Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

Prodanović Vladu i vrh HDZ-a proglasio moralnim krpama

16.11.2011. 23:00
Prodanović Vladu i vrh HDZ-a proglasio moralnim krpama


Sanaderova obrana tvrdi da je odluka o izmjeni ugovora Ine i MOL-a donesena uz suglasnost Vlade i vrha HDZ-a. Optužuju DORH da selektivno ispituje svjedoke te da Robert Ježić izmišlja inkriminaciju protiv sebe samo da bi dobio oprosnicu


Ivo Sanader jučer je kategorički odbacio optužbe da je uzeo 10 milijuna eura mita kako bi MOL-u prepustio upravljačka prava u Ini, te je optužio USKOK da je slučaj protiv njega utemeljio na lažnom iskazu jednog jedinog svjedoka – vlasnika DIOKI-ja Roberta Ježića.
– U modi je danas u Hrvatskoj, a to sam osjetio i na svojoj koži, priznati da si kriminalac, pa DORH-u reći – Ivo Sanader mi je rekao, Ivo Sanader mi je naložio da to napravim. U slučaju Roberta Ježića aktualna društvena lakrdija poprima neslućene razmjere. Robert Ježić izmišlja inkriminaciju protiv sebe, bez izakvog rizika, jer mu DORH odmah daje oprosnicu, samo da optuži Sanadera, rekao je jučer bivši premijer u svom uvodnom govoru.
I Sanader i njegova obrana obrušili su se žestoko ne samo na Ježića, nego i na Državno odvjetništvo, čak i žešće nego na Matu Granića u vezi optužbi za Hypo banku. Optužili su DORH da selektivno ispituje svjedoke i ne izvodi dokaze koji idu Sanaderu u prilog, premda imaju takvu zakonsku obvezu.
Retrogradna memorija
– Zašto bi uopće Sanader doznačio novac na tvrtku Roberta Ježića, a ne preko svog brata? Zašto optužbu ne zanima što Sanaderov brat zna? Flavio Sanader je direkno involviran, nije restoran, nije čekaonica i nije foaje. A umjesto njega i Imre Fazekaša nude nam se dokazi kad je tko ušao u zgradu Vlade. Obrazac je USKOK-a da dokazuje nebitne stvari, a ne dokazuje krucijalne, rekao je Sanaderov odvjetnik Čedo Prodanović.
U vezi Ježića, Prodanović je naveo da taj svjedok pokazuje “fenomen retrogradne memorije”, odnosno da se sve bolje sjeća, što vrijeme više prolazi, a još bolje kad izlazi iz pritvora. USKOK, ukazao je Prodanović, koristi i citira Ježićev iskaz prilično često u optužnici, a istodobno ne dopušta propitivati njegovu istinost, premda “na njemu sve počinje i završava”.
Sanader nije ostao dužan ni Damiru Polančecu, za kojeg je rekao da je “čudnim manevrom pretvoren iz osumnjičenika u svjedoka”, te mu je čestitao na tome, napomenuvši da neće dozvoliti da Polančecov preobražaj ide na njegovu štetu.
Ponosan na karijeru
U kratkim crtama, strategija Sanaderove obrane u slučaju Ina-MOL slična je obrani u slučaju Hypo. Tvrdit će da je odluka o izmjeni ugovora, koji su na korist, a ne na štetu Hrvatske, bila donesena uz znanje i suglasnost svih relevantnih političara, Vladu i vrh HDZ-a, koje je njegov odvjetnik Prodanović proglasio “moralnim krpama”. A onda će prebaciti odgovornost na druge, prvenstveno Roberta Ježića, za kojeg Sanader i njegova obrana tvrde da je pred USKOK-om lažno optužio Sanadera kako bi spasio sebe.
– U nalogu za istragu bilo je navedeno da je mito plaćeno od MOL-ovih tvrtki. To je naravno došlo od Roberta Ježića. Sad je utvrđeno da nisu MOL-ove, ali i dalje tužiteljstvo ide u istom pravcu i propušta to reći. Pogotovo jer se radi o firmama u ruskom vlasništvu. Dokazat ćemo da je novac bio honorar Robertu Ježiću, a ne Ivi Sanaderu, rekao je Prodanović.
A na koncu svog uvodnog govora, Sanader je jučer iskoristio priliku i da se još jednom požali što u pritvoru nema uvjete za kvalitetnu obranu, te da opet istakne ponos svojom političkom karijerom.
– Dva puta su me građani birali da ih vodim i dva puta sam obnašao tu dužnost i ponosan sam na ono što sam napravio. Jesam li mogao griješiti? Sigurno jesam, errare humanum est, ali nisam napravio ovo što na teret stavlja DORH. Punih 11 mjeseci sam u pritvoru i bitno mi je onemogućena obrana u ova dva predmeta. Iskusio sam conditio humane i činjenica da trpim mi je osnažila volju da dokažem svoju nevinost, kazao je Sanader.
Sergej ABRAMOV


