ADVENT U ZADRU Bogati adventski program 24. studenoga otvaraju Intrade

Slika korisnika mkvanja
Milijun kuna za ovogodišnji blagdanski ugođaj
Ne bih izdvajao neki događaj kao najvažniji, premda će svečanost otvorenja Adventa zasigurno privući najveći interes javnosti jer, u odnosu na druge gradove, počinje ranije i nadovezuje se na program proslave Grada Zadra, ističe Paleka
Adventski "letak"

Program Adventa u Zadru 2018. donosi za svakoga ponešto.  Od 24. studenog do ispraćaja posljednjeg dana u godini, građani će svakodnevno moći uživati u zabavno-glazbenim sadržajima, a svakako ne  treba smetnuti s uma i blagdanske gastro delicije u sklopu „adventskih  kućica“ koje će za posjetitelje pripremati brojni ugostitelji. Advent u Zadru zajednički je projekt Grada Zadra, TZ grada Zadra i Tržnice, a za koji  su predvidjeli trošak od oko milijun kuna.

Cjelovit događaj u trajanju od pet tjedana

Direktoro Turističke zajednice Grada Zadra, Mario Paleka, kaže kako  velika očekivanja polaže u zadarski Advent kao cjelovit događaj u trajanju od pet tjedana. S obzirom da je TZ Grada Zadra zadužena za glazbeno zabavni sadržaj i marketing tijekom Adventa, Paleka je kazao kako su  sadržaj i ponudu nastojali obogatiti i učiniti raznovrsnijom vodeći  računa o dodatnim sadržajima. Prema njegovim riječima, TZ Grada Zadra se potrudila oplemeniti i sadržajno nadograditi postojeće adventske  manifestacije s ciljem stvaranja tople božićne atmosfere u staroj gradskoj jezgri.

- Ne bih izdvajao neki događaj kao najvažniji, premda će svečanost otvorenja Adventa zasigurno privući najveći interes javnosti jer, u odnosu  na druge gradove, počinje ranije i nadovezuje se na program proslave  Grada Zadra, ističe Paleka dodajući kako će upravo iz tog razloga, vikend  otvorenja 24. i 25. studenog biti spektakularan.

- Započinje u jutarnjim satima koncertom klape Intrade na Narodnom  trgu, a kasnije se nadovezuje na cijeli niz događanja uoči nastupa grupe  Magazin i posebne scenske efekte. Već sutradan, program je namijenjen  za najmlađe te započinje božićnom povorkom zadarske dječice uz bogat  edukativni i zabavni program i kulinarski gastro program uoči nastupa  popularnog benda Jinx, pojašnjava Paleka.

Tematski podijeljeni dani

Od glazbenog i zabavnog programa, Paleka je kazao kako su adventski  dani tematski podijeljeni, i to na način da ponedjeljkom nastupaju zadarski bendovi i grupe kao A.K.A. Crescendo, Ars Cantabile, Jet Set, Ivica  Sikirić Ićo, utorkom pjevačka društva poput HGPD Zoranić i klapa Munita, Puntamika, Leut, zatim sopranistica Nela Šarić, Gradska glazba Zadar  i ostali. Srijeda je posvećena mladim zadarskim glazbenicima, grupi Belleti i bendu Jeremiah's, četvrtkom će se građanima predstavljati plesni  klubovi Bellus, Okret, Zara za odrasle i djecu te Zadarske mažoretkinje,  dok će petak i subota biti rezervirani za poznatija imena hrvatske glazbene scene kao što su Vatra, TBF, Gustafi, Colonia, Slavonia bend, Pravila  igre, Franka Batelić, Marko Kutlić, Mia Dimšić, Rockatansky band i ostali  te atraktivni DJ tematski partiji.

Petkom, subotom i nedjeljom ujutro održavat će se  dječje radionice i  predstave za najmlađe. Paleka je objasnio da će dječje radionice i animcijski programi biti tematski usklađeni, a sadržavat će bojanje, izradu  rekvizita (kartonske maskice sa štapićima, pamučni snijeg za božično  drvce, pahuljice od kartona čašice s motivima snjegovića/snjegović kuglanje, te facepainting) i Storrytelling (kostimirani animator priča bajku  na temu).

Verdi na Adventu

Osim programa na Trgu Petra Zoranića, a nastavno na prošlogodišnja  pozitivna iskustva s programom Kampo KAdvent, Paleka je najavio kako  će se paralelno održavati i bogat dječji, glazbeni i gastro program. U suradnji s Glazbenom školom Blagoje Bersa dogovoreni su nastupi dječjeg  zbora i orkestra te suradnja sa zborovima Tinitlinić i Vladimir Nazor na  Narodnom trgu. Paleka je posebno istaknuo kako će građani prvi put u  sklopu Adventa moći uživati u remek djelu Giuseppea Verdija – operi La  traviata.

