Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Na Euru želimo igrati bitnu ulogu kao i u Austriji

16.11.2011. 23:00
Na Euru želimo igrati bitnu ulogu kao i u Austriji


Na Euru nema lakih suparnika. Lakše je biti europski nego svjetski prvak, jer ovdje nema Brazila i Argentine. Međutim, na Euru je puno teže proći skupinu. Možemo ravnopravno igrati protiv svih – kaže Bilić


Na kraju svog trećeg kvalifikacijskog ciklusa za kormilom hrvatske reprezentacije izbornik Slaven Bilić ove je srijede sa svojim suradnicima održao prvu press konferenciju kao siguran sudionik Eura 2012. Uzvratnu utakmicu s Turskom nitko nije ni pokušao analizirati, što je i normalno, budući da je krucijalni dio posla odrađen prije šest dana u Istanbulu. Umjesto pogleda u retrovizor, Bilić je pažnju usmjerio na budućnost i sadašnjost. Pritom je još jednom pokazao da nije tip kojeg uspjeh može navesti na nemilosrdni obračun s kritičarima. Baš kao i prije pet dana u Čatežu, izbornik je i ovaj put elegantno zaobišao ponuđenu priliku za naslađivanje.
– Kritike su sastavni dio našeg posla. Ovu priliku iskoristio bih za zahvalu svim svojim suradnicima, pogotovo Aljoši Asanoviću i Nikoli Jurčeviću, ali i Robertu Prosinečkom. Žuti je s nama proveo velik dio ovog ciklusa s nama. Zahvalio bih i Hrvatskom nogometnom savezu, kao i svima koji su vjerovali u nas. Kad smo zajedno toliko jaki, nema tog vanjskog utjecaj koji nas može poremetiti – istaknuo je izbornik u startu.
Sagledavajući pozitivni dio kvalifikacijskog ciklusa za Euro, Bilić je u prvi plan gurnuo igrače koji su donedavno igrali za U-21 reprezentaciju, poput Ivana Kelave, Domagoja Vide, Milana Badelja, Ivana Perišića, Dejana Lovrena, Mate Jajala i Nikole Kalinića.
Veliki potencijal
– Dobili smo širinu, iako je plasman na Euro bio naša realnost i primarni zadatak. Mi nismo tu da gradimo budućnost, i zato smatram da je to fenomenalna stvar. Dobili smo gotovo kompletnu garnituru mlade reprezentacije, s izuzetkom Gorana Jozinovića. Ti momci nisu samo prolaznici s kojima popunjavamo broj igrača. Štoviše, neki su već dugo s nama, a najvažnije je da se taj potencijal može kvalitetno razvijati – dodao je Bilić.
Kad se već dotaknuo budućnosti, izbornik je rekao nekoliko riječi i o sebi. Iako nije ponudio nešto opipljivo, njegov odgovor o eventualnom odlasku nakon Eura jasno je pokazao da ni sam nije siguran hoće li Poljska i Ukrajina biti posljednje poglavlje mandata koji traje od ljeta 2006. godine.
– Za mene je ovaj posao zadovoljstvo, velika je čast biti izbornik svoje domovine. Niti jedan drugi posao ne može ni izbliza biti sličan ovome. Meni je ovdje fantastično. Da nije tako, povukao bih se. Gdje je dobro, tu je moguć i nastavak suradnje. Međutim, to sada nije dominantna tema. Mi smo u potpunosti usredotočeni na pripreme za Euro. U Poljskoj i Ukrajini želimo igrati bitnu ulogu, kao i prije tri i pol godine u Austriji i Švicarskoj – istaknuo je Bilić.
Ždrijeb 2. prosinca
Nakon uspješno apsolviranog uzvrata dodatnih kvalifikacija stručni stožer je s igračima proslavio plasman na Euro. Prema Bilićevim riječima, tu se vidjelo da su svi skupa dugo čekali pozitivan kraj. Emotivno pražnjenje očigledno je bilo veliko, pogotovo kada se u obzir uzme naboj koji je izazvala pobjeda u Istanbulu. No, izbornik tvrdi da se ta euforija nije probila do tabora reprezentacije.
– Momčad je sazrela, a to je ono na što smo jako ponosni. Svi igrači bili su svjesni da utakmica u Istanbulu nije ništa riješila do kraja. Znali smo da se nemamo čega bojati Zagrebu, ali ipak je trebalo zadržati oprez. Bilo nam je jasno da nitko na svijetu nije bolji od Turske za tri razlike – objasnio je izbornik.
Pred stručnim stožerom sada su dva tjedna za predah i opuštanje. Naime, 2. prosinca u Kijevu će biti održan ždrijeb skupina Eura, što znači da nakon toga počinju pripreme za prva tri suparnika u Poljskoj i Ukrajini.
– Nismo proučavali jakosne skupine, samo smo ih preletjeli pogledom. Naš prioritet bila je Turska, najprije smo morali potvrditi rezultat iz Istanbula. Realno, na Euru nema lakih suparnika. Lakše je biti europski nego svjetski prvak jer ovdje nema Brazila i Argentine. Međutim, na Euru je puno teže proći skupinu. Ima suparnika koji su nešto lakši od velikih favorita, a ja sam uvjeren da možemo ravnopravno igrati protiv svih. Iskreno, nije nam toliko bitno kakva će biti skupina. Možda bi bilo dobro izbjeći domaćine, pogotovo ako se prva utakmica igra protiv njih. Sjetite se Austrije prije tri i pol godine. To su bili fanatici koji su se dvije godine pripremali za taj nastup pred svojim navijačima – zaključio je Bilić.


