Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Čak i kad bismo sve zaposlili, još uvijek bi bilo malo!

Autor: Nives Rogoznica

16.11.2012. 23:00
Čak i kad bismo sve zaposlili,  još uvijek bi bilo malo!

Foto: PIXELL



Stopa nezaposlenosti u Zadru je u porastu od 2008. i još uvijek je iznad prosječne stope u RH. U 2011. je u RH iznosila 19.1%, a u Zadru 21%. Pad prihoda od poreza je od 2008. do 2011. iznosio 25%, rekao je SDP-ov kandidat za gradonačelnika


Zadar je peti najveći grad u Hrvatskoj, ali naš je ekonomski položaj daleko ispod mjesta kojeg grad zaslužuje, ustvrdio je SDP-ov izvanstranački kandidat za zadarskog gradonačelnika Ivo Bilić gostujući u subotu na tematsko-izvještajnoj skupštini Foruma žena zadarskog SDP-a.  Na skupštini Foruma žena gostovala je potpredsjednica zadarskog SDP-a Sabina Glasovac, kandidatkinja za Bilićevu zamjenicu.
– Zadarski društveni bruto proizvod je 2009. iznosio 8.388 eura ili 83% nacionalnog prosjeka. Stopa nezaposlenosti je u porastu od 2008. i još uvijek je iznad prosječne stope u RH. U 2011. je u RH iznosila 19.1%, a u Zadru 21%. Prihod od poreza drastično pada. U 2010. pao je za 11%, a u 2011. za 15%. Kad se gleda kumulativno, apsolutni pad prihoda od poreza, od 2008. do 2011., iznosi  25%.  Tu se već vidi ekonomski karcinom. Od gubljenja radnih mjesta ti prihodi padaju. Moj fokus nije samo riješiti problem nezaposlenosti i kao ekonomist vam tvrdim da bismo, čak i kad bismo sve nezaposlene zaposlili,  još uvijek imali malo zaposlenih. Naša ekipa koja će, uvjeren sam, voditi grad bit će fokusirana na ostvarenje onih ekonomskih programa koji će brzo mijenjati situaciju u kojoj se nalazimo jer mi nemamo vremena, rekao je Bilić.
Gotovo je s moroskocima
– Na našoj listi muškarci i žene bit će ravnopravno zastupljeni, obećala je svojim stranačkim kolegicama predsjednica zadarskog SDP-a Ingrid Antičević Marinović.
– Kakva je to vlast koja se odriče polovice svoje pameti, svoje snage u stanovništvu? Kakva je to vlast bez žena, koja ima samo poneku ženu koja služi za figuru? Naša je vizija Zadra drukčija, gotovo je s moroskocima i ostalim poskocima. Mi ćemo se okrenuti onome što život znači u ovim kriznim vremenima, a to su škole i dječji vrtići. Želimo snažnu ženu koja ima posao prije udaje i nakon udaje, a za to je potrebna vlast koja će omogućiti jaslice i vrtiće. Kažu da su gotovo sva djeca zbrinuta, ali  – po kojoj cijeni?  700 kuna plaćaju roditelj, a još toliko plaća Grad. To je najskuplji oblik, rekla je Antičević Marinović.
– Žene obavljaju 67 % svjetskog rada, ostvaruju 10% svjetskog dohotka, a  vlasnice su samo 1% svjetskog imetka.  Rodno ravnopravna politika je ona koja jednako skrbi o muškarcima i ženama, a rodno ravnopravni proračuni su oni koju su svjesni činjenice da muškarci i žene jednako pune proračun i oni u kojima su sredstva poreznih obveznika raspoređena na način da jednako zadovolje potrebe i žena i muškaraca. To do sada u Zadru nismo imali, ustvrdila je Sabina Glasovac.
Novac vrtićima i „sigurnoj kući”
– Neke investicije, kao što je Gospodarska zona Crno, koje su trebale potaknuti zapošljavanje, ne samo muškaraca, nego i žena, možda i jesu bili prioritet na papiru, ali napori koji su se ulagali nisu bili dovoljni.  Sada pred izbore imamo najave kako se intenziviraju aktivnosti u Gospodarskoj zoni, a  ja kažem – kasno je i dosta je!, dodala je Glasovac koja se osvrnula i na postupak  nabave novog automobila za potrebe Grada Zadra u vrijednosti 340.000 kuna.
– Da se ta odluka iznijela pred Gradsko vijeće u kojem ravnopravno sudjeluju žene i  muškarci, sigurno ne bi bila donesena odluka da se taj novac usmjeri u skupu limuzinu od koje ni vi ni ja, ni naše majke, bake, prijateljice i kćeri nemamo ništa. To je samo jedan primjer kao se krčmi novac poreznih obveznika i zato je strašno važno da nakon sljedećih lokalnih izbora žene dobiju politički utjecaj u Zadru, zaključila je Glasovac.
– Inzistirat ćemo na tome da gradske institucije služe nama, da se prilagodi radno vrijeme  vrtića, da imamo dnevni boravak učenika, da se podupiru programi za brigu o starijima i nemoćnima i da stvaramo okruženje u kojem će muškarci biti ravnopravni. Brinut će se za svoju obitelj, za svoje roditelje i za svoju kuću jednako kao što to i mi radimo. Tražit ćemo da se financiraju programi samozapošljavanja, da se da podrška poduzetnicama, da imamo jednake plaće. Ne želimo podjelu rada po spolovima, jer je rad u kući neplaćen. Nećemo zaboraviti žene koju su još uvijek žrtve nasilja. Inzistirat ćemo na tome da se svako nasilje oštro kažnjava. Sada smo u situaciji da se „sigurne kuće” zatvaraju zašto što model financiranja nije siguran. Njihov opstanak mora biti osiguran, a financiranje redovito kako bi mogle nesmetano funkcionirati. Zalagat ćemo se za trajnu edukaciju o zdravlju žena i protiv spolnog i rodnog nasilja, poručila je Glasovac.