Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Sljedeće godine Vir dobiva vodu

16.11.2010. 23:00
Sljedeće godine Vir dobiva vodu


Komunalno poduzeće “Vodovod Vir” ovih je dana dobio dodatna sredstva u iznosu od oko 33 milijuna kuna. Sredstva je odobrila Vlada Republike Hrvatske, a dodijeljena će biti putem Hrvatskih voda u vidu kreditnog zaduženja
Kapitalni projekt izgradnje otočke kanalizacije i vodovoda vrijedan 50 milijuna kuna, koji je pokrenut lanjske godine, i čiji je nositelj virsko općinsko Komunalno poduzeće “Vodovod Vir” ovih je dana dobio dodatna sredstva u iznosu od oko 33 milijuna kuna. Sredstva je odobrila Vlada Republike Hrvatske na sjednici održanoj prije nekoliko dana, a dodijeljena će biti putem Hrvatskih voda u vidu kreditnog zaduženja kod Erste Steiermarkische Banke d.d. sa sjedištem u Rijeci. Kako se očekuje ovim činom, kojim je Vlada RH dodatno razveselila stanovnike otoka Vira, kao i brojne vlasnike nekretnina na ovom otoku, bit će stvoreni svi preduvjeti za zatvaranje financijske konstrukcije izgradnje tzv. prve faze vodoopskrbe i kanalizacije vrijedne 24 milijuna kuna, kojom se do sada na Viru položilo 4.367 metara kanalizacijskih te 4.017 metara dužnih vodovodnih cijevi čime je obuhvaćeno oko 900 gospodarskih, što stambenih objekata.
– Od početka realizacije ovog milenijskog projekta za naš otok i sve njegove žitelje ostvarili smo više nego uspješnu suradnju s Hrvatskim vodama i to posebno s njihovim generalnim direktorom Jadrankom Husarićem te voditeljem sektora korištenja voda Ivanom Kolovratom, kao i direktorom vodoopskrbnog odjela Split Anđelkom Drnasom. Potrebno je, također, naglasiti i odličnu suradnju po ovom pitanju s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture na čelu s ministrom Božidarom Kalmetom te s državnim tajnikom za otoke Josipom Borićem. Ovim putem želim u svoje osobno te u ime Općinske uprave i stanovnika Vira posebno zahvaliti Vladi Republike Hrvatske i premijerki Jadranki Kosor glede davanju suglasnosti za izdvajanje dodatnih sredstava. Ona će uz već od ranije osigurana sredstva biti dostatna za realizaciju navedene prve faze vrijedne oko 48 milijuna kuna, kaže općinski načelnik Kristijan Kapović te dodaje:
– Pored ovoga valja kazati da je proteklog tjedna naša tvrtka “Vodovod-Vir” ishodila potvrdu glavnog projekta za izgradnju vodoopskrbnog cjevovoda za tzv. treću fazu koja obuhvaća područje od Miljkovice do Prezide u blizini Virskog mosta. Ovim projektom u konačnici će biti obuhvaćeno oko 3.000 objekata. Sa zadovoljstvom na kraju moram konstatirati kako bi naredne 2011. godine pitka voda konačno trebala stići na naš otok. Čim se to dogodi odmah ćemo krenuti s priključcima na cijevi vodovodne mreže koja se sada upravo gradi. To će pored ostalog što gradimo i radimo, ili planiramo izgraditi biti nemjerljivo važan zamašnjak za daljnji razvojni napredak svekolikog virskog gospodarstva, rekao je zadovoljno prvi čovjek općine Kristijan Kapović.