Bilić o…




KRITIKE
Kad smo zajedno toliko jaki, nema tog vanjskog utjecaj koji nas može poremetiti
MLADI IGRAČI
Dobili smo gotovo kompletnu garnituru mlade reprezentacije, s izuzetkom Gorana Jozinovića
SURADNJA
Meni je ovdje fantastično. Da nije tako, povukao bih se. Gdje je dobro, tu je moguć i nastavak suradnje


Hiddink čestitao “kockastima” pa ispraćen pljeskom iz svlačionice


Članovi stručnog stožera reprezentacije otkrili su da je nakon završetka zagrebačke utakmice sada već bivši turski izbornik Guus Hiddink pokazao da je pravi nogometni džentlmen.
– Došao je u našu svlačionicu i svima čestitao na ukupnoj pobjedi i plasmanu na Euro. Naši reprezentativci uzvratili su mu glasnim pljeskom – istaknuo je Nikola Jurčević.
Na inzistiranje predstavnika stranih medija, Slaven Bilić je još jednom ponovio što misli o stručnjaku koji je obilježio njegov mandat.
– Postoji desetak nogometnih trenera koje cijenim i poštujem. Kada bi netko tražio da izdvojim samo jednog, to bi bio Hiddink. On je fantastičan trener i pravi gospodin, a nama je bila čast da se možemo nadmetati s njim – objasnio je Bilić.


Nikada nismo gubili vjeru u navijače


Kraj novog kvalifikacijskog ciklusa prokomentirali su i Bilićevi najbliži suradnici, Aljoša Asanović i Nikola Jurčević.
– Nikad nismo izgubili vjeru u naše igrače koji su pokazali kvalitetu vrijednu pobjede. Momci su bili fantastični i vjerovali su nama, a sada zasluženo idu na Euro nakon fantastičnih predstava. Uvjeren sam da će naša kvaliteta tamo rasti – rekao je Asanović.
Naravno, i Jurčević je u prvi plan gurnuo karakter.
– Ovakve utakmice često su infarktne, a mi smo ih riješili bez ikakvih problema. Nakon pobjede u Istanbulu odigrali smo taktički inteligentno u Zagrebu, i to je bilo to. Svi igrači zaslužuju pohvale, ali istaknuo bih našeg kapetana Darija Srnu koji se pokazao kao pravi vođa momčadi kada je trebalo pokazati i srce i odlučnost – dodao je Jurčević.