Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Sveučilište izgubilo arheološke poslove zbog slanja nedostatne dokumentacije?

16.11.2010. 23:00
Sveučilište izgubilo arheološke poslove zbog slanja nedostatne dokumentacije?


Za izvođenja arheoloških istražnih radova na dijelu plinovodnog sustava Lika Dalmacija tvrtka Plinacro je na javnom natječaju odabrala privatnu zagrebačku tvrtku


Čini mi se da se opet vrti ista priča koja je bila sa Sanadericom, ona je vedrila i oblačila, a sad kada je detronizirana ostali su njeni kadrovi koji provode istu politiku, kazao nam je jedan zadarski arheolog na temu izvođenja arheološko-istražnih radova na dijelu plinovodnog sustava Lika Dalmacija za koji je tvrtka Plinacro d.o.o. na javnom natječaju odabrala privatnu tvrtku. Naime, dio zadarskih arheologa ogorčen je činjenicom kako na ovom području, gdje su oni najbolje opremljeni i upoznati s arheološkom situacijom, radove izvodi netko drugi. Pojavile su se i špekulacije kako su dodatni arheološko-istraživački radovi dogovoreni izravnom pogodbom, što su nam iz tvrtke Plinacro d.o.o. odlučno demantirali te su naveli da izravne pogodbe nije bilo te da je u nekoliko navrata potpisan dodatak ugovoru zbog povećanja opsega zaštitnih arheoloških istraživanja tijekom izgradnje plinovoda. Kako su nam kazali, Sveučilište u Zadru se prijavilo samo na jedno javno nadmetanje, a bila su tri, te da je dokumentacija koju su predali bila nedostatna. Sveučilište je uputilo i žalbu koju je Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave dobila na uvid i odbila.
Razgovarali smo i s prof.dr.sc. Brunislavom Marjanovićem, v.d. pročelnikom Odjela za arheologiju, koji nam je kazao kako je natječaj proveden prema Zakonu o javnoj nabavi, ali da je Sveučilište u Zadru trebalo imati svoje mjesto u tom poslu.
– Činjenica da je za najveći dio trase izabrana privatna tvrtka, ali mislim da je za zadarski prostor sa svim svojim arheološkim potencijalima morao imati svoje mjesto. Svi zajedno smo dobro upoznati s arheološkom situacijom na ovom području, a naši istraživački potencijali nadmašuju sve ostale, kazao nam je Marjanović.
U opširnim podacima o javnim nadmetanjima koje smo dobili iz tvrtke Plinacro d.o.o. stoji kako su 4. ožujka 2010. otvorena tri postupka za arheološko-istražne radove na plinovodnom sustavu Like i Dalmacije te da se Sveučilište u Zadru javilo samo na jedan. Prema navodima iz tvrtke Plinacro d.o.o. ponuda Sveučilišta u Zadru imala je znatne nedostatke te je odabrana privatna tvrtka.
– Na činjenicu da na zadarskom području arheološko-istražne radove izvode zagrebački, a ne zadarski arheolozi Plinacro d.o.o. nije u mogućnosti utjecati, s obzirom da odredbe Zakona o javnoj nabavi jasno određuju načela javne nabave poput načela slobode pružanja usluga, načela slobode poslovnog nastana, načela jednakog tretmana, tržišnog natjecanja, zabrane diskriminacije i slično. Stoga predlažemo da zadarskim arheolozima postavite pitanje zašto ne podnose ponude na raspisane javne natječaje jer im, unatoč njihovoj “ogorčenosti” Plinacro d.o.o. ne može dodijeliti ugovore mimo Zakona o javnoj nabavi, kazala nam je Neda Erdeljac, glasnogovornica tvrtke Plinacro d.o.o.
Samo na arheološko-istražne radove na zadarskom području izdvojena su sredstva od preko milijun i pol kuna.
– Vrijednost sklopljenog ugovora za plinovode Gospić-Benkovac i Benkovac-Zadar za MRS Biograd iznosi 1.405.000,00 kuna, a dodatni radovi iznose 245.000,00 kuna (otprilike 17 posto osnovnog ugovora). Navedeni dodatni radovi posljedica su naloga Ministarstva kulture, Uprave za zaštitu kulturne baštine, Konzervatorskog odjela u Zadru, koji vrši nadzor tijekom izvođenja radova izgradnje plinovoda. Tijekom iskopa na trasi budućeg plinovoda, konzervatorski nadzor naložio je dodatne radove na istraživanju ostataka srednjovjekovnog groblja, rimske vile i nekoliko drugih kamenih objekata, a u cilju zaštite ovih vrijednih arheoloških nalazišta, kazala je Erdeljac.