Momčad koja dobro trenira, jako teško gubi

Slika korisnika admin
Autor: 
Zvonko KUCELIN
Ante Nazor

Košarkaši Zadra dobili su Partizan, a trener Ante Nazor prvo je čestitao svojim igračima, a onda...

- I mojoj publici.

I to s razlogom. Zadar je u ponedjeljak imao podršku kakvu možda duže vrijeme nije imao. Ne radi se samo o činjenici da je više od šest tisuća ljudi bilo u dvorani, nego o atmosferi koja je doslovno povukla Zadrane ka vrijednoj pobjedi.

- Kao što sam već i govorio, ova momčad mora ići na pogon Tornada. I to se dogodilo u ovoj utakmici. Zaista smo igrali na pogon navijača i izvukli ovu pobjedu. U najdramatičnijim trenucima bilo smo pravi.

A lako zaista nije bilo. Partizan doduše ove sezone ne izgleda dobro. Taj klub imao je velikih problema, momčad se kasno skupila, prava pojačanja stigla kasnije i u Zadar su stigli kao posljednjeplasirana momčad lige. No, ipak su opasno zaprijetili Zadru u trećoj četvrtini, kada su u samo nekoliko minuta preokrenuli vodstvo Zadra od 7-8 razlike i došli na +5. Ipak, kada su gosti mogli napraviti potpuni preokret, Zadar je odigrao jako dobro, pametno i motivirano.

Rezerve

- Mi jako treniramo, a momčad koja jako trenira jako teško gubit. A moramo trenirati još jače i tražiti da dodatno napredujemo. Svakako da imamo još mnogo rezervi.

A spomenuo je strateg zadarskog sastava i prvi dio, kada se činilo da njegova momčad može bez problema otići na nedostižnu razliku, no Partizan se uvijek nekako vraćao u igru.

- Kontrolirali smo susret i samo radi naših gluposti nismo otišli na +30. Propustili smo zagraditi protivnika, kiksali smo s pomaganja s prvog dodavanja, nismo bili agresivni i nismo se držali naših principa u obrani. Dopustili smo Vitkovcu, koji je veteran, da sam drži Partizan u igri u prvom poluvremenu. Takve propuste ne smijemo dopuštati. Jer imali smo dojam da je osam razlike dovoljno, ali ta zaliha nije bila dovoljna, jer smo igrali protiv kvalitetne momčadi, koja će igrati sve bolje i dogodila se neizvjesna završnica.

A kao i svaki put kada je Nazor vodio Zadar na Višnjiku protiv Partizana, bez drame se nije moglo. Samo što se ovaj put pobjednik ipak nije rješavao u zadnjim sekundama.

- Prognozirao sam ovakvu utakmicu, a sada moramo nastaviti još jače i moramo napraviti sve, i mi igrači i struke i uprava da zadržimo ovakvu atmosferu do kraja sezone.

Jasno je i to da Zadar od dolaska Ivana Ramljaka i Ante Delaša igra sve bolje. Ramljak se vratio u formu i mnogo daje u defanzivi i skoku, a protiv Partizana je pogodio najvažnije šuteve, dok je Delaš postao pravi vođa na terenu.

Lider

- Nama je nedostajao lider i njega smo dobili u Anti Delašu. Radi se o igraču koji je pošao put od Splita, preko Alkara, Zadra i došao u Cedevitu gdje je igrao Euroligu. Stjecajem okolnosti, sada je opet s nama. On i na terenu i van terena pokazuje momcima kako se ide naprijed i kako se samo krvavih koljena može uspjeti u košarci. Mi imamo mnoge neafirmirane igrače za ovaj rang i oni moraju shvatiti da je to jedini put.

A kada se govori o afirmaciji, krvavim koljenima i radu, onda se naravno spominje i Lovru Bašića, koji je ponovo malo igrao, ali je ušao u najtežim trenucima i promijenio tijek susreta.

- Lovre je promijenio ritam utakmice. Jako često pričamo o tom igraču. On je naš kapetan i jako talentirani igrač. I ovaj intenzitet s kojim je on ušao u utakmicu, ona mora svakodnevno pokazivati i na treningu i na svakoj utakmici. Jedino tako i on može ići naprijed i na taj način će Zadar i Hrvatska dobiti "playa" kojeg nismo imali desetljećima. U zadnjih 15 dana Lovre je trenirao najbolje od kada ga znao i to je jedini put da napreduje i jedini put da traži veću minutažu. Ne da mu se ona poklanja, već da se on za nju i izbori.

Četiri mala

Možda i ključan potez dvoboja Ante Nazor je povukao krajem treće dionice, kada je Partizan velikom serijom došao na +5. Nazor je tada uveo Bašića, stavio Ivana Ramljaka na "četvorku" i zaigrao s četiri "mala". I to se pokazalo kao pogodak. Ivan Ramljak je pogodio dvije super-važne trice. Bašić je pokrenuo Zadar, a agresivna igra s četiri vanjska igrača, potpuno je usporila, probuđene Partizanovce.

- Partizan je jako mobilna momčad koja najčešće igra s dvije četvorke u reketu, ili s četvorkom na petici, a dvicom na četvorci. Mi smo se morali adaptirati. Ja, osobno, ne volim igrati na taj način, ali ritam utakmice je diktirao i moje poteze. 

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno