Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

U Škabrnju dolaze predsjednik i premijerka

16.11.2010. 23:00
U Škabrnju dolaze predsjednik i premijerka


U povodu obilježavanja 19. obljetnice stradanja Škabrnje i Nadina, predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović sutra će nazočiti na središnjem komemoracijskom skupu i odavanju počasti poginulim hrvatskim vitezovima i civilima u ovom ravnokotarskom selu heroju. Škabrnjani očekuju i dolazak predsjednice Vlade RH Jadranke Kosor
Kobni 18. studenog 1991. godine ostat će vječno zapamćen u hrvatskoj povijesti. Tog dana je pao herojski grad Vukovar, ali i počinjen masakr u Škabrnji.
Toga 18. studenoga 1991. pripadnici JNA i srpskih paravojnih formacija ubili su i masakrirali 31 nedužnog civila te 13 pripadnika HV-a, a ukupno je Škabrnja u Domovinskom ratu imala 55 civilnih te 25 vojnih žrtava, dok je šest Škabrnjana poginulo nakon Domovinskog rata od zaostalih minsko-eksplozivnih sredstava. Tijekom višegodišnje okupacije u Škabrnji je još bilo 10 poginulih branitelja iz susjednih sela te dvoje civila iz drugih mjesta.
Unatoč svim tužnim životnim pričama koje su svjedočile o studenome 1991. godine, Škabrnja je danas svojim stanovnicima privlačno mjesto za život. Škabrnja ima oko 1.700 stanovnika, a njeni žitelji kažu kako su zadovoljni uvjetima života.
Mještani uglavnom imaju svoje obrte, građevinske mehanizacije i prijevozničke tvrtke. Planova za budućnost ovog mjesta je puno. Ono već danas ima gotovo cijelu infrastrukturu, a zbog svoje dobre cestovne povezanosti za Škabrnjane i njihove posjetitelje takav je položaj vrlo atraktivan.
Unatoč bolnoj prošlosti i svim najtužnijim događajima iz Domovinskog rata, Škabrnja je danas mjesto modernog prostornog uređenja i velikog broja mladog stanovništva, a ratne rane na prvi se pogled na njenoj vanjštini jedva primjećuju.
U mjestu su ovih dana užurbane pripreme za obilježavanje devetnaeste obljetnice stradanja. U povodu obilježavanja 19. obljetnice stradanja Škabrnje i Nadina, predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović sutra će nazočiti na središnjem komemoracijskom skupu i odavanju počasti poginulim hrvatskim vitezovima i civilima u ovom ravnokotarskom selu heroju. Škabrnjani očekuju i dolazak predsjednice Vlade RH Jadranke Kosor, što bi bio prvi dolazak hrvatskog Predsjednika i premijerke u Škabrnju od uspostave samostalne i neovisne Republike Hrvatske. Dosad su u Škabrnju na obilježavanju ovog srbočetničkog, dosad nekažnjenog zločina nazočili i na druge svečanosti dolazili tek njihovi izaslanici.
Najviše državno vodstvo sudjelovat će prijepodne na obilježavanju 19. obljetnice stradanja Vukovara u Domovinskom ratu “Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 18. studenoga 1991.”, a poslijepodne na obilježavanju stravičnog masakra u Škabrnji.


Program obilježavanja “Dana sjećanja”


Srijeda, 17. studenog 2010.
17.00 sati – Križni put od Marinovca do Ražovljeve glavice 21.00 – Paljenje svijeća od Ambara na ulazu u Škabrnju do Trga dr. Franje Tuđmana u centru Škabrnje. Molitveno bdjenje u župnoj crkvi Uznesenja BDM
Četvrtak, 18. studenog 2010.
11.00 – Sveta misa zadušnica u crkvi Uznesenja BDM
12.30 – “Sjećanje na stradanja Škabrnje”, prikazivanje filma u kripti crkve
14.00 – Polaganje vijenaca na spomen-obilježju masovne grobnice
14.30 – Središnja komemorativna svečanost na Trgu dr. Franje Tuđmana
15.15 – Formiranje povorke za hodanje prema Spomen obilježju za poginule u Domovinskom ratu (groblje Sv. Luka Škabrnja)
15.45 – Polaganje vijenaca izaslanstava i molitva odrješenja