Oporba tražila da se s dnevnog reda skine točka o dodjeli nagrade Marinu Buovcu

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Marin GOSPIĆ
Na koncu su svi laureati gradskih priznanja potvrđeni na Gradskom vijeću

Iako se očekivalo da će jučerašnja sjednica Gradskog vijeća Zadra posvećena izglasavanju odluke o ovogodišnjim dobitnicima gradskih priznanja proteći glatko i bez prigovora, protokolarna stvar zakomplicirala se.

Prvi se za riječ javio Ante Rubeša, vijećnik Akcije mladih, koji je predložio da se s dnevnog reda skine sedma točka kojom se Nagrada Grada Zadra dodjeljuje profesoru Marinu Buovcu.

- Ovo je neozbiljno, dokaz da netko pati od titula. Gospodina Buovca za nagradu su predložili iz Udruge Ravni kotari i nekoliko ugostiteljskih radnji. Nagrada Grada Zadra trebala bi biti svetinja, ali je za mene vrhunac licemjerstva jer je ovdje realna sumnja u međustranački dogovor koalicijskih partnera, rekao je Rubeša dodajući kako je Buovac istaknuti član HSP-a AS-a, koalicijskog partnera HDZ-a u gradskoj vlasti. Odgovorio mu je vijećnik HSP-a AS-a Ante Periša rekavši kako on osobno nije ni znao da je Buovac nominiran, a onda je spočitao Rubeši da nedovoljno prati kulturna zbivanja u gradu.

Sporan Buovac

- Marin Buovac nominiran je zbog doprinosa u kulturi u gradu, a istaknuo se i volonterskim te humanitarnim radom, rekao je Periša nakon čega je dobio opasku predsjednika Gradskog vijeća Zadra, Živka Kolege za povredu poslovnika budući da je izišao iz okvira razgovora o dnevnom redu. Rubeša Periši nije ostao dužan pa je podsjetio na slučaj nominacije dragovoljca Domovinskog rata Renata Škulića koji godinama volonterski trenira plivača s Downovim sindromom Juricu Milina.

- Zahvaljujući tom čovjeku Jurica je postao svjetski poznat plivač i osvojio brojne medalje. Dvije godine smo ga nominirali i oba je puta prijedlog odbačen samo zato što smo ga mi predložili, zaključio je.

Marko Pupić Bakrač, nezavisni vijećnik na listi Akcije mladih otišao je potom i korak dalje pa je predložio da se s dnevnog reda skinu sve točke.

- Većina predloženih laureata je zaista zaslužila ove nagrade, ali je proces odlučivanja o nagrađenima kontaminiran zato što je član Odbora gradonačelnik Božidar Kalmeta. Mi smo za Nagradu Grada Zadra predložili Mijata Stanića koji se iskazao u borbi protiv kriminala, a s kojim je gradonačelnik u sukobu interesa jer je i njega prozivao. Osim toga, njih su dvojica i u sudskom postupku, rekao je Pupić Bakrač osvrćući se i na dodjelu nagrade Buovcu koju je nazvao koalicijskom trgovinom. On je predložio da nadležni Odbor u izmijenjenom sastavu ponovi cijelu proceduru dodjele gradskih priznanja.

Nagrade izglasane

S njim se nisu složili vijećnici SDP-a koji su nakon njegova izlaganja zatražili petominutnu stanku, ali su Rubešin zahtjev podržali.

- Neki prijedlozi su kvalitetni i relevantni i ti ljudi zaslužuju primiti priznanje. Nećemo podržati skidanje svih točaka s dnevnog reda jer te ljude ne želimo oštetiti, izjavila je u ime Kluba vijećnika SDP-a Sabina Glasovac predlažući formiranje radne skupine koja će doraditi Pravilnik po kojemu se provodi procedura od samih prijava pa do odabira laureata. Glasovac je ukazala i na propust koji je učinjen kod nominature posljednjih laureata - Borisa Marina i Marka Butića, ističući kako vijećnici SDP-a nemaju ništa protiv tog prijedloga već da su primijetili kako u dokumentaciji o dodjeli Grba Grada Zadra nekadašnjim vođama zadarske navijačke udruge Tornado, nedostaje suglasnost jednoga od njih.

- Ne znam je li riječ o aljkavosti ili propustu ali držim da ovakav način rada jednostavno nije u redu, rekla je Glasovac nakon čega je u dokumentaciji ipak pronađena i druga suglasnost pa se pristupilo glasovanju. Rubešin prijedlog preglasan je s 15:8 glasova, a Pupić Bakračev s 15:2, dok su svi ostali prihvaćeni jednoglasno, no dvojica vijećnika Akcije mladih prethodno su napustila Vijećnicu.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno