Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Oko 80 vojnika iz vojarne u Zemuniku darovalo krv

17.11.2018. 10:11
Oko 80 vojnika iz  vojarne u  Zemuniku  darovalo krv


U povodu 27. obljetnice stradavanja Vukovara i Škabrnje  MORH i Hrvatska vojska u Zemuniku, u vojarni „Pukovnik Mirko Vukušić“ jučer je održana velika humanitarna akcija dobrovoljnog darivanja krvi Hrvatska vojska za Vukovar i Škabrnju 2018.
– Shodno zadaći Damira Krstičevića, ministra obrane RH, i Mirka Šundova, načelnika GS Oružanih snaga RH, humanitarna akcija ova akcija  se,  osim u Zemuniku, istovremeno  održava i u Zagrebu, Vukovaru,  Pločama i Sinju, kazao je brigadir Michael Križanec, načelnik Stožera  HRZ-a i PZO-a.
Darivanjem krvi odaje se počast žrtvama Vukovara i Škabrnje uoči  obilježavanja Dana sjećanja. Na akciju koja je trajala tri sata odazvalo se  oko 80 darivatelja.
– Akcije darivanja krvi se organiziraju dva puta godišnje, a ova je u prigodi obilježavanja dana stradanja Vukovara i Škabrnje koja utjelovljuju  sva mjesta višegodišnjeg stradanja diljem Republike Hrvatske, kazao je  brigadir Križanec koji je također sudjelovao u akciji i darovao svoju krv.
Humanitarna akcija održala se u suradnji s gradskim Crvenim križem  Zadar i Odjelom za transfuzijsku medicinu Opće bolnice Zadar predvođenim dr. Marijanom Nadinić, voditeljicom Odjela.
– U vojarni "Pukovnik Mirko Vukušić" ima oko 100 darivatelji krvi, a  akcije darivanja se organiziraju dva puta godišnje. Na ovaj način pokazujemo snagu našeg zajedništva i solidarnosti za one kojima je najpotrebitije, kazao je pukovnik Boris Panić, načelnik stožera 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ), diplomirani inženjer aeronautike, vojni pilot, nastavnik letanja, probni i demo pilot.
Upitali smo brigadira Panića, što u šali što u zbilji, boji li se možda  igle  ihoće li mu  možda zbog toga biti  slabo.
– Kad mi ovog ljeta nije došlo slabo s pilotima akrobatske grupe "Krila  Oluje" na njihovom trenažnom letu iznad piste ovdje vojarni, onda sam  duboko uvjeren da mi u nekoliko minuta davanja krvi zaista ništa neće  biti. Dapače, pozitivna vibra je neopisiva, naglasio je brigadir Panić.
U ovom plemenitom činu darivanja krvi i spašavanja života postoji još  puno lijepih priča, međutim smisao svega je spasiti nekom život.
 – Žao mi je što zbog specifičnog posla ne mogu krv darovati i češće. Jer  darovana krv je zaista jedan od najljepših darova koje zdrav čovjek može  dati bolesnom, jer vraća zdravlje i spašava život. Nikada ne znaš kada će  ti krv zatrebati, poručio je Bruno Cifrek, pilot protupožarne eskadrile na  air tractoru.
Akcijom je koordinirao pukovnik Marinko Karačić, časnik za odnose s  javnošću i informiranje 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a.