Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

U Benkovcu stanovi po 862 eura

16.11.2011. 23:00
U Benkovcu stanovi po 862 eura


U organizaciji Grada Benkovca u Gradskoj knjižnici Benkovac održana je prezentacija stanova iz Programa društveno poticanje stanogradnje. Gradonačelnik Branko Kutija upoznao je nazočne o programu POS-a na području grada Benkovca, a direktor APN-a Grgo Ivezić dao je osvrt na dosadašnju suradnju. Od 2000. godine izgrađeno je više od 5.000 stanova investicijski vrijednih 2,5 milijarde kuna, od čega je RH putem poticajnih sredstava uložila 602 milijuna. U izgradnji su 222 stana u tri građevine u Gospiću, Zadru i Makarskoj, 48 se počinje graditi u Opatiji, a u 2012. novih 340 stanova u 11 jedinca lokalne samouprave, od kojih 15 u Benkovcu. Na području zadarske županije do sada je izgrađeno 339 stanova (Biograd, Nin, Pag, Nin i Zadar).
Najmanja cijena na tržištu
Zamjenica direktora Mira Jeras prezentirala je budući novi stambeni objekt, dok je Krešimir Žunić iz APN-a prezentirao kalkulaciju cijena za svaki stan s maksimalnih 1.109,37 eura po m2. No, Grad Benkovac je budućim kupcima stana ustupio zemljište i potrebnu infrastrukturu, tako da cijena stana prema sadašnjem izračunu iznosi 862 eura, uz srednju kamatu od 3,9%, što je najmanja cijena na tržištu. U Benkovcu će se graditi 15 stanova (9 dvosobnih, 3 trosobna i 3 tri i pol-sobna), od čega će grad kupiti dva. O uvjetima kreditiranja govorili su predstavnici Erste&Steiermaerkische banke, Hrvatske poštanska banke, Privredne banke Zagreb i Societ Generale – Splitske banke.
Nakon toga su gradonačelnik Branko Kutija i direktor APN-a Grgo Ivezić potpisali Ugovor o međusobnim pravima i obvezama u pogledu izgradnje stambene građevine s vrtićem prema provedbenom programu društveno poticane stanogradnje između APN-a i Grada Benkovca.
Na dvije liste 17 kandidata
– Anketa o zainteresiranosti građana provedena je 2008. godine i tada se prijavilo 15 zainteresiranih. Grad Benkovac formirao je Povjerenstvo za provedbu programa POS-a te je utvrđena Odluka o kriterijima i mjerilima za kupnju stanova. Natječaj je objavljen dvaput i pristiglo je 14 zahtjeva koje je Povjerenstvo bodovalo. Raspisan je natječaj za dodatnu listu, tako da na obje liste ima ukupno 17 kandidata. Do sada su potpisani predugovori o međusobnim pravima i obvezama u pogledu izgradnje građevine prema provedbenom programu POS-a kojim se definira gradnja zgrade s vrtićem i 15 stanova – istaknuo je gradonačelnik Branko Kutija te naglasio kako je Grad Benkovac osigurao komunalno opremanje zemljišta na kojem će se graditi zgrada (pristupnu cestu, mogućnost priključka na vodovodnu mrežu i kanalizaciju), a za potrebe priključenja na struju će se izgraditi nova trafostanica i plinska mreža.