Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Žene iznimno podzastupljene u vlasti mjesnih odbora

16.11.2010. 23:00
Žene iznimno podzastupljene u vlasti mjesnih odbora


Sa samostalnih lista HDZ-a izabran je jednak broj žena, kao i s lista koalicije SDP-HNS-DSU, no s obzirom da je broj vijećnika koje je HDZ na ovaj način stekao dvostruko veći, udio žena izabranih s samostalnih lista HDZ-a je 16,83%, dok je udio žena izabranih s lista koalicije SDP-HNS-DSU 33,33%
Na izborima održanim 14. studenog u 37 vijeća mjesnih odbora u Zadru izabrane su ukupno 43 vijećnice, što znači da udio žena u odnosu na 224 izabranih vijećnika i vijećnica, iznosi svega 19,19%. Ipak, u odnosu na rezultate zbora iz 2006. godine, kada je udio žena u ukupnom broju izabranih iznosio 12,03%, ovi su izbori pokazali povećanje sudjelovanja žena u ukupnoj vlasti mjesnih odbora za 7,16%. Prije četiri godine ukupno je bilo izabrano 216 članova i članica vijeća mjesnih odbora, od čega 26 žena. U predstavničkim tijelima mjesne razine podzastupljenost žena još je veća negoli u slučaju predstavničkih tijela „viših razina”. Naime, udio žena u vijećima zadarskih mjesnih odbora je, ukupno gledano, za oko 5% manji od udjela žena u nacionalnom, županijskom i gradskom predstavničkom tijelu u kojima žene čine četvrtinu predstavnika. Usporedbe radi, udio žena u Hrvatskom saboru iznosi 24,84 %, u Skupštini Zadarske županije 24,44% te u Gradskom vijeću Zadra 25%.
Pritom je nemoguće ne primijetiti kako u 35% vijeća mjesnih odbora, odnosno u njih 13, nije izabrana niti jedna žena. Riječ je o MO Bokanjac, MO Brgulje, MO Diklo, MO Dračevac, MO Ist, MO Mala Rava, MO Mali Iž, MO Mali Iž-Porovac, MO Olib, MO Premuda, MO Puntamika, MO Vidikovac i MO Zapuntel. U odnosu na 13 potpuno muških vijeća te 22 vijeća mjesnih odbora u kojima muškarci čine većinu, žene imaju većinu samo u dva mjesna odbora. Riječ je o MO Molat i MO Novi Bokanjac.
Gledano po pojedinim političkim opcijama koje su se natjecale na izborima za vijeća mjesnih odbora, uvjerljivo je najveću sklonost ravnomjernoj zastupljenosti spolova u tijelima vlasti pokazala koalicija SDP-HNS-DSU. Trećina vijećnika izabranih s njihovih lista su – vijećnice. Preciznije, s lista ove koalicije izabran je ukupno 51 vijećnik od čega 17 žena (33,33%). Iako je trećina daleko od ideala paritetne demokracije, ostale liste pokazale su mnogo niži senzibilitet za ostvarivanje ravnopravnog sudjelovanja žena i muškaraca u obnašanju vlasti. Četvrtina izabranih s lista HSLS su žene, a riječ je o tri vijećnice u odnosu na ukupno 12 vijećnika. Sa samostalnih lista HDZ-a izabran je jednak broj žena kao i s lista koalicije SDP-HNS-DSU, no s obzirom da je broj vijećnika koje je HDZ na ova način stekao dvostruko veći (101), udio žena izabranih sa samostalnih lista ove stranke je 16,83%, odnosno dvostruko manje u odnosu na udio žena izabranih s lista koalicije SDP-HNS-DSU. Sa zajedničkih lista HDZ-a i HSS izabrane su dvije žene, što iznosi 10% u odnosu na tako ukupno izabranih 20 vijećnika. Sa samostalnih lista HSS-a izabrane su dvije žene i to su jedina vijećnička mjesta koja je HSS osvojio samostalno. Kada se zbroje svi mandati koje su HDZ i HSS zajedno osvojili, svega 19 od 125 mandata pripada ženama, što znači kako one u ukupnim mandatima ovih dviju stranaka sudjeluju s tek 15,7%.
Među 28 izabranih s nezavisnih lista samo su dvije žene – obje izabrane na Silbi s NL Ane Lukin. Iz redova HČSP, SHZ (Stranke hrvatskog zajedništva) HSP-a HSU i HSP „Dr. Ante Starčević” u vijeća mjesnih odbora nije izabrana niti jedna žena.