Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Kamping nije turizam za siromahe

16.11.2011. 23:00
Kamping nije turizam za siromahe


Hrvatsku moramo snažnije pozicionirati kao zemlju u koju dolaze oni kojima je kamping način života, a ne oni koji nemaju mogućnosti za nešto drugo, rekao je Bulić


Kamping čini jednu četvrtinu onoga što se u hrvatskom turizmu događa. Zahvaljujući izuzetno pogodnim vremenskim uvjetima svi vi u kamping turizmu doprinijeli ste postizanju ovogodišnjih turističkih rekorda, rekao je direktor Hrvatske turističke zajednice Niko Bulić na jučerašnjem otvaranju V. kongresa hrvatskog kampinga u Zadru na Boriku. Na kongresu koji se održava u organizaciji Kamping udruženja Hrvatske ukazano je na važnost kampinga za domaći turizam te su analizirani izazovi i aktualna situacija u ovom djelu turističke industrije u Hrvatskoj i Europi.
– Pred nama je zajednički cilj da Hrvatsku snažnije pozicioniramo kao zemlju kvalitetnog kampinga, zemlju u koju dolaze oni kojima je kamping način života, a ne oni koji nemaju mogućnosti za nešto drugo, rekao je Bulić.
Hrvatska je već danas priznata kamperska destinacija, ako ne najjača, onda među najjačima u Europi. Rekao je to predsjednik Udruge kampera Hrvatske Branko Marolt, dok je Davorin Tomaš iz Udruge hrvatskih putničkih agencija kazao kako je kamping bitan segment našeg turizma. Što to konkretno u brojkama znači prezentirao je predsjednik izvršnog odbora Kamping udruženja Hrvatske Veljko Ostojić.
– Hrvatski kamping s 25,5 posto smještajnih kapaciteta i s 25,1 posto udjela u ukupnom broju noćenja ima značajno mjesto u portfelju hrvatskog turizma. U kampovima je tijekom ove godine ostvareno više od petnaest milijuna noćenja što je za sedam posto više nego lani, a četrnaest više nego u odnosu na 2007. godinu. U Zadarskoj županiji zabilježeno je 1,69 milijuna noćenja. Upravo njihov najveći porast bilježimo u okolici Zadra i na otoku Pagu.
– U budućnosti treba zadržati rastući trend na europskom tržištu, povećati broj domaćih turista, bolje se pozicionirati na dalekim tržištima i ojačati odnos između javnog i privatnog sektora. Kamping se više ne može definirati kao jeftin smještaj i naš kamping je uspješan na europskoj razini, rekao savjetnik ministra turizma Ivo Bašić.


Zahvala Frani Skoblaru




Zadar je u kamping industriji prepoznat po Zatonu, hrvatskom najnagrađivanijem i najkvalitetnijem kampu, kako je rekao predsjednik izvršnog odbora Kamping udruženja Hrvatske Veljko Ostojić:
– Frane Skoblar i njegov tim probijali su barijere u hrvatskom kampingu i podizali razinu kvalitete kada to nije bilo tako lako kao danas u vrijeme autocesta i lakše dostupnost, rekao je Ostojić i zahvalio direktoru Turisthotela na svemu što je učinio za razvoj domaćeg kampinga.
Ostojićevu zahvalu prihvatili su svi sudionici Kongresa koji su dvaput pljeskom iskazali poštovanje direktoru i najvećem dioničaru Turisthotela te na taj način dijelom ispravili nevjerojatnu pogrešku organizatora koji su Skoblara u svom popisu uzvanika titulirali kao recepcionara.


Grgurović: Turizam je naša nafta


Turizam je naša nafta i njegove važnosti smo svi svjesni, rekao je jučer na Kongresu zadarski dogradonačelnik Dražen Grgurović.
– Moderni turist razlikuje se od onog prije deset godina. Oni traže nešto novo, specifično. Zadar kao grad bogate kulturne baštine, grad s 500 otoka ispred sebe, u okruženju četiri nacionalna parka, ima pri tome velike šanse za uspjeh.