Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Za neplatiše dopunskog osiguranja idu ovrhe

16.11.2010. 23:00
Za neplatiše dopunskog osiguranja idu ovrhe


Glasnogovornica Hrvatskoga zavoda za zdravstveno osiguranje Sanja Baković navodi da je na području koje pokriva zadarski Područni ured HZZO-a trenutačno u sustavu dopunskog zdravstvenog osiguranja točno 98.058 osiguranika. Koliki je to broj govori podatak da je na ovome istom području oko 165.000 osiguranika


Dopunsko zdravstveno osiguranje uzima sve više građana. Prema najnovijim podacima blizu sto tisuća Zadrana ove godine koristi dopunsko osiguranje, oblik zdravstvenoga osiguranja uveden kod nas prije tri godine, kojim se osiguranicima omogućavaju dodatne pogodnosti za dodatan novac. Glasnogovornica Hrvatskoga zavoda za zdravstveno osiguranje Sanja Baković navodi da je na području koje pokriva zadarski Područni ured HZZO-a trenutačno u sustavu dopunskog zdravstvenog osiguranja točno 98.058 osiguranika. Koliki je to broj govori podatak da je na ovome istom području oko 165.000 osiguranika. Ipak, određen broj osiguranika je oslobođen plaćanja toga modernog zdravstvenog nameta, jer im ga plaća država. To su pojedine kategorije građana kao što su djeca, studenti, nezaposleni, trajni invalidi i slične kategorije. No valja ipak kazati da ni svi oni koji su sklopili ugovore o uzimanju dopunskoga zdravstvenog osiguranja ne plaćaju redovito preuzete obveze, pa tako i ove godine ima neplatiša. Glasnogovornica Baković nam je na naše pitanje koliko ima neplatiša odgovorila kako “je mali broj takvih, ali oni se pozivaju da plate, a ako ostaju i dalje ustrajni u neplaćanju ne mogu ugovarati nove police”. Takvi neplatiše podliježu ovrhama koje provode javni bilježnici, kazala nam je kratko Sanja Baković.
Sjećamo se da je prošle godine zadarski Područni ured HZZO-a potraživao dugove od čak 3.700 osiguranika koji su bili sklopili ugovore, a nisu plaćali obveze. Toliko je opomena lani tijekom godine slano na adrese neplatiša. Ali najveći broj takvih je ipak nakon dobivanja opomene plaćao svoje dugove pa su mogli ponovo sklapati ugovore. Među neplatišama su i poneki pojedinci koji pokušavaju loviti “u mutnome”, odlaze u ambulante s karticom dopunskoga i dobivaju besplatnu uslugu, ali kad to isto nastave uraditi i u ljekarni prilikom podizanja lijeka, najčešće budu otkriveni. U ljekarnama imaju mogućnost otkrivanja onih koji nemaju dopunsko osiguranje pa, ako takav neplatiša i dalje želi propisani lijek, mora platiti 15 kuna po receptu. No on je trebao platiti 15 kuna i za recept i kod liječnika, a to nije učinio. Tu mu prijevara više-manje uspije.
Podsjetimo da se u ordinacijama svaki posjet plaća 15 kuna, kao i recept ili uputnica, tako i u ljekarnama po jednome receptu. Kod specijalista se plaća 25 kuna, a bolničko liječenje je dnevno najmanje 100 kuna.
Isto tako, mjesečne cijene dopunskoga iznose 50, 80 ili 130 kuna, ovisno o visini primanja. Ali, zasad se te cijene ne mijenjaju pa ni onima kojima se tijekom godine mijenjanju primanja, na više ili na niže. Cijena dopunskoga postignuta ugovorom na početku godine ostaje ista tijekom cijele godine.