 LAPTOŠ: ZBOG PRIVATNOG INTERESA POSTUPAO PROTIVNO NACIONALNOM




I dok Sanaderova obrana udara žestoko, tužiteljica Tamara Laptoš čvrsto ostaje kod svoje optužnice, ali i stava prema svjedocima, pa i po cijenu da je bivši premijer i njegovi odvjetnici etiketiraju kao državnu službenicu koja ne poštuje zakonske i moralne obveze da pronalazi i one dokaze koji oslobađaju okrivljenog. U svom uvodnom govoru istaknula je da je Ivo Sanader radio prvenstveno u svom vlastitom interesu. To je napomenula u nekoliko navrata, kad je napadala obrazloženja zašto su se ugovori s MOL-om mijenjali baš na način da MOL dobije prevladajuća prava u INA-i.
– Nije imao nikakvog razloga da organizira sastanak u srpnju 2009. godine, jer tad više nije bio premijer i nije imao ovlasti za pregovore s MOL-om, osim ako za to nije imao privatni interes. Umjesto da štiti nacionalni interes, postupao je protivno njemu i isključivo u svom privatnom interesu, a sve za dogovoreni iznos od 10 milijuna eura.
Sud je jučer prihvatio još jedan dokazni prijedlog USKOK-a, pismo u kojem Wolfgang Kulterer novom predsjedniku uprave Hypa Tilu Berlinu preporuča Sanadera i Ježića kao lobiste. Riječ je o pismu sačinjenom koncem 2006. godine u kojem Kulterer prognozira da će Sanader ostati premijer, te preporučuje Berlinu da bi bilo dobro za Hypo produžiti ugovor sa “najboljim prijateljem Ive Sanadera Robertom Ježićem”, koji im je već izuzetno pomogao.


 DA JE HERNADI DOSTUPAN, SJEDIO BI NA OPTUŽENIČKOJ KLUPI


Jučerašnji dan suđenja potrajao je četiri sata, jer su stranke morale iznijeti svoje dokazne prijedloge i očitovanja na prijedloge protivnika, a sud je sve to morao razmotriti i donijeti odluku. Među svjedocima koje je predlagala Sanaderova obrana, niz je visokih političkih dužnosnika, ali ne i Sanaderova nasljednica Jadranka Kosor, kao ni predsjednik uprave MOL-a Zsolt Hernadi. I dok ispitivanje Jadranke Kosor nitko nije ni predložio, Hernadijevo ispitivanje tražila je Sanaderova obrana, a USKOK mu se protivio.
– Da je dostupan hrvatskom pravosuđu, Zsolt Hernadi bi danas bio u ovoj sudnici kao okrivljenik, kazala je tužiteljica USKOK-a Tamara Laptoš.
Sudsko vijeće uvažilo je njenu argumentaciju i odbilo ispitati Hernadija, jer bi u tom slučaju imao ulogu i svjedoka i okrivljenog u istom predmetu.
Sud je na koncu odlučio ispitati aktualne i bivše potpredsjednike Vlade Slobodana Uzelca, Božidara Pankretića i Damira Polančeca, bivše ministre Ivana Šukera, Dražena Bošnjakovića i Marinu Matulović Dropulić, predsjednika Sabora Luku Bebića, šefa HSS-a Josipa Friščića, predsjednicu AZTN-a Olgicu Spevec, te bivšeg glasnogovornika Vlade i HDZ-a Ratka Mačeka. Maček će, osim o donošenju odluka u HDZ-u i Vladi, svjedočiti i o svom posjetu Polančecu na kojem ga je zajedno sa Šternom uvjeravao da Ini treba strateški partner iz Rusije. Osim njih, bit će ispitani i Sanaderov brat Flavio, te nekadašnji član uprave Ine Jozo Petrović.