- Svakako ćemo nastojati još dodatno implementirati novi sadržaj poput postavljanja jaslica u sklopu kojih će povremeno biti „žive jaslice“ te  kićenje borova na Poljani Šime Budinića u suradnji vrtićima i školama.  Teško je u potpunosti realizirati sve ideje koje se dogovaraju mjesecima  prije samog događaja, no intencija Adventa u Zadru u narednim godinama je svakako naglasiti blagdansko ozračje s ciljem promicanja kršćanskih vrijednosti i ljepote adventskog razdoblja, zaključio je Paleka.

Program Adventa 2018.

U subotu, 24. studenog, koncertom klape Intrade na Narodnom trgu u 11 i 30 sati započinje program otvaranja Adventa, a u 20 sati isti se seli na na Trg Petra Zoranića gdje će nastupiti splitska skupina CROwd Control, nakon koje će uslijediti  koncert grupe Magazin. Moderator otvorenja bit će Davor Dretar - Drele.

U nedjelju, 25. studenog, od 16 sati građane očekuje Dječji program - Čarobna  božićna povorka Djeda Mraza i vilenjaka kroz grad i prigodno druženje s djecom i roditeljima, a u 20 sati koncert će održati grupa Jinx.

Od 26. do 30. studenog na Trgu Petra Zoranića građani će moći uživati u nastupima klapa, zborova, plesnih klubova i bendova. Tako će za Zadrane zapjevati  A.K.A. Cresecendo, HGPD Zoranić, klapa Donat i grupa Rockatansky bend.

U subotu, 1. prosinca, na Trgu Petra Zoranića pali se prva adventska svijeća, uz  jutarnji program Merry Grinchmas, a u 20 sati uz koncert grupe Vatra. Nedjelja, 2.  prosinca, rezervirana je za Gradsku glazbu i plesni klub Zara.

Od 3. do 7. prosinca građane će zabavljati More i Vili Kalmeta, HGPD Zoranić i  klapa Munita, grupa Jeremaiah's, doček i Promenada Sv. Nikole, predstava Sv. Nikola i Krampus te nastup Nele Šarić „La donna“.

Subota, 8. prosinca, započet će s Frozen programom i paljenjem druge adventske  svijeće u jutarnjim satima, a u 20 sati nastavit će se koncertom grupe TBF. U nedjelju, 9. prosinca, nastupit će Gradska glazba.

Od ponedjeljka, 10. prosinca, do petka 14. prosinca, građane očekuju nastupi Jet  Set benda, HGPD Zoranić, klape Leut, Aka Crescendo i Ars Cantabile, promenada i  predstava Svete Lucije, koncert Mie Dimšić i Marka Kutlića.

Subota, 15. prosinca, započet će s Orašarom i kraljem miševa te paljenjem treće  adventske svijeće u jutarnjim satima, a u večernjim satima nastavit će se koncertom  Franke Batelić. U nedjelju, 16. prosinca, nastupit će Zadarske mažoretkinje.

Od ponedjeljka, 17. prosinca do petka, 21. prosinca, građane očekuje nastup Ivice Sikirića Iće i benda Dilema, nastup klape Puntamika, opera la Traviata, nastup  plesnih udruga Okret i Bellus, predstava Djed Božićnjak i koncert grupe Slavonia  bend.

U subotu 22. prosinca, uz paljenje posljednje svijeće, upriličit će se predstava Dolazi nam Djed Božićnjak, a u večernjim satima koncert će održati Colonia. Nedjelja,  23. prosinca, je rezervirana za još jedan nastup Zadarskih mažoretkinja.

Na Badnjak, u ponedjeljak, 24. prosinca, promenada Djeda Božićnjaka po Poluotoku uveselit će najmlađe. U srijedu, 26. prosinca, u crkvi sv. Šime će se u 18 sati  održati misa, a u 20 sati na Trgu Petra Zoranića nastupit će grupa Belleti. U čevrtak,  27. prosinca, u popodnevnim satima će nastupiti plesne udruge Okret i Bellus, petak, 28. prosinca nastavit će se u blagdanskom duhu s predstavom Novogodišnja  želja u jutarnjim satim i koncertom grupe Pravila igre.

U subotu, 29. prosinca, jutarnji program će započeti Pričom o magičnom  božićnom drvcu, a večernji koncertom grupe Gustafi. Posljednji dan u godini, ponedjeljak, 31. prosinca, započet će s dječjim programom KIDS WELCOME ZADAR  2019. u jutarnjim satima, dok će doček Nove godine uveličati grupa Forum i Neno  Belan & Fiumensi na pozornici na Narodnom trgu te Rockatansky Band na adventskoj pozornici na Trgu Petra Zoranića.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (2 glasova)