Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

ADVENT U ZADRU Bogati adventski program 24. studenoga otvaraju Intrade

17.11.2018. 17:15
ADVENT U ZADRU Bogati  adventski  program 24.  studenoga  otvaraju  Intrade


Program Adventa u Zadru 2018. donosi za svakoga ponešto.  Od 24. studenog do ispraćaja posljednjeg dana u godini, građani će svakodnevno moći uživati u zabavno-glazbenim sadržajima, a svakako ne  treba smetnuti s uma i blagdanske gastro delicije u sklopu „adventskih  kućica“ koje će za posjetitelje pripremati brojni ugostitelji. Advent u Zadru zajednički je projekt Grada Zadra, TZ grada Zadra i Tržnice, a za koji  su predvidjeli trošak od oko milijun kuna.


Cjelovit događaj u trajanju od pet tjedana
Direktoro Turističke zajednice Grada Zadra, Mario Paleka, kaže kako  velika očekivanja polaže u zadarski Advent kao cjelovit događaj u trajanju od pet tjedana. S obzirom da je TZ Grada Zadra zadužena za glazbeno zabavni sadržaj i marketing tijekom Adventa, Paleka je kazao kako su  sadržaj i ponudu nastojali obogatiti i učiniti raznovrsnijom vodeći  računa o dodatnim sadržajima. Prema njegovim riječima, TZ Grada Zadra se potrudila oplemeniti i sadržajno nadograditi postojeće adventske  manifestacije s ciljem stvaranja tople božićne atmosfere u staroj gradskoj jezgri.
– Ne bih izdvajao neki događaj kao najvažniji, premda će svečanost otvorenja Adventa zasigurno privući najveći interes javnosti jer, u odnosu  na druge gradove, počinje ranije i nadovezuje se na program proslave  Grada Zadra, ističe Paleka dodajući kako će upravo iz tog razloga, vikend  otvorenja 24. i 25. studenog biti spektakularan.
– Započinje u jutarnjim satima koncertom klape Intrade na Narodnom  trgu, a kasnije se nadovezuje na cijeli niz događanja uoči nastupa grupe  Magazin i posebne scenske efekte. Već sutradan, program je namijenjen  za najmlađe te započinje božićnom povorkom zadarske dječice uz bogat  edukativni i zabavni program i kulinarski gastro program uoči nastupa  popularnog benda Jinx, pojašnjava Paleka.


Tematski podijeljeni dani
Od glazbenog i zabavnog programa, Paleka je kazao kako su adventski  dani tematski podijeljeni, i to na način da ponedjeljkom nastupaju zadarski bendovi i grupe kao A.K.A. Crescendo, Ars Cantabile, Jet Set, Ivica  Sikirić Ićo, utorkom pjevačka društva poput HGPD Zoranić i klapa Munita, Puntamika, Leut, zatim sopranistica Nela Šarić, Gradska glazba Zadar  i ostali. Srijeda je posvećena mladim zadarskim glazbenicima, grupi Belleti i bendu Jeremiah's, četvrtkom će se građanima predstavljati plesni  klubovi Bellus, Okret, Zara za odrasle i djecu te Zadarske mažoretkinje,  dok će petak i subota biti rezervirani za poznatija imena hrvatske glazbene scene kao što su Vatra, TBF, Gustafi, Colonia, Slavonia bend, Pravila  igre, Franka Batelić, Marko Kutlić, Mia Dimšić, Rockatansky band i ostali  te atraktivni DJ tematski partiji.
Petkom, subotom i nedjeljom ujutro održavat će se  dječje radionice i  predstave za najmlađe. Paleka je objasnio da će dječje radionice i animcijski programi biti tematski usklađeni, a sadržavat će bojanje, izradu  rekvizita (kartonske maskice sa štapićima, pamučni snijeg za božično  drvce, pahuljice od kartona čašice s motivima snjegovića/snjegović kuglanje, te facepainting) i Storrytelling (kostimirani animator priča bajku  na temu).




Verdi na Adventu
Osim programa na Trgu Petra Zoranića, a nastavno na prošlogodišnja  pozitivna iskustva s programom Kampo KAdvent, Paleka je najavio kako  će se paralelno održavati i bogat dječji, glazbeni i gastro program. U suradnji s Glazbenom školom Blagoje Bersa dogovoreni su nastupi dječjeg  zbora i orkestra te suradnja sa zborovima Tinitlinić i Vladimir Nazor na  Narodnom trgu. Paleka je posebno istaknuo kako će građani prvi put u  sklopu Adventa moći uživati u remek djelu Giuseppea Verdija – operi La  traviata.
– Svakako ćemo nastojati još dodatno implementirati novi sadržaj poput postavljanja jaslica u sklopu kojih će povremeno biti „žive jaslice“ te  kićenje borova na Poljani Šime Budinića u suradnji vrtićima i školama.  Teško je u potpunosti realizirati sve ideje koje se dogovaraju mjesecima  prije samog događaja, no intencija Adventa u Zadru u narednim godinama je svakako naglasiti blagdansko ozračje s ciljem promicanja kršćanskih vrijednosti i ljepote adventskog razdoblja, zaključio je Paleka.


