Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Narodni trg obojen u ljubičasto, boju najmanjih heroja – Palčića

17.11.2018. 14:26
Narodni trg obojen u ljubičasto, boju najmanjih heroja – Palčića


Prerano rođena djeca, zahvaljujući modernoj medicini, danas imaju veće šanse za preživljavanje. U početku je prisutna velika i teška borba za ove mališane koji se nisu stigli dovoljno razviti u majčinoj maternici. Borba nije teška samo za mališane, već i za njihove majke i cijelu obitelj. Strah, strepnja, neizvjesnost, hoće li preživjeti samo su dio drame koju proživljavaju roditelji Palčića. Molitve su svakodnevnica, čak i oni koji do tada nisu molili, mole. Ukoliko mali borac ili borkinja dobiju prvu najvažniju bitku, onu za život, slijede mnoge druge. Neki mališani ih prođu više, neki manje, dok roditelje obuzima konstantni strah da li će liječnički nalazi nakon svakog kontrolnog specijalističkog pregleda biti u redu. Jučer smo nekoliko zadarskih Palčića imali prigodu sresti i upoznati na Narodnom trgu. Naravno, sada su to već veća dječica, pa i tinejdžeri, svi tako krasni i nekako posebno senzibilni. Dok su mame bile za postavljenim štandom na kojemu su se prikupljale donacije, kojima se uvijek iznova kupuje potrebna aparatura za Odjele neonatologije hrvatskih bolnica, Palčići su veselo trčkarali po Trgu i družili se.
Naime, jučer, 17. studenog, cijela Hrvatska bila je ponovno obojena u ljubičastu, boju tih najmanjih heroja u čijim malenim grudima kuca najveće i najhrabrije srce.
Više od 20 gradova širom Hrvatske okupilo je svoje Palčiće i njihove roditelje kako bi u nebo pustili ljubičaste balone koji su simbol svih njihovih borbi, borbi njihovih roditelja i medicinskog osoblja koje skrbi za njih, te neprocjenjive snage i hrabrosti koja se krije u malenim, krhkim tjelešcima.


U Zadru 9. godinu obilježavanje "Dana Palčića"
Klub roditelja nedonoščadi Palčići, odnosno 15-ak aktivnih članova, već 9. godinu za redom obilježava ovaj dan. U Zadru su ga obilježili na Narodnom trgu, a Zadrani su pomagali kupovinom prigodnih šalica, kišobrana, majica, ukrasa, kolača, itd, koje su u najvećem broju izradila djeca zadarskih vrtića, a u znak podrške u nebo je poletjelo nekoliko desetaka ljubičastih balona.  Godišnje se u Hrvatskoj prije vremena rodi oko 2500 – 3000 djece, što je otprilike 5 % na ukupni broj rođenih.
Ivana Zubak Čizmek, mama petogodišnjeg Palčića Tea, vrlo je aktivna u Klubu roditelja nedonoščadi Palčići. Kaže kako je početak bio najteži.
– Kada se dogodi sami ste, ne vjerujete da se to može dogoditi i vama, tu puno pomažu savjeti drugih mama. Stoga Klub roditelja ima neprocjenjivu ulogu i zbog psihološke podrške i zbog korisnih savjeta, ali pri daljnjim potrebama djeteta i obitelji potrebna je pomoć šire zajednice, ističe Zubak Čižmek.


Puno vježbe i puno truda, dan za danom
– Svake godine na 17. studenog, Međunarodni dan svjesnosti o prijevremenom rođenju, odnosno na Dan Palčića, okupljamo se na javnim mjestima, među svojim sugrađanima da ljudima pokažemo tko su i što su, na neki način im približimo taj problem prijevremenog rođenja, osim onih logičnih stvari, dijete je maleno, nezrelo do niza drugih kasnijih problema koje prijevremeno rođenje nosi sa sobom. Naime, Palčićima treba puno vježbi i puno rada, fizioterapija, logoterapija, defektologija, trebate dijete poticati svaki dan, pružiti mu potrebnu skrb da bi od njihovog malenog mozga izvukli maksimum. Palčići u najvećem broju slučajeva zahtjevaju dugoročno medicinsko praćenje. Sve to košta, a vrlo često ljudi ne znaju gdje trebaju ići, kod koga, da li su neki problemi uzrok jer je dijete Palčić ili bi to tako bilo i inače, puni su nedoumica, stoga mi tu služimo prvenstveno kao podrška roditeljima jer smo to sve već prošli, skupili određeno iskustvo koje želimo podijeliti s drugim roditeljima da im olakšamo cijelu situaciju, istaknula je Zubak Čižmek, suvoditeljica zadarske podružnice Kluba nedonoščadi Palčići.
OB Zadar prema riječima roditelja Palčića dijete koje se po medicinskim parametrima treba roditi do 32. tjedna trudnoće, prije rođenja pokušaju majku prebaciti u Split. Ukoliko se dijete rodi nakon 32. tjedna može se zbrinuti u zadarskoj bolnici.
– Kroz prethodnu akciju "Palčić gore" smo u Udruzi prikupili oko 5,5 milijuna kuna te tim iznosom 30 bolnica u RH je dobila neki dio opreme koja je neophodna ukoliko se dijete i rodi u toj maloj bolnici da mu se može pružiti najbolja moguća skrb u tom trenutku kako bi se spriječile eventualne posljedice transporta i svega ostalog, naglasila je Zubak Čižmek.
Ostale aktivnosti zadarske podružnice vezane za obilježavanje Međunarodnog dana svjesnosti o prijevremnom rođenju možete pronaći na FB stranici Palčići Zadar, a zbivanja u ostalim gradovima možete popratiti na FB stranici Palčići i na stranici Palčić gore.




Majka Palčića
Ivana Zubak Čižmek istaknula je kako je nitko i ništa nije moglo pripremiti na raniji porod i sve ostalo što je nakon toga uslijedilo.
– Tea sam rodila 2013. godine i iskreno do tog trenutka nisam znala da se dijete može roditi toliko prije vremena. Rođen je u 26. tjednu i imao je 900 g. Rođen je u Splitu jer sam uspjela biti transportirana na vrijeme tamo. Iz ove sadašnje perspektive smatram da sam sretna što mi je bio prvo dijete pa nisam znala što zapravo znači imati dijete. Vjerojatno bi bila puno više u strahu da je bilo obratno. Nekako smo zajedno gurali dan po dan. Svi su nam govorili da ne očekujemo previše jer se nikada ne zna što će biti i da budemo strpljivi. To se pokazalo kao najbolja pouka iz cijele priče, samo strpljenje, strpljenje i strpljenje. Svaki sljedeći dan samo veliki rad i trud i hvala Bogu na kraju se to pokazalo dobro, ističe Zubak Čižmek dodajući kako kažu za Palčiće da su iznimno emotivna i empatična djeca što se upravo pokazalo i u slučaju malenog, sada već velikog plavokosog dječaka Tea.