Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Srednjoškolka izgubila svijest pušeći “legalnu travu”

16.11.2010. 23:00
Srednjoškolka izgubila svijest pušeći “legalnu travu”


Zakoniti nadomjestak marihuani prodaje se pod nazivom Incense. Proizvod je zapakiran u malu plastičnu foliju, sličnu onima u kakve dileri često zapakiraju skank. Iako je u Hrvatskoj njegova prodaja legalna, zabrana prodaje u zemljama kao što su Njemačka i Velika Britanija upozorava na oprez
Djevojka srednjoškolske dobi iznenada je izgubila svijest i srušila se dok je pušila smotanu cigaretu u jednom gradskom kafiću. Njeni prijatelji su je digli i osvijestili, a šokiranim prolaznicima kratko su rekli da će biti dobro, da joj je to od legalne trave, marihuane koju je pušila.
Ovaj događaj dogodio se nedavno u Varoši, a “legalna trava” koja je tako loše djelovala na ovu srednjoškolku može se kupiti u trgovini Smart shop, također smještenoj u Varoši. Zakoniti nadomjestak marihuani prodaje se pod nazivom Incense. Proizvod je zapakiran u malu plastičnu foliju, sličnu onima u kakve dileri često zapakiraju skank, a na njegovoj deklaraciji stoji kako se radi o travama koje miriše pri sagorijevanju. U Smart shopu kažu kako prodaja Incensea ide odlično, a jedan gram ove aromatične trave prodaje se po cijeni do 100 kuna.
Na ulici je Incense poznatiji pod nazivom “spice”, što u doslovnom prijevodu s engleskoga znači začin. Pušači “začina” kažu kako je njegovo djelovanje bolje i duže od trave, a od jednog grama mogu se napraviti do tri “džointa”. Glavno je što se može pušiti po ulicama, a da vas nitko ne može zaustaviti i kazniti, ističe jedan zadovoljni konzument aromatične trave koja miriše pri sagorijevanju.
Na opasnost od spicea upozorava Marija Pupić-Bakrač, spec. epidemiolog iz Službe za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti ZJZ-a Zadar.
– Pretpostavljamo da su trave poprskane kemikalijom YWH – 018. Radi se o kemikaliji koja ima slično djelovanje poput THC-a koji se nalazi u marihuani, ali mnogo jače i kraće. Može izazvati napadaje panike, straha, tjeskobe, lupanje srca i pad krvnog tlaka što može dovesti do kolapsa kod ljudi, iznenadnog gubitka svijesti, kaže Pupić – Bakrač i nastavlja:
– Mi još ne znamo kako YWH – 018 djeluje na ljudski organizam, ali sve nas upućuje na oprez. Iskustvo nam govori da bi ljudi iz struke trebali ispitati navedenu kemikaliju i ako je potrebno staviti je na listu opojnih droga te zabraniti njenu legalnu prodaju. Njena upotreba već je zabranjena u nekim europskim zemljama kao što su Njemačka i Velika Britanija.