Program Adventa 2018.
U subotu, 24. studenog, koncertom klape Intrade na Narodnom trgu u 11 i 30 sati započinje program otvaranja Adventa, a u 20 sati isti se seli na na Trg Petra Zoranića gdje će nastupiti splitska skupina CROwd Control, nakon koje će uslijediti  koncert grupe Magazin. Moderator otvorenja bit će Davor Dretar – Drele.
U nedjelju, 25. studenog, od 16 sati građane očekuje Dječji program – Čarobna  božićna povorka Djeda Mraza i vilenjaka kroz grad i prigodno druženje s djecom i roditeljima, a u 20 sati koncert će održati grupa Jinx.
Od 26. do 30. studenog na Trgu Petra Zoranića građani će moći uživati u nastupima klapa, zborova, plesnih klubova i bendova. Tako će za Zadrane zapjevati  A.K.A. Cresecendo, HGPD Zoranić, klapa Donat i grupa Rockatansky bend.
U subotu, 1. prosinca, na Trgu Petra Zoranića pali se prva adventska svijeća, uz  jutarnji program Merry Grinchmas, a u 20 sati uz koncert grupe Vatra. Nedjelja, 2.  prosinca, rezervirana je za Gradsku glazbu i plesni klub Zara.
Od 3. do 7. prosinca građane će zabavljati More i Vili Kalmeta, HGPD Zoranić i  klapa Munita, grupa Jeremaiah's, doček i Promenada Sv. Nikole, predstava Sv. Nikola i Krampus te nastup Nele Šarić „La donna“.
Subota, 8. prosinca, započet će s Frozen programom i paljenjem druge adventske  svijeće u jutarnjim satima, a u 20 sati nastavit će se koncertom grupe TBF. U nedjelju, 9. prosinca, nastupit će Gradska glazba.
Od ponedjeljka, 10. prosinca, do petka 14. prosinca, građane očekuju nastupi Jet  Set benda, HGPD Zoranić, klape Leut, Aka Crescendo i Ars Cantabile, promenada i  predstava Svete Lucije, koncert Mie Dimšić i Marka Kutlića.
Subota, 15. prosinca, započet će s Orašarom i kraljem miševa te paljenjem treće  adventske svijeće u jutarnjim satima, a u večernjim satima nastavit će se koncertom  Franke Batelić. U nedjelju, 16. prosinca, nastupit će Zadarske mažoretkinje.
Od ponedjeljka, 17. prosinca do petka, 21. prosinca, građane očekuje nastup Ivice Sikirića Iće i benda Dilema, nastup klape Puntamika, opera la Traviata, nastup  plesnih udruga Okret i Bellus, predstava Djed Božićnjak i koncert grupe Slavonia  bend.
U subotu 22. prosinca, uz paljenje posljednje svijeće, upriličit će se predstava Dolazi nam Djed Božićnjak, a u večernjim satima koncert će održati Colonia. Nedjelja,  23. prosinca, je rezervirana za još jedan nastup Zadarskih mažoretkinja.
Na Badnjak, u ponedjeljak, 24. prosinca, promenada Djeda Božićnjaka po Poluotoku uveselit će najmlađe. U srijedu, 26. prosinca, u crkvi sv. Šime će se u 18 sati  održati misa, a u 20 sati na Trgu Petra Zoranića nastupit će grupa Belleti. U čevrtak,  27. prosinca, u popodnevnim satima će nastupiti plesne udruge Okret i Bellus, petak, 28. prosinca nastavit će se u blagdanskom duhu s predstavom Novogodišnja  želja u jutarnjim satim i koncertom grupe Pravila igre.
U subotu, 29. prosinca, jutarnji program će započeti Pričom o magičnom  božićnom drvcu, a večernji koncertom grupe Gustafi. Posljednji dan u godini, ponedjeljak, 31. prosinca, započet će s dječjim programom KIDS WELCOME ZADAR  2019. u jutarnjim satima, dok će doček Nove godine uveličati grupa Forum i Neno  Belan & Fiumensi na pozornici na Narodnom trgu te Rockatansky Band na adventskoj pozornici na Trgu Petra Zoranića.