Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Od ruševina je radio umjetničke objekte

16.11.2013. 23:00
Od ruševina je radio umjetničke objekte


“Ante Roca fotograf stvarnosti” naziv je fotomonografije koja je u povodu Dana grada Zadra i blagdana Svetog Krševana predstavljena u subotu u Pomorskoj zbirci Kneževe palače u Zadru.
Predstavljanje ove vrijedne fotomonografije koju su zajedno priredili zadarski Narodni muzej i Hrvatski foto savez, bila je popraćena i izložbom fotografija ovog renomiranog fotografa s motivima porušenog Zadra. Motivi su nastali 1944. godine, kada je Roca zajedno s jedinicima 19. divizije ušao u Zadar, gdje je zatekao potresne posljedice savezničkog bombardiranja.
Fotomonografija je zajedničko djelo triju autorica: Tončike Cukrov, Branke Hlevnjak i Rhee Ivanuš, a velike zasluge za njezin nastanak ima i Predrag Bosnar, tajnik Hrvatskog foto saveza. Objavljivanje ove knjige omogućeno je sredstvima Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba i Grad Vodica, odakle je Anto Roca rodom.
Roca dokumentira apsurdnosti ratnog razaranja fotografijama razorenog Zadra koncem Drugog svjetskog rata: strše osakaćena pročelja iz hrpa urušenih opeka, stravično se uzdižu okrajci zidova iz kaosa nemušte materije spravljajući neku paklenu kompoziciju beznađa, opisao je akademik Mutnjaković Rocin opus “Zadar 1944”.
Suautorica fotomonografije Rhea Ivanuš zahvalila je Narodnom muzeju Zadar koji im je omogućio uvid u Rocine negative s motivima porušenog Zadra, koje Zadrani brižno čuvaju.
– Roca je od ruševina napravio umjetničke objekte. Vrijedan je to ciklus s vrlo dojmljivim ratnim fotografijama Zadra, Knina i Gospića. Osim ciklusa “Zadar 1944” vrlo važan je i njegov drugi ciklus pod nazivom “Svjetlo na pepelu 1945”. Nakon izložbe Rocinih fotografija u Zadru 1981. godine, Zadrani su otkupili njegov fundus od 87 fotografija, kazala je Ivanuš.