Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Odobreno 170 kuna za smještaj roditelja teško oboljele djece

16.11.2011. 23:00
Odobreno 170 kuna za smještaj roditelja teško oboljele djece


Neka bilo tko od gospode koja su tako odlučila pokuša pronaći smještaj za 170 kuna po danu, a kad ustanove gdje je to moguće, neka nas upute na tu adresu – komentar je Zorana Cipeka, predsjednika Udruge Krijesnica, na odluku HZZO-a o naknadi troškova smještaja


Roditelji djece oboljele od malignih bolesti dobili su odlukom Upravnog vijeća HZZO-a pravo na naknadu troškova smještaja za vrijeme bolničkog liječenja djeteta do maksimalnog iznosa dnevnice za Hrvatsku od 170 kuna. To pravo mogu realizirati svi oni roditelji kojima bolnica ne može osigurati smještaj, i to tako da nakon završenog liječenja djeteta u područnom uredu HZZO-a podnesu pismeni zahtjev te potvrdu bolnice da im nije mogla osigurati smještaj. Dio udruga roditelja zadovoljna je ovakvim rješenjem, dok se drugi pitaju gdje se uopće u Zagrebu, gdje se liječe teško bolesna djeca iz čitave Hrvatske, može pronaći smještaj za 170 kuna. Osim toga, liječenje teško oboljele djece u pravilu traje mjesecima, što znači da će se mnogi roditelji i dalje morati zaduživati da bi platili smještaj za koji će naknadu HZZO-a moći realizirati tek kad liječenje završi.
Do sada se nije plaćalo ništa
– Neka bilo tko od gospode koja su tako odlučila pokuša pronaći smještaj za 170 kuna po danu, a kad ustanove gdje je to moguće, neka nas upute na tu adresu – komentar je Zorana Cipeka, predsjednika Udruge Krijesnica, na odluku HZZO-a o naknadi troškova smještaja. Ova udruga osigurava smještaj u dva trosobna stana, što znači maksimalno za šestero roditelja u isto vrijeme, a potrebe za smještajem daleko su veće. Iznos od 170 kuna po danu 170 puta je veći nego je dosad bio, jer se roditeljima dosad nije plaćalo ništa, no još uvijek je nedovoljno, smatra Cipek, za kojega bi jedino pravo rješenje bila gradnja kapaciteta za smještaj roditelja u krugu ili u blizini bolnice gdje se djeca liječe.
– Roditelj oboljelog djeteta morao bi biti uz njega za vrijeme liječenja, jer su stradanja koja djeca pritom prolaze jednaka ratnim stradanjima. Naše bolnice to, osim u izuzetnim slučajevima, ne mogu osigurati – upozorava Cipek.
U Udruzi roditelja djece s malignim bolestima Hrabro dijete smatraju da je i ovakva naknada “bolja od nule”. Dio svojih problema sa smještajem ovi su roditelji, čija se djeca mahom liječe na dječjoj onkologiji na Rebru, riješili dogovorom resornog ministarstva, bolničke uprave i Hotela “Rebro” da im se sedam dvokrevetnih hotelskih apartmana, gdje noćenje inače stoji 500 kuna dnevno, besplatno ustupi na korištenje.
Nešto se ipak pokrenulo
– Nešto se ipak pokrenulo s mrtve točke – smatra Jasminka Žužić, predsjednica udruge koja je zadovoljna ovakvim ishodom nedavnog sastanka više udruga roditelja djece oboljele od malignih bolesti s ministrom zdravstva, Darkom Milinovićem. Udruge su dobile čvrsto obećanje da će dječja onkologija na Rebru, koja se sada nalazi u neadekvatnim uvjetima, još prije prosinca biti prebačena u novu zgradu, te da će se u nešto duljem roku bitno popraviti i uvjeti liječenja malih onkoloških bolesnika u Klaićevoj.
Roditelji teško bolesne djece do daljnjeg će se morati pomiriti s naknadom za prijevoz oboljelog djeteta, koja po pravilima HZZO-a ne može biti veća od najjeftinije karte javnog prijevoza. Ova se tarifa, kojom ne uspiju pokriti ni polovinu troškova putovanja, kako im je rečeno, do daljnjeg neće mijenjati.
Proširenje prava roditelja djece oboljele od malignih bolesti jedna je od zasluga kojima se, na kraju svog četverogodišnjeg mandata, novinarima jučer pohvalio ministar Darko Milinović. Najveći su mu uspjesi, smatra, skraćenje lista čekanja koje je u proteklih mjesec dana, financijskom injekcijom od 20 milijuna kuna, skratio za 2.556 pacijenata, zatim informatizacija primarne zdravstvene zaštite, uvođenje e-recepata, e-uputnica i e-kartona, te činjenica da se zdravstveni proračun u četiri godine nijednom nije sanirao iz državnog proračuna, a ukupni dug je srezao za 3,5 milijarde kuna.
Iako e-uputnice, e-naručivanje i e-kartoni još nisu u primjeni, Milinović tvrdi kako se sve to već “testira u laboratoriju”, te će u punu primjenu ući do lipnja 2012. – Ostojić najavljuje da će liste čekanja prepoloviti do lipnja iduće godine. Bit će to našom zaslugom, jer će e-naručivanje eliminirati sve koji istu pretragu čekaju na više mjesta – objasnio je Milinović.