglasnost i na drugi rebalans Plana održavanja, građenja i rekonstrukcije županijskih i lokalnih cesta Županijske uprave za ceste Zadarske županije za 2010. godinu, kojim su prihodi i primici povećani za 267.000 kuna te prema novom prijedlogu iznose ukupno 54.878.000 kuna.
Odgođen rotor kraj Bagata
Zeleno svjetlo dobile su i izmjene plana održavanja, građenja i rekonstrukcije županijskih cesta koje su rezultat odustajanja od nekih projekata. Među odgođenim projektima je izgradnja rotora na križanju ulica Nikole Tesle i Benka Benkovića i to zbog nemogućnosti da se objekt izgradi prije izgradnje kolektora. Prolongirani su i projekti produženja ceste u Salima prema pristaništu i rekonstrukcije ceste u Vlašićima i to zbog neishođenja potrebne projektne dokumentacije JLS-a.
Župan Stipe Zrilić podsjetio je na nacrt izmjena zakona o cestama koji bi se uskoro trebao naći u saborskoj proceduri i prema kojemu ŽUC više neće biti ustanova, nego društvo s ograničenom odgovornošću u sustavu PDV-a. Također ceste u županijskim središtima i gradovima sa preko 35.000 stanovnika bit će izuzete iz sustava županijskih cesta pa će se tako sredstva za, primjerice, izgradnju spomenutog rotora pokraj Bagata preusmjeriti na proračun Grada Zadra.
Od zanimljivijih točaka s kolegija treba izdvojiti onu kojom je župan dao pozitivno mišljenje o interesu Republike Hrvatske za izgradnju doma za starije i nemoćne osobe te trafostanice u Biogradu na Moru.
Dom i trafostanica planiraju se izgraditi istočno od ortopedske bolnice.
Pročelnik Olivio Meštrović pojasnio je da odluku o izgradnji doma za stare i nemoćne donosi Vlada RH na prijedlog Županijske skupštine.
Buduću izgradnju doma podržao je i dožupan Zrilić, rekavši da je to dobar put koji treba apsolutno podržati.
– Osim što će se osigurati smještaj za 110 starijih i nemoćnih osoba, naših očeva, majki, stričeva i djedova, otvorit će se 20 do 30 novih radnih mjesta. Izgradnja doma u Biogradu neće tako imati socijalnu već i jednu etičku dimenziju, zaključio je Stanko Zrilić.