Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

BURA ODLUČILA Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović otkazala dolazak u Škabrnju

17.11.2018. 10:51
BURA ODLUČILA Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović otkazala dolazak u Škabrnju


Zbog jake bure predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović danas neće doći u Škabrnju kako bi već tradicionalno uoči Dana sjećanja na žrtvu Škabrnje 1991., odala počast stradalim civilima i braniteljima.
– Predsjednica Grabar-Kitarović je iz Zagreba u Škabrnju, odnosno u Zračnu luku Zadar u Zemuniku trebala stići helikopterom. Nažalost, zbog jake bure i orkanskih udara let helikopterom je otkazan. Zbog bure je njen dolazak s 12.15 sati prvotno odgođen za 13.30 sati, ali je na kraju zbog nepovoljne vremenske prognoze u svezi jačine udara bure definitivno odgođen, kazao je Nediljko Bubnjar, škabrnjski načelnik.
Iz Ureda predsjednice, kaže Bubnjar, oko 11 sati javljeno je kako predsjednica Grabar-Kitarović neće doći u ravnokotarsku Škabrnju iako je bilo najavljen i potvrđen njen dolazak.
– Predsjednica Grabar-Kitarović trebala je položiti vijenac kod spomen-obilježja masovne grobnice u neposrednoj blizini Osnovne škole Vladimir Nazor te kod Centralnog križa na groblju sv. Luke, rekao je Bubnjar.
Kako se Dan sjećanja u Vukovaru i Škabrnji održava istovremeno, predsjednica Grabar-Kitarović bi u Škabrnju dolazila dan prije.
– Predsjednica Grabar-Kitarović će naknadno doći u Škabrnju i pokloniti se žrtvama Škabrnje, obznanio je Bubnjar.
Inače, obilježavanje 27. obljetnice stradanja, Dana sjećanja na žrtvu Škabrnje 1991., održat će se u nedjelju, sutra.
– Komemorativni skup u nedjelju, 18. studenoga, započinje u 10 sati na mjestu okupljanja, u Ambaru, na zapadnom ulazu u Škabrnju, podsjeća Bubnjar.
U 10.20 sati Kolona sjećanja "Poginuli u mislima i srcima" Ulicom 18. studenoga, od Ambara, mjesta najvećih škabrnjskih žrtava, ide do centralnog trga i crkve Uznesenja BDM – Velike Gospe. Zbog velike gužve, očekuje se 20.000 hodočasnika, kod spomen obilježja masovne grobnice zajednički vijenac će položiti izaslanstvo Zajednice udruga civilnih stradalnika Domovinskog rata.
– Sveta misa za sve stradalnike u Domovinskom ratu u crkvi Uznesenja BDM započinje u 11 sati, a Kolona sjećanja "Korak po korak" do spomen obilježja na groblju sv. Luka točno u podne. Nakon polaganja vijenaca na središnji križ kod spomen obilježja na mjesnom groblju sv. Luke od 13.30 sati na Trgu dr. Franje Tuđmana za sve sudionike komemoracije organiziran je ručak – vojnički grah, poručio je Bubnjar.