Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Rađa se biogradski poduzetnički inkubator

16.11.2011. 23:00
Rađa se biogradski  poduzetnički inkubator


Svrha programa je konačno stvaranje povoljnog poduzetničkog okruženja. U prilog boljoj poduzetničkoj klimi ide i također prihvaćena odluka o osnivanju poduzetničkog inkubatora, odnosno centra koji bi trebao zaživjeti kao lokacijska zajednica malih poduzetnika koji tek započinju svoje poslovanje, kazao je Knez


Na sjednici biogradskog Gradskog vijeća prihvaćen je plan zaštite i spašavanja, kao i plan civilne zaštite grada Biograda na Moru. Akti su to koji su se morali donijeti sukladno zakonu, pojasnio je gradonačelnik Ivan Knez.
Plan zaštite i spašavanja
Naime, zakonom o zaštiti i spašavanju jedinice lokalne i područne samouprave uređuju i planiraju, organiziraju i financiraju te provode zaštitu i spašavanje. Sami planovi donose se radi utvrđivanja organizacije aktiviranja i djelovanja sustava zaštite i spašavanja, preventivnih mjera i postupaka, zadaća i nadležnosti ljudskih snaga i potrebnih materijalno tehničkih sredstava te provođenja zaštite i spašavanja, kao i otklanjanja posljedica katastrofa i velikih nesreća.
Stožer zaštite i spašavanja Grada Biograda razmotrio je oba ponuđena plana, koji su izrađeni po ovlaštenoj pravnoj osobi za stručne poslove u području planiranja zaštite i spašavanja Alfa Atest d.o.o. Split te na njih nije imao nikakve primjedbe. Vijećnici su potom bez većih rasprava prihvatili i program mjera poticanja razvoja malog gospodarstva na području grada, a koji je skup dugoročnih mjera i aktivnosti usmjerenih na poticanje razvoja malog gospodarstva na području grada.
– Svrha programa je poticanje osnivanja i poslovanja malih i srednjih poduzetnika, podizanje kvalitete poduzetničke infrastrukture, omogućavanje povećanja zaposlenosti, sufinanciranje te realizacije njihovih razvojnih projekta, ali i ostvarivanje praktičnog obrazovanja u poduzetništvu, te i konačno stvaranje povoljnog poduzetničkog okruženja. U prilog boljoj poduzetničkoj klimi ide i također prihvaćena odluka o osnivanju poduzetničkog inkubatora, odnosno centra koji bi trebao zaživjeti kao lokacijska zajednica malih poduzetnika koji tek započinju svoje poslovanje. Usluge koje takvi centri pružaju su: olakšavanje poduzetnicima pokretanje vlastitog posla, pružanje tehničke i savjetodavne potpore, usluge edukacije, olakšan pristup financijama te konačno marketing i promocija. Sve to radi stvaranja uspješnih poduzetnika koji su financijski održivi i samostalni kada napuste centar, što bi u konačnici trebalo rezultirati i porastom zaposlenosti, podizanjem životnog standarda te bi bio zamah lokalnog gospodarstva. Taj program namjeravamo realizirati uz pomoć susjednih jedinica lokalne samouprave te smo već obavili prve razgovore na tom planu. Riječ je o sredstvima iz Europskih fondova na koje se sitni ne mogu natjecati, no udruženi imamo velike šanse, pojasnio je gradonačelnik Ivan Knez.
Kulturno vijeće
Na ovoj sjednici odabran je i najpovoljniji ponuđač za dodjelu koncesije za obavljanje djelatnosti tržnice na malo u Biogradu na Moru, a to je dosadašnji koncesionar U.O. Amorela u vlasništvu Ante Lukačića, koji se jedini i javio na natječaj. Naknada za obavljanje koncesije prema cijeni postignutoj u natječaju iznosi 150.000,00 kuna godišnje, odnosno ukupno 600.000,00 za četverogodišnje razdoblje bez PDV-a. Vijećnici su također usvojili Plan mreže dječjih vrtića na području grada te plan rada i financijskih potreba Hrvatskog Crvenog križa Gradskog društva Biograd na Moru za 2012. godinu. Jednako tako usvojili su i rješenje o imenovanju predsjednice i članova Kulturnog vijeća Grada Biograda. Tako je za predsjednicu jednoglasno izabrana Nives Jeličić, dok su za članove izabrani Gorka Božulić, Jelka Sipina, Vesna Adžić-Kapitanović i Ines Miloš.